PEREHDYTYSPAKETTI UUDELLE KUOROLAISELLE

JOHDANTO

Tervetuloa Lapuan Mieslaulajiin! Kuoromme on toiminut vuodesta 1973 lähtien Suomen Mieskuoroliiton jäsenenä, tosin kuoro on ollut jo toiminnassa epävirallisesti 1972. Kuoro perustettiin Lapuan Lauluveikkojen päättäessä toimintansa. Kuoron koko on vaihdellut vuosien varrella ja samoin laulajat. Tämä perehdytyspaketti on suunniteltu Sinulle uusi mieslaulaja, joka olet valinnut lapualaisen mieslauluperinteen. Kuoromme taiteellinen johtaja Maunu Malkamäki on kenties jo kuunnellut sinua ja äänialaasi. Älä pety vaikket pääsisikään siihen ääneen johon olit ajatellut, voit kehittyä juuri siinä. Esim. minä lauloin äänialani selvittämisessä kappaleeni matalalta, mutta päädyinkin 1. tenoriksi, äänialoista eli stemmoista myöhemmin. Kuorolaulun ideana on tuottaa neliäänisesti yhteissointu, jossa äänet ovat tasapainossa, harmoniassa. Kuoromme lauluissa monissa on tämä asia huomattavissa, varsinkin laulujen viimeisissä nuoteissa.

1. KUINKA TULLA KUOROON YM. ALKUJUTUT

Kuoroon voi hakeutua milloin tahansa Lapuan kansalaisopiston kautta, mutta yleisesti syksyllä, kun kansalaisopiston kurssit alkavat. Kuoro toimii syksystä kevääseen. Yleensä toimintamme päättyy vappukonserttiin 1.5. mutta tilausten huomioonottaen kautemme saattaa venyä. Syksyllä kaikki kuorolaiset ilmottautuvat kansalaisopistoon maksaen joko yhdessä syys- ja kevätlukukaudesta kerralla tai lukukausi kerrallaan. Maksuun on haettavissa avustuksia, jotka selviävät parhaiten kysymällä niitä kansalaisopiston kansliasta. Kuorollamme on myös oma jäsenmaksu, joka määräytyy vuosittain.

Mitä tarvitset mukaan ensimmäiselle kerralle? Ota jokin laulu jonka osaat. Kappaleella ei ole väliä mitä tyylisuuntaa se edustaa, kuoron repertuaari kattaa monta tyylisuuntaa tangosta sotalauluihin, iskelmästä poppiin ja klassiseen, kaikkea siltä väliltä. Voit laulaa kappaleesi papereista, mutta jos haluat niin voit laulaa ulkoakin, molemmat tavat käyvät. Äänialasi selviää kyllä ja saat tiedon mihin stemmaan sinut sijoitetaan. Kun äänialasi on selvinnyt, siirryt oman äänialasi porukkaan, jossa sinua aloitetaan perehdyttämään äänesi kulkuun. Jokaisessa stemmassa on äänivastaava, joka pitää huolen siitä, että stemmassa pysytään. Voi tuntua vieraalta laulaa tuttuakin laulua erikoisella tavalla, jossa ei tunnu olevan päätä eikä häntää. Tarvitset tässä vain harjoitusta. Nuotinlukutaidosta on hyötyä, mutta se ei ole pakollinen. Nuottienluvusta opit kyllä, vaikka se tuntuisi mahdottomalta. Ole myös ennakkoluuloton ja laula vain menemään vaikket aivan heti pääsisikään jyvälle stemmasi äänestä. Hanki itsellesi kansio, jossa pidät nuotteja.

2. ÄÄNIALAT ELI STEMMAT

Äänialat eli stemmat muodostavat kuoromme yhteisen äänen, jossa on neljä ääntä:

1.tenori 1.basso
2.tenori 2.basso

Yleensä 1. tenori laulaa laulun melodiaa eli pääsäveltä. Seuraavaksi 2. basso laulaa matalampaa melodiakulkua. 2.tenori ja 1.basso laulavat väliääniä, jotka täydentävät melodiaa. Tästä kokonaisuudesta muodostuu siten yhteinen neliäänisyys. Kuoronjohtaja antaa äänet jokaiselle stemmalle joko omalla äänellään tai pianolla. Alussa kannattaa kuunnella oman stemmansa ääntä ja siten matkia sointukulkua. Kappaleesta riippuen jokin muukin stemma voi laulaa pääsäveltä eikä ainoastaan 1.tenori (esim. My Eveline, melodian laulaa 2.tenori). Kun taitosi alkavat kohentua, tulee mukaan stemmassa pysyminen. Vaikka vieressä istuisi jokin toinen mies laulamassa vaikka 2.tenoria ja itse olet 2.basso sinun pitää vain lukita ajatuksesi omaan ääneesi ja laulaa stemmasi mukaisesti, vaikka kuulet ”väärää ääntä”. Stemmassa pysyminen vaatii harjoitusta. Harjoittelemisen tueksi olemme tehneet stemmalevyjä, joita voi kuunnella kotonaan oppimisen tukena. Mieskuoroliitto tarjoaa myös jäsenilleen stemmalevyjä.

