Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

09 May 08
Le Mépris (Die Verachtung)
I dag föraktar jag. Jag föraktar den person som kallblodigt stal min nyrenoverade, fina cykel från utanför dörren på den låsta innergården, medan jag var uppe i min lägenhet för att checka en sak. Jag föraktar mig själv, för att jag inte brydde mig om att låsa cykeln, trots att jag sedan tidigare visste att det rör sig rötägg i huset, trots att jag visste att 7 cyklar kan vara gone in 3 seconds här i Åbo, trots att jag varit med förr. Men fan, jag skulle ju bara upp en sväng, och det var på MIN innergård! Det var inte ute på gatan, där hundratals människor går förbi. Det var tio minuter på en innergård där man behöver kod för att komma både ut och in. Det måste rimligtvis ha varit nån med koppling till huset.

Okej, jag kanske har nån undermedveten drift att vilja utmana ödet. Jag lämnar dörren öppen när jag bär ut soporna. Men jag accepterar inte att måsta "skylla mig själv", ännu mindre än vad tjuven skulle ha behövt skylla sig själv ifall en streetfighter-typ hade tagit honom på bar gärning och slagit ut framtänderna på honom. Det skulle naturligtvis ha varit lättare att ösa ut min vrede över all världens avskum om jag hade låst, men lika orättvist utan cykel skulle jag vara ändå.

Jag hade precis låtit reparera cykeln, min grafitgråa Cannondale från högstadiet med ett "This machine kills fascists"-klistermärke på ramen. Gått ner från överflödiga 24 växlar till en enda. Den hade skickats hit ända från Vasa. Den var lika kär som Buenita, som gick samma öde till mötes för snart tre år sedan. Den var lika ompysslad som min vita gammel-BMX, som blev stulen tre gånger om, den tredje gången för alltid. Och den var lika nödvändig som mormorscykeln jag fick låna av kära Elin i Göteborg. Den hann jag förvalta i en knapp månad.

Jag föraktar ALLA som tar cyklar. Sådana som i ruset får för sig att samtliga stadens cyklar är allmän egendom som får lösgöras och brukas av alla med för lång väg hem från krogen. Sådana som åker runt med en paketbil och lastar in låsta cyklar. Sådana som tycker att allt på innergården som inte är fastlåst får bortföras. Jag föraktar också alla som släpper in sådana i sin lägenhet (meddela MIG om jag någonsin släppt in en sådan person, och jag skall omedelbart portförbjuda den).

Jag avslutar med tvenne anekdoter, för att illustrera hur en del löst folk ser på cykelstölder. Alla personer får vara anonyma.

1. En natt var en god vän till mig var på väg hem, cyklandes. På gatan såg han en avslocknad person, såsom man ofta gör under helgerna här i Finland. Han ställde ifrån sig cykeln och gick för att försöka väcka personen. Medan detta försök pågick, kom en annan person längs gatan, såg cykeln, hoppade upp, och började cykla. Vännen, atletisk som han är, sprang ikapp cyklisten och skrek "Vad sysslar du med, det är ju min cykel!". Personen svarade förvånat "Oj, sorry, jag visste inte att det var DIN cykeln, jag trodde tillhörde den andra typen, han som slocknat på gatan".

2. En annan god vän till mig var på väg hem från krogen. Han stod utanför då han upptäckte att någon höll på förgripa sig på hans cykel. "Vad håller du på med, det är ju min cykel", frågade han. "Oj, sorry, visste inte att det var DIN cykel". Och här kommer en liten twist: personen ursäktade sig, men frågade sedan ifall min vän kunde ge honom skjuts på pakethållaren en bit! Gudars skymning, där hade nog jag bränt propparna. Men av någon anledning gav min vän skjuts åt tjuven. Var det nån sorts förvriden kristen fromhet? Skulle Jesus ha gjort så? Nej, om Jesus inte funnit det för gott att rensa hela stället likt tempelgården, så hade han åtminstone skrattat typen rakt upp i ansiktet och trampat i väg, med långfingret utsträckt bakåt.
written by Mattias
Comments:
Jag tror att det här har något att göra med att ni bor i Åbo. Du vet det där skämtet om Göteborg, att man ska vrida klockorna tillbaka tio år...
posted by   Philip
På Martins röda "tjejmoped", en puch maxi, stod det också "this machine kills fascists". Den blev stulen utanför en riksdagsledamots bostad. Är det budskapet som stärker stödbegäret?
posted by   Pär
Va bor du i för stad riktigt? och hur många cyklar har du mistat? Okej, min cykel har oxå blivit stulen här i Hesa men den ville jag undermedvetet att nån skulle ta så jag sku få inskaffa en annan coolare.
posted by   Jan L.
De där anekdoterna var väl Helsingfors och Vasa respektive. Men jo, Henry har väl blivit bestulen på sex cyklar här i Åbo. Själv är jag alltså uppe i fyra nu, tre i Åbo, en i Göteborg.
posted by   Mattias
Name:
Comment:
The sum of 0 and 8
Back