NÄPPÄINKOMENTOJA
Monilla selaimen valikko- ja pikapainikekomennoilla on näppäimistöllä helpot vastineensa. Missä painikkeen tai valikon avaaminen vaatii hiiren kohdistimen seuraamista, näppäinkomentoja on hieman kokeneemman käyttäjän erittäin helppo naputella "sokkona". Ja vaikket olisikaan kokenut käyttäjä, kannattaa joka tapauksessa harjoitella muutamaa seuraavista. Ohje on tehty Windows XP n IE5 selaimelle vuonna 2004, mutta ohje toimii muihinkin selaimiin.
Kaikkia näppäimiä ei löydy esim läppäreistä.
Selvästi yleisimmin käytetty näppäimistökomento on välilyöntinäppäimen painaminen. Tämä siirtää selaimeen ikkunaa lähes ruudullisen verran alaspäin. Hyvin kätevä apu luettaessa pitkiä www-sivuja.
Takaisin sivun yläosaan pääset painamalla Vaihto (Nuoli, Shift) + välilyönti. Edelliselle sivulle pääset Alt + nuoli vasemmalle ja eteenpäin Alt + nuoli oikealle.
Jos sivu ei päivittynyt oikein tai loppuun asti, paina F5 niin sivu ladataan palvelimelta uudestaan. Täysin varma latauskeino tämä ei ole Internet Explorerissa. Ensisijaisesti muuttumattomat sivut haetaan paikalliselta kiintolevyltä. Tästä on korvaamaton apu tehdessäsi omia kotisivujasi. Jos sivu "jumiutuu", eli selain ei hae sivun uudempaa versiota, mene toiselle sivulle, tyhjennä selaimen sivuvälimuisti (Temporary Internet Files) ja palaa takaisin alkuperäiselle sivulle. Nyt näkyviin latautuu sivun uudempi versio.
Esc näppäimistön painallus vasemmassa yläkulmassa keskeyttää sivun latauksen, eli vastaa Pysäytä-näppäimen painamista.
Tästä on erityisesti hyötyä joutuessasi väärälle sivulle.
Home-näppäimen painallus vie www-sivun alkuun, ja End sivun loppuun.
Ctrl + N avaa uuden selaimen ikkunan.
Ctrl + O mahdollistaa suoraan osoiteriville kirjoittamisen ja usein myös muutaman kymmenen edellisen osoitteen selaamisen.
Ctrl + O avaa tiedostokansion.
Nuoli alaspäin rullaa näyttöä rivin kerrallaan alaspäin.
Nuoli ylöspäin vierittää näyttöä ylöspäin.
Ctrl + P tulostaa avoinna olevan www-sivun tai sen sisällä olevan aktiivisen raamin.
Alt + F4 sulkee aktiivisen sovelluksen.
Alt + Tab -yhdistelmän avulla ohjelmasta toiseen siirtyminen käy vaivattomasti. Vinkki: paina Alt-painike pohjaan ja painele harvakseltaan Tab-painiketta (nuoli kumpaankin suuntaan näppäimistön vasemmassa reunassa).


Ylös

Alkuun

Lisää komentoja


Näppäinkomentoja on ohjelmiin runsaasti.
Opettele allaolevat ulkoa niin elämäsi helpottuu suuresti, ajan mittaan löydät itsellesi sopivan yhdistelmän hiirtä ja näppistä. Lista on pitkä mutta kunhan kokeilet jonkin aikaa listalta katsoen .. Tarpeellinen jää kyllä mieleen........


