Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

21 Jun 07
Affärsidéer, Åbo
Här är mina två affärsidéer. Jag kommer nog inte att genomföra dem själv, men godhjärtad som jag är så låter jag nu någon annan få chansen att tjäna en hacka. Det handlar alltså om två små affärsidéer som jag har bedömt vara väl genomförbara här i Åbo.

Affärsidé nr. 1 är en falafelvagn, likt de som finns på Kungstorget i Göteborg. De grundar sig, så vitt jag kan förstå, på följande principer:

- färska falaflar (osäker på pluralböjningen). Råvarorna torde inte vara dyra. Det handlar ju om kikärter, som vi alla vet. Sedan behövs en fritös. Fördelarna med färska kontra mikrade falaflar är tvenne, åtminstone. Det går faktiskt snabbare. Det är bara att svepa upp lite smet och låta den puttra i oljan en kort, kort stund.

- låg lokalhyra. Det kan väl inte kosta så fruktansvärt mycket att parkera en kioskvagn på ett torg.

- specialisering. Genom att inte hålla på med en massa olika tjafs kan man strömlinjeforma tillverkningsprocessen och hålla de avskyvärda köerna på ett minimum. I Göteborg gick det typ fem gånger snabbare än en vanlig grillkö här i Åbo. En som friterar och en som viker in dem i libabröd. Möjligen någon som tar betalt och säljer drycker. Jag såg dem servera med typ tjugo sekunders intervaller när det löpte på som bäst.

Man skulle kunna ha öppet på dagen, men också på natten, när krogen stänger, då även den mest renlärige karnivoren skulle kunna tänka sig en falafel, bara det gick snabbt och var billigt. Priset är ju en annan fråga. Jag tror att man kunde hålla priserna låga i jämförelse med annan grillmat, förutsatt att man kunde få köpa ingredienserna i ordentligt stora partier. I Göteborg såldes de för 25, men i Lund är väl standardpriset 15, eftersom där är hårdare konkurrens.

Vad kunde stjälpa ett sånt här projekt?

nr. 2 kommer imorgon.
written by Mattias
Comments:
Name:
Comment:
The sum of 10 and 8
Back