Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

07 Apr 09
Kortfattat
Allt slutade helt okej, vilket gör att det känns lite onödigt att dra historien. Å andra sidan är jag ännu lite bitter och vill inte göra om samma misstag igen. Jag skriver inte ut några namn. Inte för att det egentligen skulle skada, men för att jag inte behöver tänka efter lika mycket. Och så ser det mer mystiskt ut såhär.

Redan i november blev vi tillfrågade om vi ville spela på en sorts showcasetillställning på Helsingfors mest anrika rockklubb. Det lät väl inte särskilt spännande, men i det läget kändes det ändå vettigt att göra. Det hela skulle ordnas av organisationen som, enligt egen utsago, stöder finländsk musikexport. På showcaset skulle bland annat följande band och artister uppträda:

- Finlands mest hypade electrotrio med målade ansikten.
- Skäggig technogubbe med fult namn (man ser oftast äldre ut med skägg).
- Ett band vars medlemmar är från Österbotten och lever på 2000-talet fastän namnet antyder något annat.

(Det här är alltså inga gåtor.)

För någon månad sen ringde vår från öar inflyttade samarbetspartner och var arg. Evenemanget hade ändrat skepnad. En technoklubb i Helsingfors, vars namn andas spelat utanförskap, hade nu på något sätt tagit över organiserandet, vilket kändes konstigt i sig. Men det som gjorde samarbetspartnern arg var att vi flyttats från den anrika rockklubben till något som närmast är en smutsig källarhåla i anslutning till tidigare nämnda rockklubb. Villkoren hade alltså förändrats, vilket i och för sig inte är särskilt ovanligt. Problemet var bara att allt detta nu var offentliggjort, via pressmeddelanden och internet. De hade alltså inte bemödat sig att berätta detta för oss och frågat huruvida vi ännu ville vara med. Vid närmare eftertanke var det nog ett slags strategi, för nu var det mycket svårare för oss att dra oss ur. Till saken hör att vi efter det första erbjudandet hade blivit tillfrågade att spela på rockklubben, men tackat nej på grund av att det skulle bli för omständigt med två spelningar i samma lokal under en så kort tid. Det tillfället hade naturligtvis försvunnit nu.

Hur som helst övertygade samarbetspartnern att ändå göra det. Vi hade nämligen blivit lovade att inga spelningar skulle gå ovanpå varandra, och att publik och annat viktigt folk (inbjudna gäster) skulle kunna röra sig fritt mellan rockklubben och källarhålan. Vi svalde vår stolthet.

På onsdag offentliggjordes så spelschemat för fredagen och lördagen. Här väntade så det slutgiltiga slaget i solar plexus. Mycket riktigt skulle inga spelningar gå ovanpå varandra – så när som på två. Vi skulle spela exakt samtidigt som Finlands mest hypade målade ansikten, Finlands mest hypade allt. De skulle spela på klubben, vi i källaren. Gissa var publiken och det andra viktiga folket skulle befinna sig? Jag blev rasande och försökte låta rasande på mail och på telefon. Vi fick veta att det tydligen var musikmogulens vilja som styrde allting, att det inte gick att göra någonting åt. Varför skulle han vilja något sådant? Nej, det lät som en halvlögn från arrangörernas sida, de självutnämnda musikexportörerna. Vad var det som låg bakom det hela? Politik? Varför motarbetade de oss?

Ännu på fredagen var jag bitter och arg, och ville definitivt inte höra något snack från arrangörernas sida. Jag ville inte ha någonting med dem att göra. Och det gick faktiskt ganska bra, eftersom arrangörer på sådana där tillställningar oftast inte bryr sig om vem spelar över huvud taget. Vi hölls i vår källarhåla, tillsammans med artisten som nog är döpt efter en tecknad räv, samt bandet som har sina rötter i finska Österbotten, men vars namn antyder om annat. De var för övrigt både väldigt bra och väldigt trevliga. Till all lycka hittade folk ner till källaren och det var vad som räddade det hela för mig. Tack. Vad som hände på klubben har jag ingen aning om, jag bojkottar hela den scenen. Fransk superproducent, för de svagsinta.

Nu har jag lugnat mig och kände en pust av inspiration i dag.
written by Mattias
Comments:
Okey, now I totally understand why you were so upset. And you had every right to be! But the most important thing is that people did come to see you, isn't it. And no, my first comment was not sarcasm; I just became so curious about what you wrote that I really wanted to know what caused your annoyance in the first place. Have to add that your mysterious ways not to reveal the names of the bands made my day.
posted by   Hanna
Jag hann få en skymt av det sodom o gomorra som pågick i den öfre våningen efter Cats gig. På scen stod en steroidstinn mann i skägg och gestikulerade som om han älskade publiken, fast jag tyckte att hans musik gjorde det rakt motsatta. Inte alls kul. Men de fulla ungdomarna i publiken tycktes uppskatta seremonin.
posted by   Jan L 2
Är inte helt high på finsk hipster-musik men efter lite googlande - målade ansikten = LCMDF? Låter som tafflig uffie-pastisch. Fransk-inspirerade electrobangers känns ju jäkligt fräääscht 2009. Kom och tänka på följande passage: 2005 Journalisten Andres Lokko åker X2000 till Göteborg för att gå på P3 Guld-galan. När tåget närmar sig stationen ropar han till sina medpassagerare: "Ni har väl inte glömt att ställa tillbaka klockan? Två år." För övrigt - lite FM-liga update - vilken bild har du av Jos Hoiveld och Toni Maanoja? Jos har dominerat rätt hårt på försäsongen i Gnaget och har t o m petat ut gamle PL-backen Nisse Johansson på vänsterkanten, känns som Gnagets bästa värvning sen Obolo. /SC
posted by   SC
Jag såg bara Hooiveld i ett par matcher i slutet på förra säsongen (följer inte finsk klubbfotboll), men han verkade vara mycket uppskattad. Det är iofs en helt annan sak att vara uppskattad i finska ligan. Maanoja har jag av samma orsaker inte heller sett så mycket av, men i den U21-landskamp som tog Finland till EM var han en hjälte med frustande pondus. Definitivt en kandidat till att efterträda Jääskeläinen, såvida inte benbrottet sätter stopp för det. Vad gäller LCMDF så vill jag bara säga att de verkar trevliga och att de verkar förstå sig på den moderna musikbranschen som få andra, så inget ont om dem.
posted by   Mattias
Argh! You cant write part 1 in English and part 2 in Swedish! My few words of Swedish don't get me very far in trying to understand this!
posted by   Fi
Ah, I'm sorry, I didn't think of that. Anyway, it would be too painful to translate all this, tearing old scars all open again! But if there's a specific question on your mind, I'd be happy to answer it.
posted by   Mattias
No it’s ok, I found a pretty good Swedish-English translation website so I got the gist of what went on. Sorry for opening up old wounds. It sounded like a bad experience. I guess the music industry is not as fun as it looks from the outside. I spent a summer in Umeå in 2003 and now that I have discovered your band, 6 years later, I regret that I never bothered to take the ferry to Vasa (Vaasa)! I also regret that I did not know about you in 2007 when you came to Dublin, but I really like your photo on the bridge in the park in Dublin (and your photo “with” Johnny Logan)! Tack så mycket for replying to me.
posted by   Fi (Vivienne really)
Name:
Comment:
The sum of 8 and 9
Back