  1. ALT Aktivoi valikkorivin
  2. ALT valikon nimessä + kirjain Suorittaa komennon
  3. ALT ENTER Ominaisuudet
  4. ALT ESC Aktivoi ikkunat vuorotellen
  5. ALT PRT SCR Kopioi leikepöydälle aktiivisen ikkunan
  6. ALT VASEN NUOLI Siirtää selaimen edelliselle sivulle
  7. ALT OIKEA NUOLI Siirtää selaimen seuraavalle sivulle
  8. ALT SARKAIN Ikkunasta seuraavaan
  9. ALT VAIHTO SARKAIN Ikkunasta edelliseen
10. ALT VÄLILYÖNTI Järjestelmävalikko
11. ASKELPALAUTIN Askel ylös kansiorakenteessa
12. CTRL Kopioi ykkösellä vedettäessä
13. CTRL + Suurentaa selaimen fonttia
14. CTRL - Pienentää selaimen fonttia
15. CTRL a Valitsee kaikki
16. CTRL c Kopioi
17. CTRL ESC Käynnistä-valikko
18. CTRL tai DEL (käynnistyksessä) Näyt. käyn.vaiht.ehd tai avaa BOOT valikon
19. CTRL f Etsi, (tiedosto, sana tai muu)
20. CTRL p Tulostaa
21. CTRL s Tallentaa
22. CTRL v Liittää
23. CTRL x Leikkaa
24. CTRL z Peruuttaa edellisen komennon
25. CTRL y Tekee edellisen komennon uudelleen
26. DEL Poistaa roskikseen
27. ESC Sulkee valikot ja valintaikkunat
28. F1 Paikallisohje
29. F2 Uusi nimi aktiiviselle tiedostolle / kansiolle
30. F3 Etsi (Käynnistä | Etsi)
31. F4 Avaa osoiterivin
32. F5 Virkistä
33. F6 Aktivoi osoiterivin
34. F8 Käynnistyksen lisäasetukset
35. F10 Aktivoi valikkorivin
36. F11 Koko selaimen näyttö
37. VAIHTO F10 Paikallisvalikko
38. LIPPU Avaa ja sulkee Käynnistä-valikon
39. LIPPU BREAK Oma tietokone | Ominaisuudet
40. LIPPU e Avaa resurssienhallinnan
41. LIPPU f Etsii tiedostot
42. LIPPU m Avatut ikkunat kuvakkeiksi
43. LIPPU VAIHTO m Peruuttaa edellisen
44. LIPPU r Käynnistä | Suorita
45. LIPPU SARKAIN Tehtäväpalkilla kuvakkeesta toiseen
46. PRT SCR Kopioi koko ruudun leikepöydälle
47. SARKAIN Valintaikkunassa: seuraava vaihtoehto
48. SOVELLUS Avaa aktiivisen ikkunan paikallisvalikon
49. VAIHTO Siirtää ykkösellä vedettäessä
50. VAIHTO DEL Poistaa ohi roskiksen

ESC
Keskeyttäjä. Jos haluat sulkea, lopettaa kesken, poistua jostain ohjelmasta, näppää Esc, ellei ruudulla ole tarjolla muuta vaihtoehtoa. (Esc = escape = keskeyttää, paeta)

F1…F12
Toiminto- eli funktionäppäimet. Käyttö ohjelmakohtaista. F1 antaa usein neuvoja.

Fn
Fn-näppäimellä (Funktio) saa käyttöön 2 eri toimintoa samalle näppäimelle. Tällaisia näppäimiä ovat mm. ylimmän rivin vakiotoimintonäppäimet (F1–F12) ja numeropad kirjaimien seassa = MJKLUIO.
Vakiokomennot on merkitty näppäimien eteen (esimerkiksi F11). Vaihtoehtoiset komennot on merkitty vakiosymbolien oikealle puolelle, alle tai päälle (esimerkiksi PrtSc, Redo, ScrLk)

PRINT SCREEN / SYSRQ
Tulosta näyttö. Tallentaa näyttösi sisällön leikepöydälle. SysRq-toiminto on itse ohjelmoitava.

SCROLL LOCK
Käytetään joissakin ohjelmissa.

PAUSE/BREAK
Pysäyttäjä, paussi, joissakin ohjelmissa. Lippu | Break näyttää Järjestelmän ominaisuudet.

