Veriryhmä-dieetti
 

 

 

 


---

 

Tohtori Peter D'Adamon dieetissä ruokavalio ja liikunta on valittava veriryhmän mukaan.

 

On olemassa 4 veriryhmää, A, AB, B ja O. O-veriryhmä kehittyi ensimmäisenä ja oli vallitseva kivikaudella. Tällöin ruokavaliossa oli paljon punaista lihaa ja siihen eivät käytännössä kuuluneet vilja ja maitotuotteet.  Tämä ruoansulatusjärjestelmä on periytynyt sukupolvelta toiselle. Tulosena O veriryhmä kukoistaa liharuokavaliolla. Koska ruokavalio sisältää paljon eläinproteiinia, O-tyyppi tarvitsee raskasta fyysistä liikuntaa lihan polttamiseksi.

 

Seuraavaksi kehittyi veriryhmä A, kun ihmiset sopeutuivat maanviljelyelämään. A-ryhmän ihmisille sopii parhaiten kasvisruokavalio, varsinkin makrobioottinen. A-ryhmän ihmiset eivät tuota paljoa kloorivetyä ja siksi heille sopivat huonosti liha ja maitotuotteet. Koska A-tyypin ihmisen ei tulisi syödä punaista lihaa, hänen tulisi myös välttää raskasta liikuntaa ja keskittyä ennemmin joogaan, mietiskelyyn ja venyttelyyn.

 

Kolmanneksi kehittyi verityyppi B.  B:t olivat paimentolaisia, jotka matkustivat ja omaksuivat erilaisia etnisiä ruokavalioita. Tästä tuloksena B-yksilöt tulevat parhaiten toimeen maitotuoteruokavaliolla, jossa on jonkin verran lihaa (ei kanaa) ja joitakin viljatuotteita. B-tyypille sopii parhaiten kohtuullinen liikuntaohjelma.

 

Harvinaisin ja uusin veriryhmä oli AB. Tämä veriryhmä on parhaiten sopeutunut nykyaikaiseen ruokavalioon. AB-ihmiset käyttävät osia sekä A että B-ryhmien ruokavalioista. Liha ei ole yhtä hyvin sulavaa kuin vedenelävät, maitotuotteet, vehnätön vilja ja soijaruoat. Liikuntasuositus AB-tyypille on ennemmin jooga, mietiskely ja mielenhiljentymisharjoitukset, ts. rauhoittuminen ja virkistyminen. Aerobic-tyyppinen liikunta on aivan paikallaan, kunhan sitä ei viedä äärimmilleen.

 

Veriryhmätyyppinen lähestymistapa terveyteen ja hyvinvointiin on ehkä realistisempi elämäntapa kuin vain kasvis- tai liharuokavalion suositteleminen.

 

Listat suositeltavista, neutraaleista ja kielletyistä ruoista eri veriryhmille, kts. http://www.dadamo.com/. (englanninkieliset).

 

Vapaa suomennos nettisivusta http://www.khadergroup.com/main.html