Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

24 Aug 09
Gläder mig...
...naturligtvis över Finlands vinst över Danmark i EM i dag. Jag borde ha varit på Olympiastadion i Helsingfors. I stället tittade jag på matchen på TV och följde samtidigt kommentarströmmen på Futisforum, Finlands största fotbollsforum på nätet. Där upptäcker man följande: för somliga slår det slint så fort damfotboll kommer på tal. De kan inte hejda sig, utan häver ur sig grova skämt om lesbiska, använder "sluts" synonymt med kvinnor, hånar standarden på spelet och avrundar det hela med att säga något om att man minsann inte tänker intressera sig det hela bara för att det vore politiskt korrekt.

Mycket av detta handlar antagligen om ingrodd chauvinism, bristfällig uppfostran och pubertal ångest. Men det handlar också om en total oförståelse för dam- och herrfotbollens skilda världar. Damfotbollen åtskiljs från herrfotbollen genom en massiv kulturell och strukturell barriär (där den ingrodda chauvinismen spelar en inte obetydlig roll) och det kommer att krävas mycket för att damfotboll skall få den status som till exempel damtennis har i förhållande till herrtennis. Vissa hävdar naturligtvis då att damfotbollen inte förtjänar denna status, eftersom standarden är så låg. Enligt mig är det dock befängt att tro att orsaksförhållandet är så enkelt – status är starkt kopplat till pengar, och med pengar byggs standard. Hur kan det komma sig att någon i ett topplag i Europa (Danmark) har påbörjat sin fotbollskarriär vid 26 års ålder (minns ej vem det var)? Herregud, på herrsidan är man väl snart sent ute om man börjar först vid 6 års ålder.

Jag funderade också på huruvida de skiftande statusskillnaderna mellan damer och herrar i olika grenar påverkas av rent rumsliga faktorer. Det verkar som om det inom idrotter där damer och herrar spelar på samma arenor under samma evenemang finns en mindre statusskillnad. Exempel är friidrott, tennis (grand slam-turneringar), gymnastik, ridsport, simning och all vintersport. Inom grenar där det finns en rumslig segregering, där stora turneringar är antingen för herrar eller för damer, är statusskillnaden större. Hit hör lagsporter som fotboll och ishockey. Om det är en orsak är det är naturligtvis inte den enda, och av någon orsak som jag inte funderat på verkar man tendera att skilja åt rena laggrenar, medan man utövar mer individuellt inriktade grenar tillsammans. Men i alla fall, det tål att funderas på - varför ordnar man inte fotbolls-VM BÅDE för damer och herrar i Sydafrika nästa år?
written by Mattias
Comments:
det här har inget med dina rumsliga funderingar att göra men det var helt galet skönt att vara på en fotbollsmatch där de värsta idioterna i publiken hade sållats bort. de satt tydligen och kommenterade damfotboll på futisforum...
posted by   markus
Jag tänkte att det måste ha varit så, fint! Skall gå på Sverige-Ryssland. Undras om de ryska machomännen har tagit sig till Åbo för att titta på damfotboll...
posted by   Mattias
Name:
Comment:
The sum of 7 and 6
Back