Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

09 Oct 05
Sobriety at Solviken
Saturday and Sunday was dedicated to the swedish left youth meeting at Solviken. Everything went fine and I have to say I'm deeply impressed by Markus V.

The first (and hopefully the only) gig with Ville missing was good, partly because of the new song, “Draw in the reins“, which in all its raw, primitive , dirty, musty... look, I'm not joking. You'll see. I mean, why couldn't we? How could you possibly doubt?
written by Mattias
Comments:
kul om det gick bra med spelningen! har du rött hår eller ser det bara ut så?
posted by  
... det var alltså jag som skrev det förra.
posted by   ville
Ville> Alla har rött hår i Finland nuförtiden. Och jag som trodde att Sverige låg före med trender...
posted by   henry
Nej, det ser bara ut. Det är nog flyghavrefärgat som vanligt.
posted by   Mattias
Och sen är det int från solviken heller, fotot alltså. Jag är int så simpel att jag drar på mig en pionjärscarf till en vänsterträff.
posted by   Mattias
aha, så fotot är taget då du var och "drog in renarna". :P
posted by   Ville
Jag anar en anstormning av ren-relaterade skämt.
posted by   Mattias
Vet du varför älgarna i Sverige badar just nu, Mattias? Jo, älgjakten har börjat. Bäst att bli ren.
posted by   Mattias (Bergsjön)
Hej. Välkommen tillbaka till min bloggs kommentarsfär... jag är väldigt nyfiken på vad du egentligen tycker om hundhållning... skulle vilja veta om du menade att det är omoraliskt att ha husdjur över huvud taget, eller vad du riktigt menade. Och om det är fel att kräva att ens hund ska lyda, hur ska då förhållandet mellan människa och hund se ut? Hmm.. man ska tydligen kläcka ett ren-skämt här också... låt mig se, låt mig se... tror du på ren-karnation? Njää, den var dålig...
posted by   Nina B
Bara för att du tog upp det där med rasförädling. För mig är det självklart att det att man förädlar hundar är någon sorts projektion av människans vilja att styra, ställa, kategorisera och dylikt. Jag menar, varför skulle man annars hålla på? Jag skulle nog gissa att rastänkandet i hundsammanhang idémässigt har liknande ursprung som människorastänkandet.
posted by   Mattias
Och jag hävdar med bestämdhet att det är två helt olika saker som inte kan jämföras. Människan har avlat fram olika hundraser för att de ska klara av olika arbetsuppgifter - jakt, vakt, vallning etc. Jag kan inte se vad det skulle vara för fel i det! Sen är det en helt annan sak att det finns folk som avlar på helt fel egenskaper, bara på utseende, till exempel. Det är givetvis fel. Men du har fortfarande inte svarat på frågan: hur tycker du att det borde vara då? Jag upprepar: hur ska förhållandet mellan människa och hund se ut?
posted by   Nina B
Jag tycker egentligen att man i första hand borde fundera på hur detta maktförhållande och det sätt på vilket man talar om det har blivit som det har blivit. Jag tycker bara att man alltför lättvindigt ser förhållandet människa-djur som något helt unikt, utan att beakta att exakt samma typ av förhållande även existerat inom den mänskliga sfären. Detta har avfärdats som fascism, rasbiologi, kvinnoförtryck etc. Men när det handlar om hundar är det en HEEEELT annan sak. Säkert annorlunda, men int nu HEEEEELT.
