Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We offer loan, financing and...
  by dancilatania

Ljusets dag
Brådskande lån: caravellamarie...
  by caravella

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

My Dear Instruments, pt. 3
Sono un uomo di Dio molto ricc...
  by renelio

19 Oct 07
Musikerns trista vardag
”OLE YSTÄVÄLLINEN JA PIDÄ BÄNDITREENISI MUUALLA KUIN KOTONASI! JOS ET TIENNYT, NIIN TÄSSÄ TALOSSA ASUU MUITAKIN”

Det var en liten lapp som damp ner genom brevinkastet. Ack, om det ändå varit mer av den reklampost, som fyller på min dörrmatta på nolltid (Jag har ännu inte lagt upp en förbudsskylt). Men jag anade oråd redan när jag hörde de snabba stegen ner för trappan.

Så, nu är jag alltså åter bakbunden i mitt skapande. Inte för högt, för det bor ju andra här i huset. Jag känner mig som min Nordenskjöld, som i sitt guldmakeri tvangs dela laboratorium på Drottningholm med en bråkig, supande, tysk skedvattenkokare. Nordenskjöld som hade så stora drömmar, om penningtyranniets undergång. Och så betalade gav de honom inte ens pengar så att det räckte till kol! Hur skulle han då hålla ugnarna varma och guldet smält? Hur skulle Lapis någonsin framträda, när alla dessa blodiglar var på honom, om obetalda räkningar och uteblivna rapporter? Nå, lite ditåt i alla fall.

Så finskt också; en liten lapp genom brevinkastet, snabb flykt från platsen, så att den anklagade inte får se vem det är som ilsknat till. Ingen chans till diskussion, ingen risk för konfrontation. Istället anonym ilska, kryddat med formuleringar som luktar förakt.

written by Mattias
Comments:
Usch, jobbigt när folk är sådär. Och hur slöt personen sig till att det var ett BAND som övade? låter du som en hel orkester kanske?
posted by   ville
Det var på dagtid, kl. halv sex. Okej, kanske jag kunde ha vridit ner lite, spelade för en gångs skull elgitarr och ville testa lite riff. Men så värst högt var det inte.
posted by   Mattias
Om man nu inte håller på och riffar högt i typ fem timmar borde man ju faktiskt kunna göra sånt hemma. Skicka en lapp tillbaka.
posted by   ville
Det är det jag INTE kan göra, då målsägande försvann ner (eller upp) för trapporna utan att jag hann se vem det var. Jag kanske kan lägga ett anslag vid porten?
posted by   Mattias
ah, just det jo. kanske du kan lägga upp lappen du fick vid porten med ett svar under?
posted by   ville
Du kan ju spela lite gitarriff och sjunga ut ditt svar högt? då kommer budskapet iaf fram :-)
posted by   Kenneth
Måste sticka ut hakan lite här, eftersom jag kan ha en viss förståelse för personen i fråga, även om det givetvis hade varit mer renhårigt av honom/henne att ringa på och prata med dig öga mot öga. Jag har bott under en person som ständigt spelade gitarr och sjöng hemma. Vi kallade honom "trubaduren". Ibland kom hans kompisar dit med andra instrument. Det var vedervärdigt. Förr tyckte jag om "Ziggy Stardust", men efter att ha hört den en miljon gånger i trubadurens tappning är den förstörd för alltid. En gång när de hade spelat med sitt jävla band i hans kök hela kvällen så stack jag ut huvudet genom fönstret och ropade: "Ursäkta, vi skulle faktiskt vilja gå och lägga oss här". Eftersom hans fönster också var öppet så hörde de mitt rop, och svarade "okej". Och slutade. Men bara för den kvällen - sen var det igång igen. (I samma hus hängde jag en gång upp en lapp i trappan och bad folk att tänka på att det är lyhört och kanske dra ner volymen lite på TV och stereo. Detta var en desperat åtgärd efter att jag fått såväl nattsömn som dagplugg förstört av grannens TV. Sen skaffade grannen tack och lov hörapparat och sänkte därmed volymen en smula.) Alltså, jag tycker absolut att man kan få ha nån fest då och då eller väsnas lite nån enstaka gång - men i vardagslag bör man ta hänsyn till sina grannar och hålla klaffen så gott det går.
posted by   Nina B
Men här är det absolut inte lyhört - man hör ingenting förutom från trappan. Klart att man måste göra något i extrema situationer, men i många fall tror jag det handlar om någon sorts lust att klämma åt folk. ELLER en låg irritationströskel. Där borde man också skärskåda sig själv; är min irritation faktiskt berättigad, får han verkligen inte spela? För vad man än kan tycka om gitarrspel och dylikt är det husets regler som gäller. Vi är olika helt enkelt. Vissa störs av ljud och vissa är inte lika känsliga. Därför har man varit tvungen att ha förordningar, så att folk inte kan störa/domdera enligt eget godtycke.
posted by   Mattias
Jag tycker att en stor del av hela grejen handlar om att personen skickade en lapp och sprang iväg och därmed förhindrade all slags diskussion om ämnet. Känns ju lite oschysst på nåt sätt. Tror på att personen har låg irritationströskel, det var ju inte mitt i natten ens. Även om det varit mitt i natten skulle det kanske inte gjort så mycket förrän det hänt mer än en gång.
posted by   Ville
Typiskt finskt det där med lapp faktiskt, usch. Gamla stenhus, som du och vi bor i, är oftast inte är så lyhörda. Men att spela genom förstärkare kan nog vara lite riskabelt, då den står på golvet. Förstärkarens tyngd (resonans) kan göra att det hörs bättre än man tror genom golvet. Men akustiskt dagtid borde du nog kunna spela. Jag är tacksam och lite förundrad över att jag inte hittills fått klagomål. Men då verkar det som att det bor en hel del musiker i det här huset. Har hört piano, fiol och saxofon i trappan..
posted by   Henry
I dag spelade jag elgitarr igen och vred ner volymen. Märkte att jag nog hade haft den ganska uppskruvad. Så kanske att jag förtjänade en tillsägelse. Men en anonym, sarkastisk lapp genom postluckan var att ta i!
posted by   Mattias
Testa lägg nåt under förstärkaren också som dämpar ljudet neråt.
posted by   Ville
jag har ganska liknande battle med mina grannar. Fast jag bor nog i ett gammal trädhur. Fast de låter nog att spela tills det är 10. En jag repade vi faktist bara med akustisk gitarr men sjöng högt. 5 över 10 så kom det en samtal och de sa att klockan är 5 över tio. Han själv kan spela bluegrass med kontrabas ända till 12 ofta. Det är så orättvist. Min annan granne brukar i stället stirra på mig och vönd sig bort när man borde hälsa. Jag har inte hälsat henne en enda gång så länge jag har bott här. Det är ganska konstigt tycker jag.
posted by   antti walker
Name:
Comment:
The sum of 1 and 4
Back