Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Hair pomade/wax review
We have a direct genuine provi...
  by John Tim

Om att kasta sten
Behöver du ett personligt lån?...
  by Prisvärd lån erbjudande avantcworld@gmail.com

Om att kasta sten
Behöver du ett lån för att fin...
  by Alexander

Hair pomade/wax review
offerta di prestito in 48 ore....
  by mauro

Hair pomade/wax review
offerta di prestito in 48 ore....
  by mauro

03 May 09
Hellre rummet
Mormor uppmärksammade mig på ett märkligt talesätt. En släkting, som får förbli anonym, hade tydligen för vana att säga att han ”helder siir ryymi än jouni”, vilket på högsvenska blir "hellre ser rummet än hjonen”. Hjonen betyder här alltså folk i allmänhet, och innebörden blir då att han hellre skulle vilja vara ensam, eller att det är för mycket folk omkring honom. Släktingen är inte känd för att vara någon solstråle, och om detta var ett uttryck som han själv myntat så skulle jag förstå det väl. Men nu var det, enligt mormor, faktiskt frågan om ett talesätt.

Då måste man ställa sig frågan - vilken era, vilket samhälle har alstrat detta bittra, folkskygga talesätt? Jag har alltid trott att uttryck fastnar och blir talesätt just för att de speglar en sorts social känsla, en situation som de flesta kan se sig själva i. Det säger sig självt att de flesta inte går omkring och hoppas på en snar avfolkning av omgivningen. Kanske är det just därför detta talesätt verkar ha fastnat någonstans i norra Österbotten.
written by Mattias
Comments:
"Jåoni" kanske det kunde skrivas, annars blir det lite finskt. Jag tror att uttrycket rymmer en del humor ändå. Kanske ett sätt att säga åt sina bekanta att de "int ska tro att de e nå". Sånt som man gör i öb.
posted by  
int meningen att vara så anonym
posted by   henry
Jo, det var ju vanligt att man gjorde sig lustig över folks dumhet eller andra negativa drag. Ta t.ex. det här ordstävet: "He tåls ti va i ordning, sa slamson, tå on törka åv booli me katton".
posted by   C
Mjo, men denna person är som sagt ingen muntergök.
posted by   Mattias
Men är det inte detta som Letters from a voyage to Sweden handlar om?
posted by   Jan L
Name:
Comment:
The sum of 5 and 3
Back