Hirsiveisto M. Kivijärvi
Matti Kivijärvi
040-823 4006
Sammalojantie 36, Evijärvi
hirsiveisto.m.kivijarvi@gmail.com

Etusivu
Hirsilato
Leikkimökki
Muuta

Leikkimökin pystytys

Takaisin

Pystytyspaikalle kannattaa ensin laittaa suojaharso ettei mökin alta kasvava roska pääse johtamaan kosteutta lattiarakenteisiin. Harson päälle tulee tasoitehiekkakerros. Lattiaelementin nurkkien kohdalle kannattaa laittaa betonilaatat. Kuvassa oleva mökki pystytettiin väliaikaisesti parrujen päälle. Lattiaelementin vaakasuoruus tarkistetaan vatupassilla ja säädetään hiekkaa tarpeen mukaan.


Tässä vaiheessa on viimeistään tiedettävä minne sivulle yläkerran lattiaelementti halutaan. Seinäelementtien pystytys aloitetaan niistä viidestä elementistä joihin yläkerran lattia tullaan kiinnittämään. Tässä tapauksessa päätettiin että yläkerran lattia tulee oven vastakkaiselle seinälle joten pystytys aloitettiin sieltä. Elementit ovat ulkomitoiltaan identtiset joten halutun ikkunajärjestyksen saa vaihtelemalla elementtien paikkaa. Ainoa rajoitus on että tikkaiden on tultava ikkunattomalle seinälle.


Elementit kiinnitetään toisiinsa esimerkiksi 5x70 mm ruuveilla. Torx-kantaiset ruuvit ovat parhaita koska niitä ruuvatessa ei tarvitse painaa konetta. Tässä vaiheessa seiniä ei vielä kiinnitetä lattiaan.


Kuvassa keskellä yläkerran lattialelementti laskettuna paikoilleen.


Lattiaelementti makaa lattialautojensa varassa seinissä olevien vaakakoolausten päällä. Lattiaelementtiä ei vielä tässä vaiheessa kiinnitetä seinäelementteihin.


Tikkaat ruuvataan yläpäästään välilattian palkkiin.


Asennetaan loput kolme seinäelementtiä paikoillensa ja tarkistetaan ristimitat.


Seinäelementit ruuvataan lattiaan kiinni 5x90 mm ruuveilla.


Seinäelementtien yläreuna painetaan ristimittoihinsa sopivan mittaisella laudalla. Laudan pituus on 191,5 cm.


Kun seinät on painettu ristimittoihinsa, voidaan välitasanne kiinnittää seiniin 5x90 mm ruuveilla. Kiinnittäminen aloitetaan takaseinältä ja edetään reunoja kohti.


Ylätasanteen kaide kannattaa asentaa tässä vaiheessa ennen kattoelementtien asennusta.


Kaiteen yläreuna kiinnitetään 5x90 mm ruuveilla. Poraa ensin reikä ettei kaidepuu halkea. Kaiteen alareuna kiinnitetään lattiaelementin etureunassa olevan runkopuun päälle.


Kattoelementtien asennusta helpottaa kun jokaiseen elementtiin kiinnittää väliaikaisen tukilaudan. Kattoelementin voi ylhäällä laskea väliaikaisesti makaamaan tukilaudan varaan.


Katkaise 187 cm pitkä lauta jota käytetään kattoelementtien väliaikaisena tukena. Lauta kannattelee kattoelementtiä välitasanteen lattian päältä.


Kohdista kattoelementit niin että seinäelementtien sauma ja kattoelementtien ulkoreunat sattuvat kohdakkain.


Kattoelementti kiinnitetään seinäelementin runkopuun keskeltä 5x90 mm ruuvilla. Väliaikaisen tukilaudan palan voi tämän jälkeen poistaa. Kattoelementti kiinnitetään tässä vaiheessa vain yhdellä ruuvilla jotta sen asentoa voidaan hieman kääntää muita kattoelementtejä asentaessa.


Kattoelementit kiinnitetään toisiinsa 5x90 mm ruuveilla niin että reunat tulevat vastakkain. Seuraa kokoajan että kattoelementin ulkoreuna sattuu kohdakkain seinäelementien sauman kanssa. Säädä tukilaudan vinoutta tarvittaessa saadaksesi kattoelementit ja seinät osumaan kohdalleen. Jos kattoelementin valkoiset räystäslaudat haittaavat kattoelementtien asettumista kohdakkain, voit sahata käsisahalla räystäslautojen saumaa suuremmaksi.


Kuistin katto kiinnittyy seinässä olevaan runkopuuhun joka alareuna on noin 160 cm korkeudella lattian pinnasta. Mittaa ja merkkaa sama korkeus ulkopuolelle oven yläpuolelle. Tälle korkeudelle kannattaa ruuvata kaksi väliaikaista ruuvia jotta katon voi laskea niiden päälle.


Kiinnitä kuistin katto kahdella 5x90 mm ruuvilla minkä jälkeen väliaikaiset tukiruuvit voi poistaa.


Kuistin etureunan tukipilarit ovat muutaman sentin ylimittaisia. Tarkista vatupassilla kuistin katon reunan suoruus. Lyhennä sen jälkeen pilarit oikeaan mittaansa ja kiinnitä kuistin lattian päälle.


Sovita kuistin kaide paikoilleen ennen kuistin pilarin alapään lopullista kiinnitystä. Kuistin kaide kiinnitetään sisäpuolelta oven karmin takaa 5x70 mm ruuvilla.


Toimituksen mukana tulee puolitoista rullaa huopakaistaa kattoelementien saumojen päälle. Leikkaa huovasta 185 cm pitkiä paloja. Yksi pala joudutaan jatkamaan ja se kannattaa laittaa takaseinälle. Poista huovasta suojakalvo pikikerroksen päältä ja naulaa huopanauloilla saumojen päälle. Lopuksi ruuvaa kupoli katon harjalle.


Valmis leikkimökki.


Takaisin
© Hirsiveisto M. Kivijärvi 2016
muumitalo muumimaja muumimökki muumi moominhus muumileikkimökki muuminmökki muumi-leikkimökki muumitalo-leikkimökki