Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

02 Sep 06
Sweep it in a sack
En liten snäll generalisering...

Det märker man ju direkt, att svenskarna är ena riktiga baddare på att återvinna. Här åläggs ett stort ansvar på individen när det gäller att slänga bort rätt. Uppdelning i grov- och köksavfall är bara början på ett sorteringsäventyr utan like i mitt hemland.

När jag skulle göra mig av med mina använda flyttlådor fanns det visserligen en tydligt utmärkt behållare för papp och kartong. Men öppningen på behållaren var uppenbarligen dimensionerad för kartonger som använts för att packa in en enda tomat eller något liknande. Så för att kunna slänga bort lådor som inte var av den storleken var man tvungen att bryta ner deras tänkta struktur, den som gjorde dem till lådor och därefter riva sönder dem, vika dem och allmänt förnedra dem. Endast då kunde man, med en våldsam ansträngning förstås, få in dem genom hålet. Om målet med återvinningen är att åter omvandla dem till pappersmassa har man nu gjort minst halva jobbet själv.

Jag förstår naturligtvis tanken bakom. Man sparar på behållarutrymme genom detta förfarande. Men fy var det var ansträngande! Och det är aningen retfullt och förödmjukande att tvingas till lådminimeringen, som om man inte skulle förstå att det sparar utrymme ifall man pressar ihop dem före man placerar dem i behållaren.

Valet syns tydligare här än vad val i Finland gör. Första gången jag öppnade mitt postfack låg där valreklam av Nationalsocialistisk Front. De sade att de inte bara vill hindra invandring, utan även expatriera utlänningar som bor i Sverige. Här känner man sig välkommen!
written by Mattias
Comments:
Det sägs att köks- och grovafallet i slutändan hamnar i samma kontainer här, så vi gör allt i onödan dessutom! Det här kanske bara gäller Helsingfors iofs.
posted by   Johann
Det är skillnad på "Papperförpackningar" och "Kartong/Wellpapp"
posted by   Linda
Är det så? Jag måste säga att jag inte kan begripa hur man kan spara på energi och resurser (för att inte tala om mänskliga resurser!) genom att källsortera och återvinna på DET sättet. Någonstans kommer det en gräns emot. Eller två. Den första när det helt enkelt är slöseri med energi och resurser (transport, hela återvinningsmaskineriets energiförbrukningen). Den andra när de mänskliga och ekonomiska resurser som läggs ner på återvinningen helt enkelt blir oproportionerligt stora i förhållande till "miljövinsten" (t.ex. vad det "kostar" att helt enkelt bränna skräpet för att utvinna energi). Men vad vet jag, det kanske är förnuftigt.
posted by   Mattias
det låter inte förnuftigt.
posted by   acke
Name:
Comment:
The sum of 7 and 9
Back