Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

13 May 09
Lejonet i Ruokolax
Jag kommer ihåg sommaren 1992, när det rapporterades att ett lejon observerats i Ruokolax i södra Karelen. Stort kvällstidningspådrag blev det, och myndigheterna var till en början försiktiga med att kommentera saken. Lejonfebern steg. För oss borta på västkusten tog historien en märklig vändning när en lejonobservation rapporterades även från Kristinestad. Nog var det väl aningen osannolikt att lejonet på en och en halv vecka hade rört sig tvärs över hela landet, men rysligt spännande var det.

Jag minns att vi låtsades tro att en helikopter som cirklade över vårt hus var jägare som hade fått korn på vilddjuret, vilket i leken betydde att vi inte fick befinna oss rakt under helikoptern. Senare visade det sig att helikoptern i själva verket var utsänd av ett företag som tog flygfotografier av hus för att sedan gå runt och försöka sälja inramade förstoringar. 700 mk för den lilla, 900 mk för den stora skulle han ha. Dyrt, men då de en gång varit uppe där och fotat så borde man väl ändå..., skulle man tänka. Mamma sa nej.

Om man tittade noggrant på bilden av vårt hus på Enbacksvägen kunde man se två ljusa pricka på gräsmattan. Det var alltså vi som sprang undan helikoptern, rädda för lejonet.

Strax efter Kristinestadsobservationen blev pappa kontaktad av en före detta kollega. Denne ville slå mynt av lejonfebern genom att trycka upp t-skjortor med texten ”I have seen the LION. Ruokolax Kristinestad 1992” och en bild av ett lejon. Jag antar att det var pappas kunskaper inom det då ganska nya området datorgrafik som gjorde att det var just honom den företagsamma kollegan tog kontakt med.

Mamma tecknade ett lejon, som sedan skannades in och gjordes om i Adobe Illustrator. Före de trycktes upp fick pappa välja om han ville ha 500 mk direkt i handen eller 50 % av försäljningen. Han tog det förstnämnda, vilket skulle visa sig vara ett misstag, eftersom t-skjortorna gick åt som smör på torget i Vasa den sommaren. Alla ville tydligen gå omkring och låtsas att de sett ett lejon i Finland. Ett finskt lejon.
written by Mattias
Comments:
Skönt att du tog upp detdär, kom ihåg att nån nångång pratade om att deras föräldrar var de som gjort designen till den välkända lejon-t-skjortan, har t.o.m. flera gånger sen dess undrat vem det var som pratade om det, hade helt glömt att det var du!
posted by   Ville
Haha, pappa köpte faktiskt en inramad förstoring!
posted by   Tina
Har du bilden nånstans? Sku vara rolig att se.
posted by   Ville
Name:
Comment:
The sum of 8 and 7
Back