Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

12 May 07
The East Will Rise Again
Alla som sneglade på Eurovisionskvalet insåg snabbt att de tio länder som gick vidare var så kallade öststater. Samtliga nordiska länder som var tvungna kvala fick alltså bita i gräset. Holland, Andorra och Schweiz blev också utan plats i den stora finalen.

Det tog inte länge förrän förbistrade artister, förbistrade artisters släktingar och andra självutnämnda representanter för den äkta, västeuropeiska schlagern rasade mot det östeuropeiska kamratröstandet. Det är synd att så många fina låtar inte får chansen i finalen, sades det. Telefonrösternas makt borde minskas, sade någon. Eurovisionen har imploderat.

”Everything went so well for us until the voting. This shows that we need to reconsider the system with the semi finals, this result certainly sends us warning signals to the Western countries”, sade chefen för den norska delegationen.

En representant för det holländska TV-bolaget sade att folk på arenan var arga. ”If this goes on for three or four more years, countries will be withdrawing.”, sade hon, och syftade på öststaternas dominans.

Och en massa liknande uttalanden. Misstankar om att det finns någon slags gängmentalitet bland de östeuropeiska nationerna.

Dåliga förlorare förstås, men jag vill hävda att det handlar om något annat också. Öststaterna, de länder man för några år sedan bjöd in, som en vacker gest och för att få lite multikulturellt charm, har förstört vårt fina evenemang. Visst, de behövde lite glitter och glamour, de behövde komma in i värmen. Men nu har de fullständigt tagit över och klassiska schlagerländer (skrattretande i sig, givetvis) har inte en chans. Ett ändlöst musikaliskt träsk av hårdför disco med inslag av östlig, vulgär folkmusik.

För det första borde man ha tänkt på detta innan och inte börja ändra reglerna bara för att det går dåligt. Men okej, det förstår man. Man förstår också att de länder som är direktkvalificerade (vissa västländer) inte orkar sitta och rösta på sina västeuropeiska bröder i kvalet. Men det här med att anta att östeuropéer röstar på sina grannar bara sådär annars, för att hålla ihop, och att det i mycket mindre grad handlar om låtarna än när västeuropéer röstar, det är verkligen fånigt. Är det verkligen så konstigt att man inte fastnar för nån smörsångerska från Andorra om man bor i Georgien?

Jag tror det kommer att gå på samma sätt med EU. Snart inför Tyskland och Frankrike (på redan känt manér, iofs, hur var det med stabilitetspakten?) undantagsregler, för att minska öststaternas inflytande.
written by Mattias
Comments:
Intressant med EU-kopplingen. Personligen är jag inte så förvånad över östdominansen hittills, jag tycker att de mest sannolika vinnarna i år kommer från Ukraina, Georgien, Grekland. Englands bidrag är ett skämt och Frankrike oerhört tråkigt. Västländerna kan knappast påstå att de står för kvalitet till skillnad från öst. Och det här kompisröstandet har vi ju hållit på med i Norden hur länge som helst.
posted by   Philip
Tycker själv det är roligare att titta på östländernas spektakel-låtar än sånt som t.ex. Norges schlager-by-numbers-låtar. Välgjort, visst, men otroligt tråkigt också. De sämsta bidragen är såna som man inte ens orkar höra låten till slut, som dendär "Get a life"-låten. Get a song säger jag.
posted by   ville
Öst kunde inte ha vunnit så stort utan röster från väst. Kort och gott, öst var mycket bättre med publikfrieriet. Bra så. Helt rätt att väst får en tjongablängare mellan lysmaskarna. Ta The Ark. Svensk kvällspress hade ju tagit ut vinsten i förhand, men faktum är att även om The Ark är ett bra band så var låten ytterst medioker för att vara en The Ark-låt. Om vi leker att de tävlat med 'Calleth you, Cometh I' så skulle det antagligen ha blivit andra bullar. Men folk verkar tappa verklighetskontakten i samband med ESC. En sak kunde man ändå göra, och det är att införa en telefon/en röst-principen. Det sitter tusentals galningar under ESC-kvällen och textar in så mycket de bara hinner under 15 minuter. Det är inte rätt, även om det här bara är ytlig underhållning.
posted by   Kike_B
Name:
Comment:
The sum of 8 and 6
Back