Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

23 Oct 06
Weekend, vinklar
En annorlunda weekend denna. Jag försöker komma på HUR jag skall skriva om den. En non-fiction novel ā la Capote? (Vi såg filmen, jag tyckte den var bra). Nej, det blir nog ingen sån bok. Kanske är det blygheten? I alla fall, good clean fun var det (tror jag). Det behövs nog.

Hidden Cameras var makalösa och man måste se dem som ett av de stora. De stora. De stora banden. De stora banden i vår tid. Joel Gibb var het som en vitglödgad vedpanna och resten utgjorde en flygande, flängande gycklarensemble. Jag gillade samtliga låtar från nya skivan, "Awoo". Sammanfattningsvis, en bultande, vibrerande, melodiös konsert som kan räknas till mina top 10 ever. And I've seen the northern lights dance in the air. (Hiatt)

Jag blev tidigare ombedd att skriva för journalistutbildningens årsbok i ämnet "om hur det är att studera i göteborg". Nu funderar jag på en vinkel. Vill göra bra ifrån mig. Det banala temat språkförbistringar lockar mig något oerhört och jag vet att jag kunde göra det ganska bra. Men jag vet också att hela texten då skulle grunda sig i min egen besatthet; den som gör att jag är tvungen att greppa efter varje tråd som kan tänkas sitta fast i en diskussion kring finlandssvenskhet, nationalitet, finlandismer, språklig imperialism och uttalsfascism.

Ej heller vill jag skriva om byråkratins makt över den enkla utbytesstudenten, emedan en sådan text snabbt skulle framkalla ett vrål av rastlös uppgivenhet hos läsarna. Inte på grund av skattemyndigheten, utan på grund av den ynkliga rättshaveristen som kokar soppa på en... nubb!

Förslag?
written by Mattias
Comments:
har tyvärr inga förslag. men du kan inte skriva så där om hidden cameras, inte nog med att jag lyckades bli av med "awoo" i gbg, jag hade dessutom en lång överläggning med mig själv vilket slutade med att jag inte gick och såg dem. så snälla, säg att de var tråkiga, ingenting att se, låtarna lät dåliga osv.
posted by   jyrki
Tycker nog ändå att temat språkförbistringar vore på sin plats, eftersom temat är evigt - och dessutom roligt!
posted by   M.
jag älskar hidden cameras.
posted by   monica
Jo, det finns mycket att skriva om den okunskap och brist på förståelse som möter en finlandssvensk i Sverige. Visst är det hejdlöst irriterande med alla människor som tror att man bryter på finska etc. MEN jag måste faktiskt säga att jag irriterar mig nästan lika mycket på finlandssvenskar som inte bryr sig om att anpassa sig! Jag menar, man kan inte gå omkring och säga att man "har kallt", eller "vi kan ju fast fara på öl", eller "ett stop, tack", eller "jag har varit här redan länge" eller "jag har stegring", och förvänta sig att folk ska förstå vad man menar. I viss mån måste man väl ändå ta seden dit man kommer va?!
posted by   Nina B
Jo, det håller jag nog med om, även om jag tycker att det är en helt annan fråga. Men man kan ju inte kräva att rikssvenskarna skall förstå ifall de inte gör det. Jag anpassar nog mitt språk, dvs jag talar inte som jag gör hemma i Åbo. Däremot räds jag åtminstone inte i teorin för att använda uttryck som jag kan tänka mig att går hem trots att de inte används här. Vissa av de där uttrycken som du tog upp kunde jag nog tänka mig att försöka använda.
posted by   Mattias
Är det ett finlandssvenskt "nog" du använder, eller ett svenskt? ;-) Klart att man kan försöka använda uttryck om man gärna vill. Jag brukar också "lära" mina kompisar små lustiga uttryck ibland. Men i de flesta fall skalar jag medvetet bort alla finlandismer och dyl. eftersom de bara leder till att folk fastnar i ens språk och inte i det man vill förmedla. Själv avskyr jag att ses som "den där finnen" så jag gör vad jag kan för att undvika förbistring.
posted by   Nina B
Det var nog ett finlandssvenskt sådant. Det roliga är att avskalandet tar upp ganska mycket av min processortid och gör att jag blir tvungen att leta efter ord. Då tror folk att jag inte kan språket riktigt, vilket gör att de antar att jag är finsk.
posted by   Mattias
Ja, det är ju ett dilemma förstås. Men det blir lättare och lättare hela tiden. Jag har kommit till ett stadium när det går automatiskt - men det betyder inte att det sker omedvetet. Det är lite som att spela en roll som man behärskar till fullo, men som ändå är en roll och inte ens riktiga identitet.
posted by   Nina B
Idag har kappvändaren Nina skrivit en ilsken insändare till finlandssvenskarnas FÖRSVAR och skickat in den till DN. Håll utkik de närmaste dagarna, om du nu läser DN vill säga.
posted by   Nina B
Name:
Comment:
The sum of 7 and 8
Back