HOME ~ CATS ~ KITTEN ~ OUR HOME ~ CATTERY ~ OFFSPRINGS ~ SUOMEKSI

 

EC Avicats Astraea Escape's DM ( USA import)

R.I.P 14.09.1997-19.6.2014

Hieman kasvatustoiminnastani:

Escape's on pienimuotonen kasvattaja Vaasan Merikaarrossa ja kasvatan Maine Cooneja.  Kasvattajanimeni rekisteröitiin FIFe:ssä alkuvuodesta -97. Ensimmäinen pentueeni syntyi kesällä-98. Ikäväkseni ensimmäinen siitosnaaraani TipTop Maine Biauswah ei koskaan saanut pentuja, mutta onneksi löysin uuden ihanan siitosnaaraan EC Avicats Astraea Escape's USA:sta. Straya on kissalani kantaemo  ja Straylle on myönnetty Suomen kissaliitossa v.2001 DM-titteli; kuten myös tyttärelleen WW´02 GIC Escape's Izabella Coonzales:lle DM-titteli  v. 2006 .

 

                  Talomme Merikaarrossa                                 

 

Ensimmäiset kolme vuotta kasvatin yhdessä tyttäreni Jennyn kanssa. Nykyään kuitenkin vastaan kasvatuksesta yksin sillä, kissojen sijaan Jenny on alkanut kasvattamaan perhettä :-) ja kaiken ajan viekin nykyään pikku-neidit Fanny ja Ellen , pikku-veljet Linus sekä Alfons.

 

 

Jaana ( oikealla) ja Taina Halonen kissansa SC Escape's Empyrian valmistujaisjuhlassa 12.2.2011!

 

Minulla on tällä hetkellä viisi naarasta sekä kaksi urosta kasvatuskäytössä . Pentueeni kasvavat ihmisläheisessä ympäristössä ja saavat todella paljon huomiota. Pentuhuoneessa pennut viettävät ensimmäiset viikot, jonka jälkeen koko asuntomme on heidän valtakuntaansa ja  näin heistä kasvaa reippaita ja sosiaalisia kissoja. Kaikki pennut luovutetaan 12 viikkoisina, vähintään kahteen kertaan rokotettuina, sirutettuina ja oman eläinlääkärini Marina Hultholmin tarkistamina. Pennun mukana tulee suullisten hoito-ohjeiden lisäksi  kirjalliset hoito-ohjeet, pentupakkaukset, vanhempien testitulokset (FELV, FIV, HCM) ja kaikki muu tarpeellinen tieto ja tuki uusille omistajille.

Escape's Maine Coonit myydään vain sisäkissoiksi ja he  EIVÄT saa ulkoilla vapaana, ainoastaan ulkotarhassa, lasitetulla/verkotetulla parvekkella tai valjaissa.

Varattavissa olevista pennuista löydät tietoa KITTENS sivulta. 

Tavoitteeni on kasvattaa hyvän luonteisia ja rotumääritelmän mukaisia kookkaita Maine Coon kissoja. Kaikki kissani ovat lisäksi upean sukuisia ja monien suvuista löytyy näyttelyvoittajia ympäri maailmaa! Edelleen tapaa kissoja, jotka ovat vain suuria mutta tyypittömiä ja omana tavoitteena onkin ollut löytää linjat, mistä on nyt syntynyt suuria ja todella tyypikkäitä Maine Coon - kissoja. Kissani ovat olleet tuomareiden mieleen ja tulokset puhukoon sen puolesta. Olen kasvattanut Maailman Voittaja 2002 pennun sekä monta Best in Show-kissaa.

 

Escape's kissoja asustaa ympäri Suomen. Pienen Suomen mainetta ylläpitävät kasvattimme Sveitsissä, Hollannissa, USA:ssa, Ruotsissa, Saksassa, Puolassa ,Norja,  Italiassa , Japanissa , Englannissa, Tanskassa, Venäjä, Belgia , Brasilia ja Islannissa. Minulla on ollut kunnia kasvattaa Islannin ensimmäinen Maine Coon!!!!!

Suurimpana saavutuksena voisin pitää kotiin kasvamaan jääneen Izabella Coonzales'in suurta ja mahtavaa World Winner 2002 voittoa. Se oli jotain niin upeaa että sitä ei unohda koskaan! Vuodesta 2002 jäi hienoja muistoja sekä tuloksina SRK:n Vuoden nuori, POH-KIS ry:n Vuoden nuori, POH-KIS ry:n Vuoden siitosnaaras, Vuoden Maine Coon nuori sekä Vuoden Maine Coon siitosuros. Tässä siis vain ykköset, muitakin loistavia sijoituksia tuli:-) Aikaisempia voittoja mm. 2 x Vuoden Maine Coon naaras -97-98, Vuoden Maine Coon Siitosuros -98-99, Vuoden Maine Coon Siitosnaaras -98, Vuoden Maine Coon Nuori -97 ja 2010, Vuoden Maine Coon Pentu -99 ja 2010, Vuoden Maine Coon kastraatti naaras -00, Vuoden Maine Coon Siitosnaaras -01 ja -03 ja Vuoden paras kasvattaja; POHKIS -03, Vuoden 2004 Paras Siitosnaaras; Pohkis , Vuoden Paras Kasvattaja Pohkis 2005 , Vuoden paras Siitosuros 2005 ja SRK kat.II 2.sija, Vuoden 2011 Paras MAINE COON Kasvattaja; Vuoden Paras II-kat.kasvattaja 2010 Rurok ym. ja lisäksi lukematon määrä muita hyviä sijoituksia!