3. HARJOITUKSET

Kokoonnumme keskiviikkoisin Lapuan musiikkiopiston musiikkiluokassa klo 19. Äänialat ovat järjestäytyneet omiksi porukoikseen luokkaan omille paikoilleen. Aluksi verrytellän ja venytellään kropat notkeiksi. Sen jälkeen avataan ääntä erilaisilla harjoitteilla. Rohkeasti vaan tekemään mukana. Jokaista äänialaa avataan, niin tenoreita kuin bassojakin, niin korkeista kuin matalista äänistä. Kun ääni on avattu, aloitetaan jonkin kappaleen harjoittelu. Tarkoituksenamme on harjoitella esiintymisiä varten, mutta jos tuntuu, ettet ole heti valmis esiintymään, harjoittele kanssamme ja itseksesi niin paljon kuin haluat. Meillä jokaisella on omat aikataulumme ja menomme. Jokainen kuorolainen käy harjoituksissa sen mukaan kuin itselle sopii. Harjoituksissa pidetään sopivassa välissä tauko. Kuoromme naistoimikunta pitää kahvitteluhetken noin kerran kuussa. Tauon jälkeen jatkamme siitä mihin jäimme. Harjoituksissa pyritään laulamaan useita lauluja, mutta toisinaan keskitytään vain yhteen tai kahteen kappaleeseen. Harjoitusten päättymisajaksi on merkitty klo 21.15. Tästäkin sovitaan tilanteen vaatiessa joustavasti lopetettavaksi aikaisemmin, jos näyttää siltä.

4. ESIINTYMISET

Lapuan Mieslaulajat esiintyy vuosittain melko säännöllisesti. Olemme mukana myös Mieskuoroliiton järjestämissä kilpailuissa, joista merkittävin on Leevi Madetoja mieskuorolaulukilpailu. Se järjestetään viiden vuoden välein. Vuoden aikana olemme laulamassa mm. Lapuan tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä, pääsiäisenä ja kirkkokonsertissamme, perinteinen vappukonserttimme on 1.5. klo 14 joka vuosi. Laulamme myös sota-ajan lauluja. Laulurepertuaarissamme on monenalaista musiikkia ja uusia kokeiluja teemme jatkuvasti. Olemme tehneet myös kantaesityksiä uusista teoksista.

Ensiesiintymisessäsi, kun olet harjoitellut kuoron mukana tarpeeksi, ensimmäisenä vuotena saat pitää papereita mukana konserteissa. Esiintyminen on aina jännittävää. Jännittäminen on normaalia ja se kuuluu asiaan. Meistä jokainen käsittelee sen eri tavalla. Emme esiinny alkoholinvaikutuksen alaisina, joten opettele tämä asia heti ensimmäisestä konsertistasi lähtien. Kun sinulle myönnetään kuoromme laulajamerkki, on esiinnyttävä ilman papereita. Tämä tapahtuu n. vuoden kuluttua aloittamisestasi. Tietty, jos sinusta tuntuu, että osaat laulut hyvin, voit esiintyä ilman papereita. Papereiden pitäminen ensimmäisenä vuotena antaa varmuuden ja luo kokemuspohjaa kuoroharrastuksellesi. Kuoromme perinne on esiintyä ilman papereita ja se on ollut niin kauan, kun kuoro on ollut olemassa.

Esiintyessä kannattaa seisoa polvet hieman koukussa, ei lukossa niinkuin armeijassa asennossa. Takki pidetään auki (sotalaulukonserteissa kiinni). Kädet pidetään rennosti sivuilla. Selkää kannattaa hieman rentouttaa. Kappaleiden välillä kannattaa tehdä hieman verryttelyliikkeitä päkiöillä, etteivät varpaat puudu. Liikuta varpaita kengissä, vaikka lakerikenkä ei paljoa liikkumatilaa anna. Hengitä rauhallisesti. Laula pallealla, älä keuhkoilla. Laulaessa tuki lähtee lantiosta ja vatsalihakset pitää pitää tiukkana. Laulujen välillä rentouta vatsalihaksia. Jännitys laukeaa yleensä parin laulun jälkeen. Nauti esiintymisestä, pidä valot päällä kasvoillasi ja unohda itsesi ja omat vaikeutesi sekä vikasi. Esiinny yleisölle ja ota se omaksesi. Kuorolamme on tästä hyviä juttuja kannattaa kuunnella :)

