Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

16 Feb 07
Om Niklas Svensson
Niklas Svensson var alltså en av dem som loggade in på svenska socialdemokraternas interna nätverk. Han jobbade då som politisk reporter på Expressen. Han föreläste på JMG i Göteborg och jag hann ställa ett par frågor efteråt. Detta sammanställde jag till en artikel i en av våra övningstidningar. Tänkte att jag lika bra kan klistra in den här också, mest för att den säger något om den värld JAG har bekantat mig en aning med i höst. Så, här:

Att snabbt börja skriva igen, det var det viktigaste. I oktober 2006 var Niklas Svensson avstängd från sitt jobb som politisk reporter på Expressen och skulle snart åtalas för dataintrång. Men som journalist var han knappast satt i karantän; sina källor och sin nyhetsnäsa hade han kvar. Och man kunde väl jobba någon annanstans än på Expressen.

– Jag trodde nog aldrig att karriären var över efter spionskandalen, säger Niklas Svensson. En reporter är lika mycket värd som sitt senaste avslöjande.
Sakari Pitkänen, dåvarande chefredaktör på Metro, visade tidigt intresse av att jobba med Niklas Svensson. Sedan november driver Niklas Svensson frilansbyrån Nyhetsbolaget och Metro är en av kunderna. I samma veva startade han också politikerbloggen.se, där han levererar politiska nyheter i ett tidstypiskt fritt, snabbt och kortfattat format.
Han har även ett bokprojekt på gång och kommer dessutom att medverka i TV8:s nya samhällsprogram Sverige i fokus, som börjar sändas i februari.
– Min vardag är stressigare än någonsin, säger han.

Man får nästan intrycket av att spionskandalen gett karriären en viss skjuts. På frågan om på vilket sätt mottagandet av hans journalistik har förändrats sedan skandalen ger han dock inga klara svar. Ångrar han inte att han loggade in sig på socialdemokraternas interna nät med stulna inloggningsuppgifter?
– Jag kan inte säkert säga att jag inte hade gjort det igen, säger han. Men jag hade inte gjort det från datorn på jobbet.
Den tredje och sista inloggningen gjordes alltså från en dator på Expressens redaktion, till skillnad från de tidigare två intrången, som därmed inte hade kunnat kopplas lika lätt till Niklas Svensson.
– Jag hade inte erkänt intrånget ifall jag inte hade loggat in från redaktionen.
Inför en sal full av journaliststudenter ombeds han också ge sitt råd. Vad borde vi göra i en likadan situation, frågar någon.
– Logga inte in, svarar han först bestämt. Försök i stället få den ursprunliga källan att lämna ut informationen.
Men sedan modifierar han sitt svar. Han konstaterar att fallet inte är glasklart. Visst, det var juridiskt orätt, men ifall IB-affären hade legat på Sapnet, hade det ändå inte varit rätt?

Niklas Svensson talar också om hur hans syn på kvällstidningar har förändrats sedan han slutade.
– Det förs inte någon egentlig diskussion om etik och moral, man bara kör på, säger han och ger visst medhåll till dem som påstått att det finns något sektliknande över kvällstidningsredaktionerna.
– De svenska kvällstidningarna börjar alltmer likna sina snaskiga brittiska motsvarigheter. Det kanske behövs en ”News of the World” i Sverige, men Aftonbladet och Expressen bör gå åt ett annat håll, säger Niklas Svensson.
Lärorikt var också att själv bli föremål för ett journalistiskt drev, när de gamla kollegerna jagade honom dagarna efter spionskandalen.
– Jag hoppas att jag vid nästa drev springer åt ett annat håll, säger Niklas Svensson.

Hans intresse för nya former av journalistik är uppenbart. En rättegångsblogg, där domstolsförhandlingar refereras i realtid, är i planeringsskedet.
– Jag tror att det kan finnas en annonsmarknad för en sådan satsning.

Kommer han att blogga från sin egen rättegång, som äger rum den 11-12 april?
– Nej, haha, jag tror nämndemännen skulle bli irriterade ifall jag satt och knackade på datorn mitt under förhandlingarna. Men någon annan kanske gör det.
written by Mattias
Comments:
Keep up the great work!
posted by   Vince
Keep up the great work!
posted by   Tinagti
Keep up the great work!
posted by   Diqjx
kevuzitl msnaeubcq ubckqa wbxvuhksn kfeqt ngysqiwuv wyfjt
posted by   kseipx kzlusbiec
Keep up the great work!
posted by   Jobft
Name:
Comment:
The sum of 10 and 0
Back