MERKKIVALOT
Valon palaessa kyseinen toiminto on käytettävissä. Jos Num Lock -valo palaa, ”laskukoneen” numeronäppäimet ovat käytössä. Ellei valo pala, käytössä ovat alarivin vaihtoehdot eli Home, End, nuolet… Caps Lock -valon palaessa kirjainnäppäimet tuottavat ISOJA kirjaimia. Scroll Lock:illa on myös oma merkkivalonsa.

KIRJOITUSKONE
Suurin osa 59:stä on itsestään selviä. Muut sitäkin tärkeämpiä. Numeroriviltä saat alemmat merkit, kuten numerot 1...0. Ylemmät merkit saat käyttöösi Vaihto -näppäimen avulla. Yhdeksässä numerorivin näppäimessä olevat (+ kolme muuta) kolmannet merkit saat esille Alt Gr -näppäimen kanssa.

ASKELPALAUTIN
Siirtää kursoria yhden askeleen taaksepäin poistaen alle jäävän merkin, jos sellainen on. Jatkaa toimintaansa, mikäli pidät sitä pohjassa. Varo, ettet tule poistaneeksi mitään tärkeää. Vahingon sattuessa paina Control pohjaan ja näppäile z niin monta kertaa kuin tarvitset. Näppäimessä voi olla teksti Backspace tai sen lyhenne, yleisimmin kuitenkin vasemmalle suunnattu nuoli. Näppäin on yleensä muita pidempi.

SARKAIN
Taulukoissa ja tekstin muotoilussa siirtää kohdistinta (kursoria, kohdistinta, vilkkuvaa pystyviivaa eli Vilkkua) määräämäsi mitan eteenpäin. Älä muotoile tekstiä lukuisin välilyönnein saadaksesi esimerkiksi sivun oikeaan laitaan numerosarakkeen. Fontin ja sen pistekoon muutos voi saada tekstisi näyttämään siltä kuin hiiriperhe olisi kulkenut sen yli. Parasta asettaa sarkaimet sopiviin paikkoihin valmiiksi. Se on useissa ohjelmissa mahdollista. Sarkaimen tunnet kahdesta vastakkaisiin suuntiin osoittavasta nuolesta. Nuolten sijasta näppäimessä voi lukea Tab, tarkoittaa tabulaattoria.

ENTER
Käynnistää koneelle antamasi käskyn toteuttamisen. Varsinainen Sadanpäämies. Tunnet sen, paitsi suuresta koosta, vasemmalle suunnatusta, varrestaan mutkalle käännetystä nuolesta. Voi siinä lukeakin että Enter. Kaksoisolennossa on ehkä eri merkintä. Sen Toisen Enter:in löydät näppiksen oikeasta alakulmasta.

CAPS LOCK
Näppää kerran niin merkkivalo syttyy ja saat pienten sijasta ISOJA kirjaimia. Näppää uudelleen: valo sammuu ja taas tulee pelkkiä pieniä. Jos tarvitset kesken Caps Lock:in toiminnan jonkun pienen kirjaimen, paina Vaihto pohjaan, niin jo tulee pientä. Caps Lock:in tenho ei yllä numeroriville asti, ei vaikka valo kuinka loistaisi. Siellä tarvitaan Vaihto:a tai Alt Gr:ää, mikäli mielit muuta saada kuin pelkkiä perusrivin merkkejä. Caps Lock:in tunnistat näppäimeen kirjoitetusta nimestä.

VAIHTO
Pohjassa pidettynä tuottaa ISOJA kirjaimia ja nostaa esiin numerorivin näppäimien ylämerkit. Ero Caps Lock:iin on kahtalainen: Vaihto:a pitää ensinnäkin painaa jatkuvasti jotta sen vaikutus kestäisi ja toiseksi se toimii myös numerorivillä. Näppäimen tunnet ylöspäin suunnatusta leveästä nuolesta. Näppäimessä voi lukea Shift.

