4-n päivän ihmedieetti
 

 

 

 


---

Tästä dieetistä sain tiedon eräältä kotisivuillani käyneeltä. Koska se on julkaistu kirjana, teen tässä lyhyen yhteenvedon dieetistä:

 

Tämä dieetti lupaa n. 4 kg:n pudotusta painossa 4 päivän aikana. Tätä dieettiä ei saa käyttää kuin 4nä päivänä kuukaudessa. Sen sanotaan olevan suositun mm. lentoemäntien, toimittajien ja uranaisten joukossa.  Se sopii esim. vauhdittajaksi pitempiaikaisen laihdutuskuurin alussa, painonputoamisen loputtu tai taannuttua dieetin jossain vaiheessa tai vaikka pikalaihdutuskeinoksi, kun halutaan sopia tiettyyn pukuun. Laihtumisvauhti ja lopullinen kilojen putoamismäärä on jonkin verran riippuvainen henkilön liikuntamäärästä, iästä, nykyisestä painosta ja pituudesta sekä ruumiinrakenteesta (kts. muita tämän sivuston tietoja). Dieettiin ryhtymisestä suositellaan myös konsultoimaan lääkärin kanssa ennen aloitusta, joskin varoitetaan, että lääkärit eivät ole sille kovin suopeita.

 

Neljän päivän ihmedieetti perustuu valkuaisainepitoiseen ruokavalioon, jonka sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Hiilihydraatteja siinä on vähän. Kaloreita dieetissä ei lasketa eikä ruokalistoja suunnitella miettien valittavia vaihtoehtoja. Niitä ei nimittäin ole. Kaikki annetaan valmiina. Syömisessä on vain 3 sääntöä:

  1. Dieettiä täytyy noudattaa kirjaimellisesti
  2. Vain ruokavalioon kuuluvia ruoka-aineita saa syödä
  3. Kaikki ruokavalioon kuuluva tulee syödä

Mitään ei saa jättää pois ja vain erikoistapauksissa (allergia, rahanpuute) voi ruokia koittaa korvata muilla. Ruoat on myös syötävä oikeassa järjestyksessä. Mainittuja ruokia saa mainittuna aikana syödä niin paljon kuin haluaa (paitsi lampaankyljys, joka on n. 2,5 cm paksu), mutta minkäänlaisia välipaloja ei sallita. Vettä dieetin aikana on nautittava n. 2 litraa/päivä kuona-aineiden poistamiseksi ja näläntunteen hillitsemiseksi.

 

Mistä dieetin ruokalista siis koostuu? Se on seuraavan näköinen:

 

Päivä

Aamiainen

Lounas

Päivällinen

Kcal/päivä (liha-annos 100-200 g)

1. päivä

½ greippiä+kahvia tai teetä ilman sokeria ja maitoa

Paahdettu koko- tai jauhelihapihvi

Tomaattia ja vihreää salaattia, ei kastiketta

1 omena

2 kovaksikeitettyä munaa

vihreitä papuja

½ greippiä

709-1009 

2. päivä

½ greippiä+kahvia tai teetä ilman sokeria ja maitoa

1 lampaankyljys

Vihreää salaattia, ei kastiketta

2 dl tomaattimehua

Kesäkurpitsaa ja kukkakaalia tuoreena tai höyrytettynä

vihreitä papuja

sokeroimatonta omenasosetta

550

3. päivä

½ greippiä+kahvia tai teetä ilman sokeria ja maitoa

Vihreää salaattia ja varsiselleriä, ei kast.

Paahdettua broileria

1 omena

Jauhelihapihvi 100 g

Tomaattimuhennosta

1½ dl kuivatuista luumuista tehtyä mehua

705-846

4. päivä

½ greippiä+kahvia tai teetä ilman sokeria ja maitoa

2 kovaa kananmunaa

Vihreitä papuja

1½ dl tomaattimehua

Paahdettu koko- tai jauhelihapihvi

Vihreää salaattia ja tomaattia, ei kast.

1½ dl sokeroimatonta ananasmehua

699-999

Salaattimausteena vain suola, pippuri ja sitruunamehu

Tämän dieetin laihduttajan 10 sääntöä:

 

1.     Älä vaihda, korvaa tai poista mitään dieettiin kuuluvia ruokia.

Dieetin tärkein sääntö, poikkeuksena vain allergia tai rahanpuute. Tässä joitakin vaihtoehtoja sellaisia tapauksia varten:

*   Kasvikset: salaattia lukuunottamatta kasviksia voi vaihtaa keskenään, kunhan määrä pysyy samana (arvio tässä dieetissä on, että kasvisannos on yleensä n. 2½dl/rehulaji. Minkä tahansa kasvisannokse (ei salaattia) voi korvata samalla määrällä artisokkaa, parsaa, ruusukaalia, keräkaalia, munakoisoa, hapankaalia, pinaattia tai turnipsia tuoreena, höyrytettynä tai keitettynä.

