Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

11 Sep 06
Diffar inte så mycket
Människor är ungefär lika wasted här på fredagskvällarna som de är i Finland. Det är mitt första intryck. Nyanskillnader, på sin höjd. Spyor på spårvagnen, omhändertaganden och allmänt stök.

Då jag stod och väntade på spårvagnen förra tisdagen hörde jag ljudet av en kriss-krossande glasruta (Fan, det står helt stilla. Var tvungen att be om hjälp då jag skulle skriva 'intryck' och nu vet jag inte hur man enkelt beskriver en glasruta som går sönder). Hursomhelst. Det var en gubbe som hade söndrat en ruta på hållplatsen. En stor ruta alltså. Nu kom samme gubbe gående mot mig, svärande. Jag intog en stel position, med blicken fäst mot något långt borta. Det var tänkt att den skulle uttrycka likgiltighet, men det sägs också att dessa nattens rovdjur luktar sig till rädsla.

Det verkade onekligen som han märkte att jag var livrädd, för han började runda mig, i täta cirklar. Två varv gick han och tittade på mig. Jag kände mig oerhört ensam.

Han ställde sig ungefär två meter från mig och då såg jag att han hade en kofot i ryggsäcken. Fan i helvete.

Nåja, efter en stund som staty valde jag att i stället kolla när den där spåran egentligen skulle komma. Det visade sig att jag hade väntat i onödan och borde ha litat på svarttaxichaffisarna som sade att det inte gick några spårvagnar mera. Jag trodde de ville vilseleda mig.

Nu ökade min tilltro till dem och jag tog en svarttaxi hem. Det var kofotsmannen som gjorde mig modig nog att våga fråga ifall de tog euro, de enda kontanterna jag bar på mig. 15 euro skulle de ha, jag gav dem tio.

Hädanefter rör jag mig endast i flock efter kl. 9. Jag kunde ha villat bort mig, blivit kofotad eller bortförd. Lönar sig inte att chansa, inte första månaden i alla fall.
written by Mattias
Comments:
Kofotad, är det att bli fotograferad av en ko?
posted by   Mattias (other)
"Söndra" fick jag just höra av en sverigefinsk att är etn finlandism - men du har ju rätt att skriva hur du vill här. Jag kommer till Göteborg nästa torsdag, stannar tills söndag, vi kan väl ses då?
posted by   Philip
Ah, fint! Många fina besök på kort tid således. Angående språket tycker jag mig känna ett växande behov av att differentiera mig från Sverigesvenskarnas språk, åtminstone så här på egen mark. Är det månne en reaktion mot att jag tvingas kontrollera mina sch-ljud i det offentliga?
posted by   Mattias
Name:
Comment:
The sum of 5 and 10
Back