Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

26 Jun 08
Lyckad operation
Redo för lite skruvdramatik?

Jag inledde dagen med att införskaffa en ny hårdskiva. Nu skall det skruvas, sade jag för mig själv och cyklade upp för backen. Jag visste att det skulle ta flera timmar, men jag var ändå optimistisk. För denna gång skulle jag vara metodisk. Min taktik var att tejpa fast alla skruvar och sånt på de utskrivna instruktionerna, varje skruv på rätt vid rätt steg. På så vis skulle jag ha det mycket enklare vid ihopskruvningen, och det hela skulle inte sluta som förra gången då det blev flera skruvar över då jag var klar. Efter bara fem minuters skruvande stötte jag på problem. Var fanns mina insexnycklar? Jag visste att jag köpt ett set och att jag använt dem förra gången. Det kändes dumt att köpa likadana igen, men jag hade inget val. De gamla stod inte att finna. Så jag tänkte att cykelaffären här bredvid säkert har sådana. När jag betalade 1 € för nyckeln var jag nästan säker på att den skulle visa sig vara för stor, och att jag inte skulle orka föra tillbaka den. Mycket riktigt. Onödiga verktyg nr.1. Problemet var att storleken inte var angivet på något vettigt sätt. Torx T8 stod det i instruktionerna och skruvhålen var sånadär vanliga sexkantiga, men nån motsvarande angivelse fanns inte på nycklarna i cykelaffären.

Jag beslöt mig för att leta reda på en Torx T8. De hade inte sådana där jag köpte hårdskivan. Vidare till Clas Ohlson. De hade bara löjligt stora set samt enskilda T6- och T7-nycklar. Försäljaren försäkrade dock mig om att T7-nyckeln skulle funka och att jag skulle få tillbaka pengarna (2,70 €) om den inte skulle göra det. Så jag åkte hem igen och testade. Nu skall det skruvas, sade jag igen. Men icke, den slirade i hålet. Så, jag cyklade tillbaka till Clas Ohlson och hämtade pengarna och for vidare till Anttila. Där råkade de ha ett set med fyra Torx-nycklar, T5-T8. Köpte dem och cyklade hemåt. Nu skall det skruvas så satans, sade jag. Det började bli bråttom, dessutom. Skulle hjälpa Kenneth att flytta på kvällen, och allt det här hade redan tagit typ tre timmar.

Till min stora förvåning funkade inte T8-nyckeln, fastän det stod i instruktionerna att man skulle ha en sådan. Jag började fatta vad jag borde ha fattat redan från början (borde ha googlat på Torx-nycklar, men datorn var ju redan halvt isärplockad). Apple måste ha använt andra skruvar för europeiska modeller. Så, det var de onödiga verktygen nr. 2-5. Vad jag egentligen behövde var alltså vanliga insexnycklar. Det syntes ju bara genom att titta på skruvarna, men jag hade varit för godtrogen.

Så jag cyklade till Citymarket för att kolla ifall de hade sådana. Till min stora lättnad hade de sådana, i två nästan identiska set med åtta nycklar. Problemet var att jag ännu inte visste hur stora skruvarna var och därmed inte vilket set jag borde välja. Det skillde några millimeter mellan storlekarna. Om jag gissade fel skulle jag komma hem med fel set och bli tvungen att cykla tillbaka. Jag beslöt mig för att köpa båda och därmed helt sonika tvinga upp antalet verktyg införskaffade i onödan för dagen till hela 20. Nu satan om int det skall skruvas, sade jag.

Hemma visade det sig att den enda nyckel som var gemensam för båda seten var den som funkade, men vid det här laget var jag för trött för att bry mig om sådana petitesser.

Och sedan skruvade jag.

Tre timmar senare var jag klar, och hade lyckats utan att försvinna en enda skruv (ja, försvinna ÄR ett transitivt verb. Det är sådant som skumma regimer gör med oppositionella. Se t.ex. http://everything2.com/e2node/intransitive%2520verbs%2520made%2520transitive och http://en.wikipedia.org/wiki/Forced_disappearance
Var det månne Joseph Heller som introducerade denna användning i Moment 22?). Jag prisade mig själv för mitt metodiska tillvägagångssätt och önskade min dator all lycka i framtiden.
written by Mattias
Comments:
Helt rätt blev det där med ’försvinna’ ändå inte, eftersom jag aldrig hade för avsikt att bli av med skruvarna. Ordet tappar lite av sin finess om det också skall betyda ’att tappa bort’.
posted by   Mattias
Du har tydligen tagit allt tålamod som mamma och pappa hade att erbjuda! Sådär många rundor av och an skulle jag inte ha klarat av.
posted by   Caro
Name:
Comment:
The sum of 3 and 2
Back