Joskus tuli sanottua tavoitteeksi kasvattaa World Winner ja Vuoden kissa, hmmm nyt sekin on saavutettu.  Kohti uusia haasteita.... :-)))))

 

 

World Winner  2002

WW'02  GIC Escape's Izabella Coonzales DM

 

Maine Coonin historiaa

Monenlaiset tarinat kertovan Maine Coonin synnystä. Tunnetuin lienee taru Maine Coonin synnystä pesukarhun ja kissan risteytyksenä. Ensimmäiset Maine Coonit olivat ruskeatiikereitä, joiden tuuhea raidallinen häntä muistutti paljon pesukarhun häntää. Lisäksi tiedettiin Maine Coonin mieltymys veteen sekä kissalle tyypillinen tapa nousta takajaloilleen ympäristöä tarkkaillessaan. Tästä virheellisestä oletuksesta juontaa myös kissan nimi: raccoon tarkoittaa pesukarhua ja Maine viittaa Yhdysvaltojen koillisimpaan osavaltioon. Uskottavin tarina perustuu teoriaan, jonka mukaan Maine Coonit ovat syntyneet luonnon valinnan tuloksena. Amerikkaan kulkeutui laivoissa kaikenkarvaisia kissoja uudelle mantereelle, joka alun perin oli kissaton. Nykyinen Maine Coon on siis laivakissojen jälkeläisistä syntynyt risteymä. Maine Coon on julistettu Mainen osavaltion kansalliskissaksi 10.4.1985.

Suuri ja voimakas

Maine Coonin kasvojen tulee olla keskipitkät, poskipäät ovat korkeat, kuono selvästi kulmikas (ei kolmiomainen) ja leuka voimakas. Korvien tulee olla suuret ja niiden sisällä on karvatupsut. Korvat sijaitsevat korkealla päälaella n. korvan tyven mitan toisistaan. Silmät ovat suuret ja ne sijaitsevat kaukana toisistaan lievästi vinossa asennossa. Vartalon tulee olla lihaksikas, rintakehän laaja. Vartalo on pitkä ja kokonaisuutena suorakaiteelta vaikuttava. Suhteellisen pitkät jalat ovat vahvat ja lihaksikkaat, takajalat eivät saa olla korkeammat kuin etujalat. Tassut ovat leveät, pyöreät ja varpaiden välissä on oltava karvatupsut. Häntä on yhtä pitkä kuin kissakin ylettyen hartioihin, juurestaan leveä ja loppua kohti kapeneva. Häntäkarvat ovat aina tuuheat ja pitkät. Turkki on tuuhea, lyhyt hartioilta, pitkä vatsan kohdalta ja takajaloissa. Kaulus on toivottava (usein kaulus saattaa kasvaa vasta 1 vuoden iässä). Turkin tuuheus ja jopa pituus vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Maine Coonit ovat suuria ja voimakkaita kissoja. Urokset voivat painaa 6 – 10 kg ja naaraat  4 – 6 kg. Maine Coon on täysikasvuinen 3-vuotiaana.

Maine Cooneja tavataan useissa väreissä ja väriyhdistelmissä. Myös mahdolliset kuviot ovat samat kuin kotikissoilla: tiikereitä, täplikkäitä ja tabbyja valkoisella tai ilman. On olemassa myös kuviottomia ilman valkoista ja valkoisten laikkujen kera. Väriharvinaisuuksia ovat vielä valkoiset ja savut. Värien tulisi olla voimakkaita ja etenkin ruskean tulisi olla lämmin. Ei hyväksyttyjä värejä ovat naamiovärit ja nk. ”Burma” värit lila ja suklaa.

Koiramainen sisäkissa

Maine Coon on kiltti ja sosiaalinen. Se löytyy aina sieltä missä muutkin ja on koiramaisen itsenäinen. Maine Coonit ovat kilttejä, leikkisiä ja oppivaisia. Maine Coon kiintyy omistajaansa, ja sen hellyyden puuskat ovat myrskyisän voimakkaita. Maine Coon tulee hyvin toimeen koirien kanssa. Maine Coonin leikit muistuttavat koiran leikkejä, se tykkää takaa-ajo ja vaanimisleikeistä ja noutaa mielellään tavaroita. Maine Coon sopii alkuperästään huolimatta hyvin sisäkissaksi. Sitä tulee ulkoiluttaa vain valvotusti valjaissa tai aidatussa ulkoilutarhassa. Maine Coon nauttii ulkoilusta, mutta se ei kuitenkaan ole sille välttämätöntä. Koskaan sitä ei tule päästää yksin ulkoilemaan sillä ulkona vaanivat monet vaarat. Maine Coonit ovat ahkeria kiipeilijöitä; on tärkeää, että sillä on käytettävissään kiipeily-/raapimispuu, missä voi kiipeillä.

Maine Coonit Suomessa

Suomeen ensimmäiset Maine Coonit tulivat 1989 ja tämän jälkeen nämä jättimäiset kissat ovat saavuttaneet suurta suosiota. Vuonna 1999 Suomessa rekisteröitiin 111 Maine Coonia joista ulkomailta oli tuotu 4. Maine Cooneilla on suomessa myös oma rotuyhdistys Suomen Maine Coon kissat ry.

 

Mikäli kiinnostuit kissoistani tai haluat muuten vain kuulla lisää, ota rohkeasti minuun yhteyttä!

 

 

Jaana Hiltunen

Vaalintie 6

66510 Merikaarto ( VAASA)

 puh: 050 - 501 3386

e-mail