Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

15 Oct 08
Opinionsberoende
Jag är löjligt besatt av att följa opinionsmätningar för amerikanska presidentvalet på sidor som www.realclearpolitics.com och www.fivethirtyeight.com. Dessutom läser jag över tio artiklar dagligen i ämnet och har gjort det ända sedan primärvalen drog i gång. Varför vet jag inte, och det känns som att det vore långt mera nyttigt att läsa något annat.

Här är jag nu, proppfylld med information och åsikter. Jag skulle få full pott i ett presidentvalsquiz. Jag skulle kunna argumentera för Obamas ekonomiska politik kontra McCains.

När jag däremot försökte göra Yles valmaskin för Åbo, tyckte jag att jag inte var tillräckligt insatt i frågorna för att kunna svara ordentligt.

Vad säger detta mig? Det första rösten säger
– att jag är för upptagen med presidentvalet i fjärran som inte kommer att beröra mig, i det verkliga livet.
– att jag följer det med samma engagemang som jag följer ett spännande spel av något slag. Jag betraktar väljarna som spelbrickor och är inte egentligen intresserad av deras öde, mer än till den grad de kan få spelet att sluta på det önskvärda sättet.
– att jag i stället borde skaffa mig information om vad som händer i min närmiljö, för det är det som i slutändan räknas. Det är där min grav kommer att ligga.

Den andra rösten talar mer abstrakt och är kanske aningen mindre fördömande. Den säger
– att jag tenderar att se mig själv ståendes utanför det mesta. Jag har överlag svårt att lägga ner min själ i något annat än i sådant som ofta betraktas som banaliteter (även av mig själv).
– att jag kanske är i en sorts övergångsperiod, där jag ännu söker efter en roll, i vilken jag skulle känna att jag gör någonting vettigt och nyttigt.
– att jag är ett barn av min tid. En närmiljö är inte vad den en gång var. Det här tror jag är viktigt att inse. Jag minns hur upprörd jag var efter att ha hört en föreläsning med flintiga framtidsnissar på Göteborgs universitet. De pratade stolt om sin mediakonsumtion och de hade gula sneakers. De hade inte tid med dammiga lokaltidningar, utan byggde själv ihop sin mediabricka utgående från de egna intressena. De såg framför sig en ny typ av umgänge (uttryckt t.ex. i virtuella världar) där geografin inte spelade någon roll, utan enbart de gemensamma intressena. Jag tyckte det var skrämmande och försökte tafatt försvara gammal hederlig samvaro och diskussion vid kaffebordet kring aktualiteter i lokalmiljön. Jag gör det ännu, men egentligen deltar jag knappt själv. Jag är så gott som helt frånkopplad, och redan ganska uppkopplad.
- att det hela kanske för någonting gott med sig. Kanske lär jag mig något på vägen. Kanske har jag lite roligt.
written by Mattias
Comments:
Säg inte att du sysslar med banaliteter då du sätter dig in i amerikanska valet. USA stur ju fortfarande hela västvärldens ekonomi.
posted by   "Kissun"
Jag tycker det känns som det skulle bli en stor förändring i USA:s politik om Obamas väljs. Han verkar ha gått tillbaka till pre-70's sätt att bedriva sin valkampanj åtminstone. Min adress är nu dangerdanger.org btw.
posted by   Jan L.
"Mediabricka", älskar det ordet! Känner igen mig i mycket, särskilt viljan att protestera när framtidsnissarna sätter igång. Kolla in det här reportaget "Är det sant nog" från SVT:s kulturprogram Kobra för mer tankar kring hur fel det kan bli när en mediabricka ska komponeras. Där intervjuas Farhad Manjoo som har skrivit boken True Enough. Skulle gissa att ni går och bär på ungefär samma tankar? Ps: Ni var riktigt bra i Stockholm (igen!). Nya låtarna lovade gott. När tror ni man får höra dom på skiva?
posted by   Martin
Man får höra dem på skiva i mars månad!
posted by   Mattias
Name:
Comment:
The sum of 2 and 1
Back