Man häääpnar…

Säg mig, vad är detta? Läs kolumnen och kom tillbaks hit.

http://hbl.fi/nyheter/2013-04-13/438501/kommentar-om-slottsbalen-en-opraktisk-losning

Många har kommenterat den här kolumnen redan, men jag ansluter mig till den nödvändigt populistiska hånkören i form av en liten förklaring för eventuella rikssvenska* läsare. Det handlar alltså om en liten ändring gällande platsen för den årliga självständighetsbalen, vars koncept kan sammanfattas så här: presidenten bjuder in aktuella och mindre aktuella celebriteter för mat och dans. Klänningar är av central vikt i den stelkrampsdrabbade tv-produktion, som ofattbart nog attraherar både adel, borgerskap och bönder till sofforna (eller schäslongerna?).

Att bönder även skulle vara gäster var tydligen otänkbart för Annika Hällsten, som verkar tycka att alla boende utanför Helsingforsregionen rent definitionsmässigt inte kan höra till dem som får tillträde till de fina salonger som presidentens slott i centrala Helsingfors inhyser. Alla som betyder något bor i Helsingfors, så är det bara. Att dessa måste skjutsas till Tammerfors för en bal är slöseri med allas tid. Och hårspray, tydligen.

För en gångs skull är jag ense med den ofta fullständigt vidriga kommentarspöbeln på hbl.fi. Artikeln förtjänar att bli bespottad, en rejäl bondloska.

Och förlåt en förmäten fråga från en huvudstadsbo, men finns det tillräckligt med taxibilar i Tammerfors?

Nej, Hällsten, jag skrattar förvisso, men såna där frågor går bara inte att förlåta.

* finlandssvensk term för sverigesvensk

1 comment to Man häääpnar…

  • Kike_B

    För att rikssvenskar ska ha lättare att förstå vad det är för typ av konflikt så kan man väl jämföra med om Nobelfesten flyttades till säg Göteborg, och nån förnäm stockholmsjournalist på t.ex. DN skrev en kolumn om hur otroligt opraktiskt det är för just stockholmarna.

    Annars har väl nyheten om att ESC 2013 ska ordnas i Malmö istället för Stockholm fått lite liknande proportioner i Sverige.

Leave a Reply