Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We have a direct genuine provi...
  by John Tim

Om att kasta sten
Behöver du ett personligt lån?...
  by Prisvärd lån erbjudande avantcworld@gmail.com

Om att kasta sten
Behöver du ett lån för att fin...
  by Alexander

Hair pomade/wax review
offerta di prestito in 48 ore....
  by mauro

Hair pomade/wax review
offerta di prestito in 48 ore....
  by mauro

04 Apr 08
Tiggarmunken
I veckan lyckades en tiggarmunk visa var toleransens gränser ligger inom Åbo Akademi. Lars Larsen, som under den senaste månaden gått på filosofiföreläsningar iklädd någon sorts säckväv blev på tisdag upphämtad av Securitas-vakter och informerad om att han inte längre var välkommen på akademins område. Orsaken var att han, med sitt beende och sjungande, uppträtt störande. Dessutom hade han för dålig hygien.

Det är många som under veckornas lopp gjort sig lustig över hans vandringsstav och hans bedjande på knä. Många har även suckat och förundrat sig över hans risiga uppenbarelse. Vill han ha uppmärksamhet? Är han sinnesjuk? Men ingen har framfört några klagomål, och på föreläsningarna har det varit lugnt.

Så det var många som blev förvånade när Securitas-männen jämte polispatrull plockade upp honom. Han följde med dem utan motstånd. Den ena säkerhetsvakten bar vandringsstaven.

Säkerhetschef Mobergs förklaringar i följande dags Åbo Underrättelser gjorde ingen lyckligare. Han hade ju inte gjort något. Hade de ens försökt tala med honom? Talet om hygien klingar illa. Och nog har jag upplevt obehaglig lukt i Arken tidigare. Sen när kräver akademin att man skall vara tvättad när man stiger in i dess lokaler?

För mig handlade det om att rannsaka mig själv. Jag tyckte att han var tramsig och jag har en aversion mot högljutt bedjande människor överlag. Jag antog att han nog mådde bra och att han helt enkelt var resultatet av en av alla dessa fixa idéer om att gå sin egen väg. Endast motvilligt skulle jag ha tagit reda på mera om hans situation. Lösa rykten räckte bra för mig. Dels är det ansträngande att konfronteras med de egna fördomarna. Men det bär också emot att kanske tvingas godta att man själv är fruktansvärt lat och konformistisk.

Så jag fortsatte fnysa för mig själv när jag betraktade honom på avstånd. Men jag skulle aldrig ha anmält honom för att han var för konstig. Den rätten har jag inte. Det låter simpelt, men han måste helt enkelt få bete sig som han vill om det inte skadar andra. Inga ÅA-byråkrater borde få förstöra den värdefulla tanken om att man är välkommen fast man skiljer sig från mängden.

Och ifall han har seriösa problem, vilket inte verkar vara fallet, så borde man hjälpa honom. Att gömma illamående bakom sött tal om mångfald är förkastligt. Men det var inte av medmänsklighet som Moberg och Securitas ingrep. Om jag får gissa så var det på grund av image-medvetenhet, stelbenthet och förakt för oliktänkande.

written by Mattias
Comments:
Det måste vara samma kille jag såg vid biblioteket i Åbo igår. Jag trodde att han var något slags kringresande backpacker. Avgörande är väl om han har studierätt vid ÅA? Är han alltså studerande?
posted by   Philip
Nej, inte för tillfället. Tror dock han kommer att skriva in sig på teologiska fakulteten igen. MEN, föreläsningar är för det mesta öppna för allmänheten. Man kan inte avlägga kurser om man inte är inskriven, men på föreläsningar får vem som helst gå. Ett problem är dock att dörrarna stängs på eftermiddagen, och seminariet han gick på var kvällstid.
posted by   Mattias
Bra insändare i ÅU!
posted by   Marie
Name:
Comment:
The sum of 5 and 9
Back