Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

21 Sep 09
Åbohistorik, del 1
Tänker skriva ner lite lösa tankar om åren i Åbo. Tänker inte strukturera upp det, varken kronologiskt eller tematiskt. Får ju inte betalt för det.

Första månaden bodde jag i en lägenhet för tre personer, i Räntämäki. Det låg längre bort än Studentbyn, dit nästan alla mina kompisar från Vasa hanmnade. Jag hade gjorde ett misstag då jag fyllde i Studentbystiftelsens blankett för lägenhetsansökan, sökt till bostadsområde som jag inte hade rätt att söka till. Straffet blev att jag inte fick mitt andra alternativ, Studentbyn.

I stället blev det alltså Räntämäki. Jag minns inte så mycket av tiden där. Där bodde också en trevlig typ som bad att jag skulle raka hans nacke. Han skulle på studentfest och ville inte gå ut med luddig nacke. Stod på min tröskel, bar överkropp och hyvel i hand. Vid den tiden hade jag aldrig hållit i en rakhyvel förr, så det var med skälvande händer jag utförde uppgiften. Kanske skälvde de också för att jag blev lite nervös av att stå där i badrummet med en halvnaken man, redan under min första månad som student.

Den blev nog inte riktigt bra, rakningen, för jag såg att han stod där och trimmade länge efter att jag hade ansett mig vara klar. Varje gång jag har sett honom på stan har jag tänkt på hans nacke, huruvida den varit rakad eller ej. För tillfället tror jag att han jobbar som trevlig portvakt på ett av stans trevligaste ställen.

Jag skrev också minst tre låtar under min månad där: Never Land Here, Don't Say it Could Be Worse och Poor Students Dream of Marx, möjligen också Your Treasure, My Pleasure. Riktigt produktiv var jag då. Lyssnade mycket på "Häntä Koipien Välissä", och stal en del. Min granne tyckte det var konstigt att en sådan pursvensk typ som jag lyssnade på Leevi & the Leavings. På bruten finska försökte jag förklara varför jag tyckte det var så bra.

Nu slår det mig att jag faktiskt lärde mig ganska mycket finska under mina år i Åbo. Kommer ihåg att jag hade rätt stora problem att kommunicera med mina rumskompisar där.

Sedan fick jag flytta till Studentbyn, till en nyrenoverad lägenhet. Där trivdes jag bra, tills jag upptäckte att jag hade en galning till granne. En fruktansvärt vresig och aggressiv kvinna med vanföreställningar - hon var säker på att jag knarkade och att jag var dåligt uppfostrad. ag som inte hade ordnat en enda lägenhetsfest av den typen som det i studentbyn pågår minst fem av vid varje given tidpunkt! Hon var ursinnig över att jag hade fört oväsen och talade med en isande kyla - jag hade aldrig hört en människa så cynisk, humorlös och bitter. Jag upptäckte att jag inte längre vågade röra mig obesvärat i lägenheten. Jag trodde att hon skulle höra varenda skrammel med kastrullerna och komma och banka på min dörr. Min nyvunna frizon, den som jag tjänat ihop till efter 19 år under samma tak som föräldrarna, var förstörd. Så jag lämnade in en ansökan om intern flytt, och den beviljades. Sedan stötte jag på henne, och då till min förvåning bad hon om förlåtelse för det hemska hon hade sagt. Även om hon gjorde det på samma kyliga sätt, så var jag nästan beredd att godta hennes ursäkt. Nu var det dock min tur att vara kall. Jag sade att det redan var bestämt att jag skulle flytta, och när hon frågade om det var på grund av henne, så sa jag "ja", inte utan att känna en viss tillfredsställelse över att hon nog måste ha blivit lite förvånad över att jag gick igenom så mycket besvär för att inte behöva ha henne som granne.

Det skulle tyvärr visa sig att flickan som flyttade in i min lägenhet fick ärva min grannfejd.
written by Mattias
Comments:
Räntämäki var nog bad. Jag bodde i en möblerad 3:a och vi hade ett fult köksbord med bänkar och en ännu fulare grå plastmatta till golv.
posted by   mikaela
Name:
Comment:
The sum of 1 and 8
Back