Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We have a direct genuine provi...
  by John Tim

Om att kasta sten
Behöver du ett personligt lån?...
  by Prisvärd lån erbjudande avantcworld@gmail.com

Om att kasta sten
Behöver du ett lån för att fin...
  by Alexander

Hair pomade/wax review
offerta di prestito in 48 ore....
  by mauro

Hair pomade/wax review
offerta di prestito in 48 ore....
  by mauro

20 Jan 08
”Naziboots”
Gerby lågstadium, 94-96. Jag minns att det hängde fyra bombarjackor utanför vår klass. En svart, en röd, en grön och en blå. Under var och en av dessa stod ett par maihare*. Allt detta tillhörde klassens nynazister. Dessa tio-elva-tolvåringar var inspirerade av äldre bröder och kompisar. Nu hade de bildat en liten enklav i vår klass. Det tog väl en stund innan jag förstod vad det var frågan om. De visste nog mer än jag om Hitler till en början. Jag minns inte hur det hela började. Men jag minns att någon av dem hade sett på ett tal av Hitler som fanns på en CD-rom vi nyligen hade fått till klassen (som vi kunde köra på datorerna vi tjänat ihop, se http://www.netikka.net/catsonfire/saker/diary.php?entryid=220). På matrasten hade denna person gjort en hitlerhälsning, vilket föranledde en extrainsatt snabbföreläsning om nazismen följande lektion. Med tiden blev man medveten om både det förhatliga i nazismen och att nynazister gick omkring i kängor med stålhätta och bombarjacka. Dessa blev våra fiender. Jag minns en rast när det var käppkrig mellan anti-nazisterna och nazisterna i skogen. För att jämna ut hade en gått över till nazisternas sida och han var hela tiden tvungen att påpeka att han inte var nazist på riktigt, till skillnad från de andra.

Det farliga käppkastandet fick lärarna snabbt stopp på. Men det var inte över. Vi hade blivit sensibiliserade, och vi reagerade kraftigt varje gång någon bytte läger (i.e. skaffade bombarjacka). Att rita Finlandsflaggor var också ett fiendens kännetecken. Ett överstreckat hakkors var vårt tecken.

Det förekom visserligen en viss vänskaplighet lägren emellan. Ibland kunde de också, under omgivningens press eller av kamratligt samförstånd, svära sig fria från nazismen. Men å andra sidan var de aldrig främmande för att dra ett ”negerskämt” när tillfälle gavs, något som vi antinazister aldrig mer skulle komma att acceptera.

*maihinnousukengät [landstigningskängor] => ”maihari” => sv. ”maihare”.
written by Mattias
Comments:
Haha.. Jag hade helt glömt bort det där. Det gick ganska våldsamt till ibland, käppar o stenar o allt som kastades på varann. Men jag minns att jag tyckte det var spännande, samhörigheten o allt sånt (jag var på anti-nazist sidan)
posted by   Jan L.
Name:
Comment:
The sum of 4 and 6
Back