CTRL ja ALT
Yhdessä jonkun näppäimen kanssa. Control | Alt | Delete tai Control | Vaihto | Esc avaa Tehtävien hallinnan joka antaa XP:ssä mm. mahdollisuuden sulkea ohjelma joka ei vastaa. Control- ja Alt -näppäinten käytöstä on muita esimerkkejä tämän luvun lopussa. Näppäimissä lukee Ctrl ja Alt.

ALT GR
”Kolmannet merkit” ovat ALT GR:n alaa. Yhteistyökumppaneina on kahdeksan numerorivin näppäintä, < > -näppäin alimman kirjainrivin vasemmasta laidasta ja ¨-näppäin ylimmän kirjainrivin oikeasta laidasta. Näppäimessä lukee Alt Gr ja se löytyy välilyöntipalkin oikeasta päästä.

ALT GR ja
2 @ ät, miuku, kissanhäntä – sähköpostiosoitteissa
3 £ punta
4 $ dollari
5 euro – ALT GR | e
7 { aaltosulku 1.
8 [ hakasulku 1.
9 ] hakasulku 2.
0 } aaltosulku 2.
+ \ kenoviiva – tiedosto-osoitteissa
¨ ~ aalto, Windowsin lyhennetyissä tiedosto- nimissä
< > | pystyviiva, tolppa – käskyerotin

VÄLILYÖNTI
Yhden tyhjän merkin verran oikealle. Ohjelmakohtaista muutakin käyttöä on. Space eli Välilyönti on pitkä nimeämätön palkki näppiksen alarivillä.

INSERT
Päällekirjoitustila tekstin korjauksessa. Näppäimessä lukee Ins / Insert

DELETE
Poistaa tekstissä merkin vilkusta oikealle eli eteenpäin. Jatkaa toimintaansa pohjassa pidettynä. Runsaasti ohjelmakohtaista käyttöä. Voimallinen näppäin, käytä varoen. ( Haverin sattuessa kokeile Control+Z eli Peruuta.) Näppäimessä lukee joko Delete tai Del.

HOME
Vilkku takaisin tekstirivin alkuun. Mahdollisesti yhdessä Control -näppäimen kanssa siirtää vilkun koko tekstin ensi riville. Näppäimessä lukee Home.

END
Vilkku tekstirivin loppuun. Yhdessä Control-näppäimen kanssa siirtää vilkun koko tekstin viimeiselle riville. Näppäimessä lukee End.

PAGE UP ja PAGE DOWN
Vilkku näytöllisen verran tekstissä ylöspäin (Up) tai alaspäin (Down). Myös vaihtoehtojen selailussa käyttöä. Niissä lukee joko koko nimi tai PgUp ja PgDwn.

NUOLET
Vilkku nuolen osoittamaan suuntaan. Yhdessä Control -näppäimen kanssa tehostettu vaikutus: rivin alkuun tai loppuun, kappaleen alkuun tai loppuun. Näppäimet erotat suuntanuolesta.

NUM LOCK
Valon palaessa toimivat numeronäppäimet, muuten ”Laskukoneen” Suuntanuolet ja muut merkit. Jakomerkki tulostaa näytölle /:n eli kauttaviivan ja kertomerkki *:n. Laskutoimitusten merkkeihin tai alakulman Enter-näppäimeen Num Lock -valo ei vaikuta. ”Laskukone” ei laske mitään!

LIPPU
Avaa / sulkee Käynnistä-valikon. Muuten toimii yhdessä jonkun näppäimen kanssa eli toimintonäppäimenä. Löydät kaksi LIPPU-näppäintä ”kirjoituskoneen” alariviltä toisena vasemmalta ja kolmantena oikealta. Tunnet ne Windows-lipusta.

VALIKKO
Avaa aktiivisen ikkunan paikallisvalikon. Löytyy oikeanpuoleisen Lippu-näppäimen oikealta puolelta.


Ylös | Alkuun | Lisää komentoja