Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

24 Dec 06
'Jul
Hur vanligt är det inte nuförtiden att säga att man har en “personlig tro”? I kyrkan går man knappast, för kyrkans verksamhet hör ihop med en annan tids mentalitet. Och framförallt vill man inte att någon annan skall säga hur man skall tro och tänka.

Så långt allt väl, man skall naturligtvis få tro vad man vill. Men är det inte så att denna lättsamma hållning till religion endast är möjlig i ett samhälle som i grunden är icke-religiöst? Det utmärkande draget för religioner är väl just dogmerna, trossystemet, de gemensamma riterna och församlingen. Dessa “personliga” religioner är en sekulär lyx.

Jag minns vår religionslärare i gymnasiet som skröt om hur långt kristendomen hade kommit (en gång jämfört med islam, som naturligtvis var 600 år efter). Han visade också siffror som berättade hur stor procent av den finska befolkningen som var troende. Han gillade också att berätta hur kyrkorna växte upp som svampar ur jorden efter Sovjetunionens sammanbrott.

Det han missade enligt mig var att både kyrkan och religionen numera spelar en minimal roll i de flesta människors liv och i samhället i stort. Folk är varken kristna eller religiösa i traditionell betydelse.

Därför kan jag tycka att många som är nymodigt light-kristna kunde stå upp för åsikts- och yttrandefrihet i stället för att i vått och torrt försvara religionen. För det är dogmerna man försvarar, inte friheten att tro på vad man vill. En religion är ju själva antitesen till just den friheten.
written by Mattias
Comments:
i love you! go fortsättning!
posted by   acke
Name:
Comment:
The sum of 3 and 5
Back