Kuorolamme on esiintymisasuna musta smokki, mustat suorat housut, lapuansininen rusetti, lapuansininen vyöte, valkoinen smokkipaita, mustat sukat, lapuansininen nenäliina rintataskussa sekä mustat lakerikengät. Kannattaa kysellä pukuja ja kamppeita kuoromme muilta jäseniltä aluksi. Kaupoissa pukujen ja paitojen hinnat vaihtelevat, kannattaa käyttää järkeään eikä maksaa liiasta. Joskus saattaa käydä hyvä tuuri, että löytää smokin kirpparilta, kuten itselleni kävi. Lakerikengät ovat kuoromme tunnus ja ne ovat kaikilla. Alussa tästäkin voidaan joustaa tavallisilla mustilla miesten kengillä. Kaikki tarvikkeet ja vaatteet sekä kengät löytyvät kotikaupunkisi vaateliikkeistä suurimmaksi osaksi. Monesta kaupasta voi myös tilata puvun, jos heillä ei ole sitä omassa valikoimassaan. Puvun vasemmalla kauluksella pidetään merkkejä, joita Mieskuoroliitto on myöntänyt, osa merkeistä on myös oikealla puolella. Merkkeihin perehdyt aikanaan kuoromme mukana. Sotalaulukonserteihin olemme teettäneet sotavaatteet. Siihen kuuluvat harmaa kenttälakki, harmaa t-paita, harmaa sarkatakki, harmaat housut, ruskea miehistövyö, kauluslaatat sen mukaan kun olet armeijassa käynyt tai mitkä vain ja mustat pitkävartiset nahkasaappaat. Tietoa kamppeiden hankinnassa saat kuoroltamme. Pukuja tekevät monet ompelimot. Saappaita saa mm. nettikaupoista. (lopussa linkkejä). Muitakin esiintymisasuja on ja uusimpana olemme hankkineet Leevi Madetoja t-paidat. Esiintymisasu määräytyy tilaisuuden mukaan. Pääsääntöisesti olemme smokissa, pääsiäisenä pitkäperjantaina laulamme poikkeuksellisesti suruvaatetuksessa normaalissa miesten pukutakissa, valkoinen kauluspaita, musta kravatti, mustat suorat housut ja lakerikengät.

5. LINKKEJÄ JA OSOITTEITA

Lapuan Mieslaulajat http://www.lapuanmieslaulajat.fi
Suomen Mieskuoroliitto http://www.mieskuoro.fi
Lapuan kansalaisopisto http://www.lapua.fi/kansalaisopisto/
Smokkeja, paitoja, lakerikenkiä ym: H & J Pirttinen Ky Lapua ja
Muotitalo Tyynelä Seinäjoki http://muotitalotyynela.fi/
Sota-ajan vaatteita tekevät mm. Timik Lapua (kaikki sotavaatteemme on tehty täällä, mallit ovat tallessa), housuja ja paitoja löytyy Halpa-Hallista.
Sota-ajan saappaat http://www.toysankenkatehdas.fi
Vyöt sota-ajan vaatteisiin Patalaukku Lapua http://www.patalaukku.fi/
Kauluslaatattoja kannattaa katsoa Huuto.net ym. armeijaliikkeet, kokardeja kuorolamme on.

6. YHTEENVETO

Kuoromme on esiintynyt yli 40 vuotta ja harjoitellut säännöllisesti. Tämä infopaketti on koottu uudelle kuorolaiselle tueksi ja rohkaisuksi tarttua uuteen harrastukseen, mieskuorolauluun. Kaikkea ei tähän materiaaliin ole koottu, vaan osa tiedoista tulee kuorossa kulkiessasi mukana. Kuorolaulaminen vaatii hieman sitoutumista, muttei aivan mahdottomia. Kuoroharrastuksesta voi tulla elinikäinen harrastus. Lapuan Mieslaulajissa on meininkiä, tapahtumia, uusia muistoja vanhojen tilalle ja ennenkaikkea mahtavaa yhteishenkeä, jota en ole muualta löytänyt. Kuoroomme ovat tervetulleita kaikenikäiset miehet. Meillä on hyvä huumori ja sillä kevennetään tilannetta. Alku uudella kuorolaisella on jokaisella erilainen. Jokainen kehittyy omalla tavallaan ja ajallaan. Aina on parannettavaa vaikka vuosia olisi yli 40 takana. Kuorossamme kaikki ovat samalla viivalla, kukaan ei ole toista parempi eikä huonompi. Joku onkin sanonut, että esiintyessä vasta opitaan laulamaan. Harjoittelun tulokset näkyvät esiintymisessä. Lapuan Mieslaulajat tukevat toisiaan yhteisessä ponnistuksessa kohti päämäärää.  • Perinteinen vappukonsertti 1.5.2017.
Lapuan mieslaulajat toivottavat tervetulleeksi kuoroon uusia laulajia. Mieslaulajissa on meininkiä.

Harjoitukset

Joka keskiviikko 19.00 - 21:15 Lapuan Paukun musiikkiluokassa. Lisätietoja: Maunu Malkamäki, 
maunu.malkamaki(at)netikka.fi, 
p. 050 413 3672.
Ohjeita uusille kuorolaisille

Suomen mieskuoroliitto ry

Lapuan mieslaulajat ry on Suomen mieskuoroliitto ry:n jäsen vuodesta 1973 lähtien.