.

Aloittivatko Laihian miehet?

Hulmin muistomerkissä on teksti: "Tällä paikalla Laihian miehet aloittivat Vapaussodan 27.1.1918". Usein on kysytty, olivatko laihialaiset todella ensimmäisiä.

Vastaus riippuu täysin määritelmästä. On sanottu, että vapaussodan ensimmäinen laukaus itse asiassa kajahti jo kesällä 1904 senaatin portaikossa, eikä sitäkään voi kiistää. Totta on myös se, että kun toiminta Pohjanmaalla alkoi, olivat punakaartilaiset ja suojeluskuntalaiset jo viikon päivät ammuskelleet toisiaan Karjalassa useilla paikkakunnilla.

Pohjanmaallakaan ei Hulmi ollut ensimmäinen suojeluskuntalaisten ja venäläisten sotilaiden aseellinen yhteenotto. Se oli jo 20.1. Kauhavan asemalla tapahtunut ns. postijunan kahakka, joka on kuvattu toisaalla näillä sivuilla.

Mutta jos ja kun Vapaussota lasketaan alkaneeksi siitä, kun johdettu toiminta venäläisiä varuskuntia vastaan alkoi Mannerheimin päämajan suunnitelman, käskyn ja aikataulun mukaisesti, on vastaus myönteinen. Kyllä Laihian miehet todellakin aloittivat vapausodan.

Tarkkaan ottaen ensimmäistä laukausta ei ammuttu Hulmilla vaan toisaalla Potilan kylässä Karin talossa, jonka ullakkokamarissa oli majoitettuna kaksi rakuunaupseeria. Kun heita mentiin pidättämään, oli tilanne tietysti jännittävä ja aseetkin laihian miesten käsissä vielä hieman outoja. Vapaussodan ensimmäinen laukaus ammuttiin pistoolilla, lähti vahingossa huoneen kattoon.

Seuraavassa siteerattu teksti ei siitä mainitse, mutta asian todenperäisyyttä ei ole syytä epäillä. Joka haluaa, voi nähdä tässä jopa kansallisen tason symboliikkaa. Eihän Suomeen pitänyt mitään sotaa tulla. Ei sitä kukaan halunnut, kaikkein vähiten sisällissotaa, mutta vain tuli.

Seuraavassa katkelma Pohjankyrö -lehden 4.1.1939 julkaisemasta tekstistä. Käsialasta päätellen tämäkin on isokyröläisen Jussi Hahtolan kynästä.

"Karin talossa olevia upseereja vangitsemaan lähti Matti Similä, Aukusti Panu, Jaakko Laitinen, (Panu ja Laitinen kaatuivat Kämärällä) Mikko Huhtamäki, Jalmari Kahra, Väinö Franssi, Yrjö Ohlgren, Eeli Hollo, Vilho Peltomäki, Eetu Myntti, August Kalliomäki ja apteekkari Levison tulkkina.
Upseerit asuivat Karin yläkerrassa. Täällä tavattiin kaksi upseeria ja eräs nainen ? jotka heti komennuksen saatuaan nostivat kädet pystyyn. Komendantti tavattiin kartanolta hän ei aikonut totella kädet ylös komentoa mutta kun eräs mies kirosi ja ojensi revolverin nosti hän kädet pystyyn. Komendantti oli puolalaista ruhtinaallista sukua josta todistuksena hän kantoi taiteellisesti koristeltua miekkaa. Hän hallitsi myös ruotsinkielen."

etusivulle