Pro Patria

Viljo Laakso on nyt, lähes 60 vuotta kuolemansa jälkeen, saanut osakseen aivan uudenlaista huomiota ja arvostusta. Ajat muuttuvat ja maailma muuttuu, ehkäpä myös Puujalkaritari -kirjalla on ollut jokin osuus asiaan.

Sen jälkeen, kun hänen toinen aviopuolisonsa Leea Kyttälä kuoli talvella 2007, Laakson asepuku, kunniamerkit ym. esineistöä luovutettiin Tykistömuseon haltuun Hämeenlinnaan. Jopa kuuluisa puujalkakin on tallella.
Tykistömuseossa on erityinen Pro Patria -kokoelma, joka on seitsemän poikkeuksellisen ansioituneen sotilaan urasta ja toiminnasta kertova erityisnäyttely.

Laakson vitriini.

Esineistöön kuuluu myös kahvikannu, jonka Laihian miehet lahjoittivat talven -18 jääkärijohtajalleen 13.8.1945, kun Laakso vietti 50-vuotisjuhliaan Seinäjoen sotilaspiirin päällikkönä.

Tykistömuseossa on myös kuva amfibio-Wolksvagenista, jollaisen Laakso sai käyttöönsä, kun SS-Vuoristodivisioona Nordin tiedustelupataljoonan partio tuliyllätetyksi heti Lapin sodan alussa Tornion pohjoispuolella. Tässä ei kuitenkaan ole sama auto vaan kuva on otettu Saksassa.

 
 etusivulle