Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

16 Jul 08
Linssoppa
Jag har länge funderat på kontaktlinser och varför det blir så dyrt med dem. Jag använder månadslinser, och ett vanligt sexmånaderspaket känns minsann i plånboken. Sällan betalar man så mycket för något så litet – de små hinnorna existerar i den fysiska världen endast i något högre grad än en mp3-fil.

Så vad är det man betalar för? Naturligtvis är forskning och produktutveckling i den här branschen dyr, på samma sätt som den är i läkemedelsbranschen. Materialet och tillverkningsprocessen kan väl knappast kosta särskilt mycket.

I läkemedelsbranschen finns det s k generiska substitut, icke-brandade kopior av det brandade orginalet. Dessa tillverkas oftast av konkurrerande företag (men ibland även av det ursprungliga företaget) efter att originalpatentet har gått ut. Dessa kostar oftast bara en bråkdel av originalet, eftersom de inte förväntas täcka några forsknings- och produktutvecklingskostnader. Men, finns det generiska linser, och skulle man våga lägga dem i ögonen? Hos optikerna säljs bara hårt brandade Bausch & Lomb, iWear, CIBA Vision och dylika.

Engångslinser är naturligtvis mycket billigare än månadslinser per par. Men vad skiljer engångslinser från månadslinser? Jag förstår att det i månadslinser måste finnas något system som gör att smuts inte samlas på linsen, men vad använder man då rengöringsvätskorna till? Är de tunnare på något sätt, och i så fall varför? Jag tänker inte försöka använda engångslinser som månadslinser, men jag är ändå nyfiken på hur materialet kan determinera användningstiden så exakt - en dag eller en månad.

Jag har alltid gått via en optiker. Men jag har ett recept, som vem som helst borde kunna tolka, kanske till och med jag själv om jag lade manken till. Kunde jag alltså frigöra mig från optikern och beställa linserna från internet? Hur mycket skulle jag tjäna på det?
written by Mattias
Comments:
Name:
Comment:
The sum of 8 and 7
Back