Archive
Friendly blogs
Annegatan - Philip Teir
Bzangy Groink - Jyoti Mishra
Ambition Kills - Kenneth
DANGER! DANGER! - Jan Lindholm
Swaying Wires - Tina Kärkinen
Latest comments
Ljusets dag
Du i några ekonomiska svårighe...
  by Elena

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

Ljusets dag
Hej Har du ekonomiska bekymme...
  by ANGELLA CATERINA

30 Oct 09
Attitydproblem
Jag trodde faktiskt inte att jag skulle behöva återkomma till ämnet cykelstölder. Men nu har det hänt igen. När jag skulle cykla iväg till vad som sedermera blev en höstkall promenad i Botaniska trädgården med Elin, så upptäckte jag att min orangea Retki 5 var borta. På platsen låg endast låset. Det som inte ut som att någon hade behövt anstränga sig, klippet var rent.

Ni som har följt den här dagboken kanske kan räkna ut att undertecknad nu har blivit av med fem cyklar efter stöld. Det är förvisso bittert, och visst har jag haft otur, men jag skall vinkla denna tirad på ett annorlunda sätt. Jag tänker inte ondgöra mig över småbrottslighetens tragik, och jag tänker inte fundera över sannolikheten att drabbas fem gånger om. Det kan jag igen göra efter den sjätte och sjunde gången, men först efter att jag rannsakat mig själv.

För nog är det så att det är min egen attityd som ställer till det för mig. När jag skrev föregående mening, så tänkte jag ”hur kan det vara min attityd, det är inte jag som stjäl cyklarna”. Det är denna stolthet som ställer till för mig. Den står i vägen när jag inte kostar på mig att köpa ett riktigt gediget lås, eftersom jag tycker det är orättvist att jag måste betala bara för att det finns oärliga människor. Den står i vägen när jag inte bemödar mig om att ställa in cykeln i det trånga förrådet, eftersom det är orättvist att jag skall vara tvungen att låsa upp och krångla bara för att det finns oärliga människor.

Jag antar att många i stället är stolta över att ha lyckats överlista tjuven, med hjälp av ett extra lås, genom att ställa den oåtkomligt eller hur man nu gör. Sådan är absolut inte jag. Det finns inget ädelt i att montera ner cykeln och med kryptonit låsa fast varje del för sig i en lyktstolpe. Jag vägrar eftergifter åt det brottsliga – jag låser mest för att folk inte skall tycka att jag är tokig.

Kanske är det nu, efter den femte, dags att växa upp. Fast det kommer att göra ont.

Ne, fan, det blir inget förresten.
written by Mattias
Comments:
men du betalar ju desto mer då du blir av med cyklarna.
posted by   henry
Name:
Comment:
The sum of 5 and 5
Back