Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

21 Apr 06
To be fair...
Now I'm heading straight towards complete irrelevancy, but I have this question... Ah, it's burning inside of me. It's really painful, and it might be for you too, but I just have to ask. Here goes.

How come fair trade bananas taste WORSE, not better, than unfairly traded bananas? First, is this a psychological effect and in that case, how does it work? Or are they really of inferior quality or/and different in taste? And am I the only one avid banana eater who's not entirely satisfied with le goût of the righteous ones? Or have I been unlucky? (No, don't answer). I'm buying fair trade nevertheless. Hmm.. I wonder if I could take unfair bananas and have them registered with the scales as fair ones, so I'd pay the premium, but still get the better product.

Jag hade en till fråga som sku passa här också, om uttrycket "sådan husse, sådan hund". Har man alltså int upptäckt detta fenomen i England? Min fråga var alltså huruvida detta är en simpel psykologisk effekt från observatörens sida eller ifall hundägare undermedvetet faktiskt har valt en hund som har liknande yttre karaktärsdrag (eller om han med tiden förändrats, typ skaffat sig likadan frisyr). Men i och med att jag inte kan hitta motsvarande uttryck på världsspråket engelska så kanske det bara är ett lokalt påfund, vilket skulle tyda på att det är observatören som hittar på alltihop.
written by Mattias
Comments:
Tror inte att det är lokalt. I gamla Kalle Anka-tidningar brukade ju hundägare likna sina hundar. Fast det kanske bara är intuitiv visuell humor.
posted by   Philip
äntligen har någon annan också reagerat på de schyssta bananernas konstiga smak!
posted by   Marie
Tja, man väljer såklart en ras vars egenskaper man tror ska passa till det man vill göra med hunden, och på så sätt blir det ju lätt en hund som är lik en själv till personligheten, och personlighet avspeglar sig på uttryck och mimik som i sin tur avspeglas i utseendet, om du fattar. Och så tror jag att hund och ägare börjar likna varann vartefter de lever tillsammans. Det är inte så himla konstigt egentligen, när man tillbringar nästan all sin tid ihop så formas man efter varandra. Det är ju samma sak med par som varit ihop länge, de utvecklar ofta en gemensam mimik etc. Mina föräldrar har varit gifta sen 1960 och de ser exakt likadana ut. Jag har också själv förvånansvärt snabbt börjat likna dem som jag har "friat" med. Och min hund och jag... ja, det är klart vi liknar varann!
posted by   Nina B
Gud vad rörigt det där blev...
posted by   Nina B
Man måste koppla ihop bananerna med de senaste årens ideologiska backlash; Attac syns inte längre, Seattle/Genua/Gbg – ingenting, 9/11 – say no more. Nu börjar folk som jag klaga på rättvisebananernas smak också. It ain't dark yet, but it's getting there.
posted by   Mattias
Philip och Nina: Aha, just ja. Så det är kanske så självklart att engelsmännen inte ens behöver säga det!
posted by   Mattias
Du måste komma ihåg att om du skulle väga ne unfairtrade banan och köpa det som en fairtade banan skulle det inte ännu hjälpa för att företager säljer bananer till butiker och efter det har dom inga ansvar om dom. Jag så en dokumentär länge sen hur dom som säljer fair trade saker har blivit fast om korruption så attt dom få ta billigt arbetskraft och sånt. Dom blev fast men landets regering gav ingen straff för att dom som är fair trade har skydd mot sånt. Förra gången jag kom hem från helsingfors så jag där i stationstunnel att fairtrade och unfairtrade bananer kostade lika mycket så jag tog bådeoch och försökte hitta skillnad. Fair trade var lite mera sött tycker jag och det passade bra då på vintern men kanske det passar inte för allt.
posted by   antti walker
Tror inte att smaken har så mycket att göra med fairtrade eller inte (annat än på ett antaget pyskologiskt plan). Skillnaden är tydlig mellan Ricos och Chiquitas bananer t.ex. Eller bananer från Equador vs. andra länder. När man köper banan så utgår man helt enkelt för att det är en "banan", men det är ju helt absurt om det bara fanns en sorts bananer (jfr äpplen som det finns en massa sorter av). T.ex. Chiquitas bananer är ofta enorma medan Rico ganska ofta är 3-5 cm kortare. Kan ju bero på skörd, årstid etc, men kanske också på sort. Hmm, onödig tanke kanske.
posted by   m2
Tror inte att vi har något ordsspråk i sej på engelska, men hund-som-liknar-ägare-fenomenet är nog välbekant. It's like how dogs take after their owners, innit? Dogs and their owners always start looking like each other, don't they? Sånt kan man säga och folk vet vad man menar.
posted by   darcy
Antti: Not to be picky here, men idén var att om jag skulle väga en chiquitabanan som en fair trade-banan skulle butiksägaren väl notera en ökning i försäljningen av fair trade-bananer och därigenom bli mer benägen att köpa in större mängder. Dan föreslog förresten att den sämre smaken hos fair trade-bananer beror på att deras dåliga åtgång. De står framme mycket längre än de vanliga bananerna med bättre åtgång. Den dåliga åtgången beror i sin tur på priset.
posted by   Mattias
det kan ju vara sant. Ändå tycker jag att fair trade smakar hälsosammare ut. Men man kan inte gräla om smaksaker.
posted by   antti walker
Name:
Comment:
The sum of 3 and 6
Back