*   Kananmuna ja liha: 2 keitettyä munaa voi korvata 100 grammalla broileria tai 50 grammalla koko- tai jauhelihapihviä.

Jos pörssi ei kestä kokolihapihviä tai lammasta, ne voi korvata kovilla munilla, jauhelihapihvillä tai broilerilla. 1. ja 4. päivien pihvin kokoa ei ole rajoitettu, joten korvaavaa tuotettakin voi syödä niin paljon, että tulee kylläiseksi. Lampaankyljys korvataan 100 g jauhelihaa, 150 g broileria tai 3lla kananmunalla.

*   Tomaatti: Salaatissa tomaatin voi korvata suikaloidulla paprikalla tai keskikokoisella porkkanalla. Tomaattimuhennoksen voi korvata dieettiin kuuluvalla tai kasvikset korvaavalla kasviksella. Jos tomaattimehu on korvattava, käytä liha- tai kanalientä.

*   Hedelmät: Jos olet allerginen greipille tai omenalle, käytä vain jompaakumpaa. Hedelmäannoksen tilalle sopii myös 3 pientä aprikoosia, ½ pienestä cantaluponmelonista, keskikok. nektariini tai persikka, pieni appelsiini, runsas dl kuutioitua ananasta, 2 pientä luumu ta 2 dl mansikoita

*   Mehut: Sokeroimattoman ananasmehun voi korvata omenamehulla. Kuivatuista luumuista tehty mehu (suomessa keitetty tai luumijen liotusvesi) on tärkeä ummetuksen estämiseksi.

 

2.     Älä syö mitään aterioiden välillä

Ei välipaloja eikä mitään aterialta ”säästettyä”. Pureskeltavaksi kelpaa sokeriton purkka.

 

3.     Älä käytä mitään alkoholijuomia

Sis. kaloreita ja hiilihydraatteja, lisäksi unohdat miksi laihdutat.

 

4.     Juo dieetin aikana paljon vettä

Väh. 2 litraa/pv mutta ei liikaa kerralla (lasillinen ennen joka ateriaa+tasaisesti päivän mittaan).

 

5.     Kahvia ja teetä ilman sokeria saa juoda niin paljon kuin haluaa, sokerittomia virvoitusjuomia vain 2 pientä pulloa/pv.

 

6.     Syö vain raakoja, höyrytettyjä tai keitettyjä vihanneksia.

 

7.     Paahda kaikki liha uunissa, poista etukäteen kaikki näkyvä rasva (myös broilerin)

Vältä marmoroitua ja tarjousjauhelihaa (sisältävät paljon rasvaa). Poista näkyvä rasva. Kana ei sovi paahdettavaksi, broileri kyllä.

 

8.     Käytä mausteina vain suolaa, pippuria ja sitruunamehua

Mitään muita mausteita, yrttejä tai kastikkeita ei saa käyttää, ei edes kalorittomia. Ideana on oppia edes tämän 4 päivää ajattelemaan ruokaa vain polttoaineena, ei palkintona.

 

9.     Syö itsesi kylläiseksi, mutta älä liioittele!

Dieetin joidenkin ruokien määrissä ei ole mainittu rajoituksia, joten sitä voi syödä niin paljon kuin haluaa. Älä kuitenkaan hanki esim. lihasta ähkyä, vaan lopeta, kun vatsa tuntuu sopivan täydeltä.

 

10. Älä jatka dieettiä neljää päivää kauempaa

Palaa normaaliin ruokavalioosi tai hitaampaan dieettin.

 

Dieetin alussa tulee suorittaa aamulla punnitseminen ilman vaatteita ja mahdollisesti mittaus (rinta, vyötärö, lantio, reisi). Nämä toimenpiteet suoritetaan jokaisena neljänä aamuna ja niistä pidetään kirjaa. Muista myös liikkua mahdollisimman paljon ja juo vettä. Älä pety, jos paino ei vielä ensimmäisen päivän jälkeen ole tippunut tai on jopa noussut. Elimistö ei ole heti tottunut aineenvaihduntarytmin muuttumiseen ja runsaaseen vedenjuontiin, mahdollinen painonlisäys on vain vettä, joka kyllä aikanaan poistuu.

 

Lähde: Margaret Danbrot – Neljän päivän ihmedieetti, WSOY 1985