Cairn

                        |Etusivu |Aku |Cairn| Galleria | Päiväkirja | Linkit |Vieraskirja
 
ULKONÄKÖ

Cairnien turkki voi olla miltei mustasta ihan vehnän vaaleaa. Brindle-väriset  cairnit tummuvat iän myötä, mutta rakenteelta se on aina kaksi kerroksinen pehmeä pohja villa ja karkea päällys karva. Heidän turkin hoito on melko helppoa kerran viikossa kampaus ja pesu pari kertaa vuodessa. koti koirankin turkki kuulu trimmata 2-4 kertaa vuodessa näyttelyyn vievän useammin. Cairnit ovat 28-31 cm korkeita ja n. 7 kg.

LUONNE

Cairn on rohkea ja avoimen luonteensa takia mainio seura koira, ystävällinen ja iloinen. Cairn on myös innokas leikkikaveri lapsille ja rakastaa pallopelejä.  Luolakoiran rankkaan työhön sopivan rakenteensa puolesta se on väsymätön lenkki kaveri. Aktiivisena koirana Cairn tarvitsee paljon liikuntaa runsaasti liikuntaa ja leikkejä - ainakin nuori koira keksii ikävystyessään puuhaa itsekseen, mutta ne eivät aina ole isäntäväen mieleen...

HISTORIA

Cairnit ovat kotoisin Skotlannin ylämaassa ja sen edustalla olevista  Hebrisien saarilta. ne metsästivät aju-eena kettuja, saukkoja ja mäyriä.  Koirat keinottelivat itsensä louhikkoon tai luolaan ja ajoivat ne sitten esiin metsästäjän ammuttavaksi. näistä luolista ja louhikoista ovat kotoisin Skyen-, Skotlannin-, Cairnin ja valkoiset länsiylämaan terrierit. 

Cairn on gaelin kieltä  ja tarkoittaa kivilouhikkoa. Vuonna 1911 Cairn sai oman luokkansa näyttelyissä Brittein saarilla 

CAIRNIT SUOMESSA:

Suomessa Cairnterrieri esiintyi ensimmäisen kerran näyttelyissä 1933 ja seuraavana vuonna aloitti rouva Mannel kasvatus työn ja perusti kennel Av Scandia Englanista tuodullaan nartulla. nykyään Cairn on nousussa terrieri listan kärkeen vuonna 2004 cairneja rekisteröitiin 420 .