Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Behöver du ett lån med en myck...
  by EXPRESS

Ljusets dag
Behöver du ett lån med en myck...
  by EXPRESS

Ljusets dag
Behöver du ett lån med en myck...
  by EXPRESS

Ljusets dag
Lån till företag och enski lda...
  by Christian

Ljusets dag
Lån till företag och enski lda...
  by Christian

27 May 08
Alkonormativitet
Det är väldigt vanligt att folk antar att alla runt omkring har så gott som likadana alkoholvanor och samma sug efter alkohol. Hur vanliga är inte skämt som bygger på att man egentligen skulle vilja dricka lite mer eller oftare, alternativt HAR druckit mer eller oftare, än vad den sociala normen eller den egna kroppen tillåter? Jag har hört minst tiotusen sådana skämt, varhelst jag har rört mig sedan tonåren. Utbildning, inkomst, kön, fritidsintressen spelar ingen som helst roll. ALLA känner igen sig när någon berättar om hur det, helt oplanerat, blev lite väl mycket drucket någon kväll. Eller hur man egentligen borde ha smugglat in lite sprit på ställen där det inte passar sig att dricka, eftersom det hela skulle ha blivit mer roligt då. Man kan när som helst framkalla ett litet lurigt leende hos konversationspartnern, för variationerna på samma tema är oändliga.

Mitt perspektiv gör kanske min syn på saken en aning skev, men för mig förefaller det som att få saker pratas om med samma säkerhet i rösten. Så klart, med barn är man ofta försiktig, likaså med föräldrar och gamlingar. Men tillhör man inte dessa grupper, så tycks det vara självklart att man har samma syn på alkohol, i.e. ”roligt men lite farligt”. Om man inte har denna syn så är man så klart tvungen att förklara sig, efter att antagandet redan gjorts. Jag tycks till och med ingå i vissa kretsar där alkobeteendet är så inövat att det inte räcker att bemöta antagandet en eller två gånger, utan där samma visa måste upprepas, nästan som en del av riten.
written by Mattias
Comments:
Utan att ta ställning till om det är moraliskt eller ej så förstår jag inte heller hur folk orkar ha kul åt dom där skämtena år efter år.
posted by   Sam
Name:
Comment:
The sum of 2 and 3
Back