Mejä

Viltspår

Metsästyskoirien jäljestämiskoe (verijälki)

Laji vaatii koiralta erinomaista keskittymiskykyä ja sitkeyttä kulkiessa metsään tehdyllä verijäljellä vaihtelevissa maasto- ja sääolosuhtissa.

Olemme osallistuneet Merenkurkun Noutajien järjestämälle Mejä-kurssille, jonka teoriaosuus oli 16.4.03 Koivulahdessa ja maasto-osuudet olivat Åminnessa 5. ja 12.5.03. Teoriaosuuden vetivät Maarit Piipponen ja Pia Heir erittäin havainnolisesti kertoen koulutuksesta, jäljen tekemisestä ja kokeista. Teorian lopussa jaettiin kaikille tarvikkeet, jotta voimme omatoimisesti kokeilla jälkeä kotona. Saimme ½l naudanverta ja sienen sekä paljon tietoa, jotta osaisimme varustautua valjailla, jälkinarulla ja suurella kärsivällisyydellä.

Ensimmäiset kokeilut teimme pääsiäisenä näillä omilla maillamme. Kokeilemistamme koirista Taisto osoittautui selvästikin innokkaalle ja tarkaksi työssään. Kokeilemamme jäljet olivat suht. lyhyitä, n. 50 m pitkiä ja vain tunnin vanhoja. Rasmus, Musti ja Rosi näyttivät myös olevan kiinnostuneita puuhasta, mutta niiden kanssa kokeillaan myöhemmin uudestaan. Toisessa kokeilussa huomasin, että myös Nasta ja Essi olivat kiinnostuneita touhusta, joista Nastan kanssa olen aloittanut jo harjoittelunkin.

Omatoimisen harjoittelun lisäksi olemme osallistuneet WOFF:n järjestämälle (syksy-03) aloittelijoiden mejä-kursille.

Keväällä-04 oli myös Lappalaiskoirat ry:n Pohjanmaan alaosaston ja WOFF:n järjestämä lappalasiten viikonloppu, jossa koirakoilla on sunnuntaina mahdollisuus kokeilla verijälkeä.

Kesällä-04 jatkoimme harjoittelua, jonka aikana Taisto kehittyi todella hyvin, jäljen ollessa jo 700m ja 15 tuntia vanha. Nastan selvitettyä myös jo 600m jälki.

Keväällä-06 aloitimme harjoitukset uudelleen yli vuoden tauon jälkeen. Valitettavasti Taisto on nukkunut pois kesällä-05, mutta jatkamme harrastusta Nastan kanssa. Ja uutena mukana nyt myös uusi Ruotsintuontimme Lala, joka tutustui ensimmäistä kertaa verijäljelle huhtikuun lopussa-06.

Lalan MEJÄ-treenit         Nastan MEJÄ-treenit          Taiston MEJÄ-treenit

 

Tässä MEJÄ kokeen arvosteluperusteet:

Tuomarin on otettava arvostelussaan huomioon koiran koko koesuoritus.

Laatuarvostelun pistetaulukko:                                   Pisteet:

a) jäljestäishalukkuus                                                   0 - 06

b) jäljestämisvarmuus                                                  0 - 12

c) työskentelyn etenevyys                                            0 - 10

d) lähdön, kulmauksien, makauksien

ja katkon selvittämiskyky)                                            0 - 14

e) käyttäytyminen kaadolla                                          0 - 03

f) yleisvaikutelma                                                          0 - 05

Yhteensä          0 - 50

Palkinnot:

1 palkinto 40 - 50 pistettä, erinomainen

2 palkinto 30 - 39 pistettä, hyvä

3 palkinto 20 - 29 pistettä, tyydyttävä

Pistemäärän ollessa jossain osa-arvostelussa 0, koiraa ei palkita.