posted by   Mattias
Ja men oberoende av om det är "HEEEEELT" annorlunda eller inte, så har du fortfarande inte presenterat nåt alternativ till rådande förhållanden. Känns nästan som du slingrar dig lite, kan det stämma? ;) Är det hund-anarki du vill ha? Horder av vildhundar som springer omkring och skäller och jagar folk och parar sig hejvilt med varann och får valpar under trappor och är "vilda och lyckliga"? Jag vill än en gång påpeka att såväl renrasavel som etablerande av ledarskap är faktorer som är BRA för HUNDARNA, det handlar inte om människor som runkar med sina egna egon (ursäkta uttrycket). Fast du kanske tycker att varje hundägare är en slavdrivare, och slaveri är fel även om ägaren är snäll mot slaven... om det är så du tycker så kan jag inte bemöta det med annat än att vidhålla att det är en HEEEELT annan sak. :)
posted by   Nina B
Hmm.. Den hundanarki du beskriver är en anarki enbart därför att den inte passar in i vår civilisation. Det scenario du beskriver låter onekligen obehagligt, men det är ju för att jag är människa och en "city-dweller" anno 2005. Hundanarkin är fel i relation till kulturen, inte naturen. På samma sätt är de egenskaper som är BRA för hundarna BRA i relation till kulturen inte nödvändigtvis BRA eller ens relevanta i förhållande till naturen. Så, jag är inte ute efter att presentera några alternativ. Men jag tycker vissa saker ändå är ganska klara angående förhållandet människa-hund: 1) Att folk i betraktar saker som "naturliga" fastän det uppenbarligen handlar om kulturella, historiska konstruktioner. 2) Att detta synsätt gör att folk ser "goda" och "dåliga" egenskaper i hundar som eviga, oföränderliga, medan de borde betrakta dem som "goda" och "dåliga" i relation till samtiden, kulturen. 3) Att raser i första hand är en mänsklig konstruktion som inte håller en genetisk-biologisk granskning.
posted by   Mattias
Jo jo. Men det där gäller ju egentligen allt, eller hur? Ska man, varje gång man säger att man tycker nåt är bra, behöva tillägga "i den tid och den kultur vi lever i just nu"? Det tycker jag är underförstått. Och jag kan inte gärna uttala mig om annat än här och nu, tycker jag... men det jag kan säga är att jag är ganska övertygad om att NU, 2005, så mår en aktiv familjehund som min Tesla bättre än en "fri" byracka som bor på gatan i Portugal och aldrig behöver lyda nån.
posted by   Nina B
Jag tog mig förresten friheten att pejsta in den här debatten i en kommentar på min egen blogg, så även mina läsare kan följa den. Hoppas det var OK för dig!
posted by   Nina B
Vad är det för fel på Portugal?
posted by   Mattias
Deras hundhållning!
posted by   Nina B
Eu quero ir a Portugal, onde os cães estão livres.
posted by   Mattias
Hmm... bra argumentations-teknik... börja prata portugiskiska mitt i allt så att folk inte begriper nåt. Jag kan gissa ungefär vad det där betyder, men det känns onödigt att börja käfta emot, om nu min tolkning visar sig vara felaktig.
posted by   Nina B
Det var enbart en stilla provokation.
posted by   Mattias
På tal om Portugal: Jag tycker det ser ut att vara harmoniskt att vara hund där (har ju då inte varit själv). En kan ligga på ett tak och slappa medan en annan trippar in på upptäcktsfärd i en butik och hundarna verkar respektera människorna där och mäniskorna hundarna. Men kanske jag bara tycker att det verkar trevligt eftersom jag projiserar mina människobehov på hundarna.
posted by   soffi
Sist jag var i Portugal belv jag upprepade gånger jagad av en äcklig, galen hund. Den hunden "respekterade" då rakt inte människor! Med tanke på att merparten av hundarna är undernärda, loppbitna och oälskade tror jag sannerligen inte att hundarna har det särskilt bra heller. Och när hundar kommer in i butiker brukar butiksägarna enligt min erfarenhet sparka ut dem. Detta tycker jag inte tyder på att människorna skulle "respektera" hundarna heller! Idag har jag f.ö. fått en utskällning för hur jag uppfostrar min hund av en galen karl som kan ha varit portugis. Det var inte så kul. Ännu mindre kul att inse att så många, också här i Norden, tycks tycka att han har rätt!
posted by   Nina B
Name:
Comment:
The sum of 8 and 8
Back