Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

23 Jun 07
Nummer två då
Nästa idé är ett förslag till caféverksamhet. Den här kräver kanske lite mer eftertanke och självrannsakan än den förra, men jag tror ändå att det vore värt ett försök. Först, låt mig förklara situationen.

I Göteborg sprang folk och köpte kaffe på rasterna och drack följdaktligen kaffe på föreläsningarna. Jag skulle gissa att omkring 70 % av studenterna någon gång under dagen satt med en take away-kaffekopp under föreläsningarna. Det var väldigt bra business för de omkringliggande kaféerne, varav det fanns många. Det fanns minst fyra espressobarer, två 7-eleven och tre ställen som sålde fulkaffe (5 krs bryggkaffe) inom en radie på 100 m. Öka radien till 300 m och antalet ställen som sålde kaffe blev för stort för att hålla reda på. En ”Liten latte med” kostade 10 kr på ett ställe och var bra. 15 kr var normalt.

Okej, kundunderlaget var rätt stort det också. Handelshögskolan, kursboksbiblioteket och hela statsvetenskapliga institutionen låg nära varandra. Turistkvarteret Haga likaså. Men det jag är intresserad av är kaffedrickandet på föreläsningarna. För den som är sugen på kaffe är Café Arken det enda rimliga alternativet. Där serveras bryggt Jubileums-mokka och automatespresso. Visst, Café Talon Sydän finns på hörnet utanför, men det har jag aldrig förstått mig på. Det är inrett som en bensinmack i en Kaurismäkifilm enligt Putte. Charmigt, men inte någonstans man går och hämtar take away-kaffe. Där finns för övrigt säkert också bara Jubileums-mokka.

Därför tänkte jag att det i närheten av Arkenkvarteret skulle finnas en marknad för en modern espressobar av italienskt snitt; snabb betjäning, take-away + några sittplatser och gott kaffe. Detta förutsätter dock tre saker: att folk börjar dricka mer kaffe på föreläsningar, att folk uppskattar kaffe som inte smakar som Jubileums-mokka och att man kunde locka lite folk från Yliopisto.

För resonemangets skull struntar jag alltså i de moraliska betänkligheterna. Det är business. Det är ingen vacker kulturgärning och jag struntar i om folk får problem med magen. Kvalitetsespresso på löpande band, inget tjafs. Ett tag fundera jag om man skulle höja profilen genom att inte erbjuda bryggkaffe, typ säga, ”Nej tyvärr, du får ta en americano, det är en enkel espresso utspädd med hett vatten”. Det kanske dock skulle uppfattas som onödigt snobberi.

Jag tror att det kunde lyckas, eftersom jag antar att speciellt humaniststudenterna gärna vill vara lite kontinentalt trendiga. Man kunde låta stället heta något italienskt. Kanske t.o.m. hyra in någon italiensk utbytesstudent för en skamlön, haha.

Nej, nu slutar jag.
written by Mattias
Comments:
Det finns en kaffeautomat i arken, den har flera olika slags kaffe som går att ta med sig på föreläsningar. (Jag arbetar inte för företaget som installerat automaten, utan för cats on fire). Bara ett tips.
posted by   Ville
Förrädare!
posted by   Mattias
För några år sedan öppnade faktiskt ett litet take away-kaffeställe i korsningen av Porthansgatan och Henriksgatan, men blev mycket kortlivat tyvärr...
posted by   Marie
Automatkaffe tenderar att smaka som en blandning av kaffe och avkalkningsmedel. Jubileums-mokka smakar knappt någonting. Mer riktigt kaffe (och gärna sojamjölk...)!
posted by   Linda
Understödes!
posted by   Mattias
Name:
Comment:
The sum of 1 and 10
Back