Anssi Orrenmaa                           
 

 

anssi


 

Tunkiosta tuotteeksi, Lakeuden Etappi jätehuollon
kehittäjänä 1997−2017, 160 sivua ja 160 kuvaa

Jos ei joku arvannut sitä jo nimestä, teen juonipaljastuksen: tämä kirja on kertomus 20 vuoden vallankumouksesta.

Oikeasti ei tarvittu kuin vähän yli 10 vuotta, kun haisevat kaatopaikat olivat historiaa ja löysimme itselle siistien luukkujen ääreltä kierrättämästä kymmentä jaetta. Se on suurimpia muutoksia, mitä arkiselle elämälle on elinaikanamme tapahtunut, tietoteknisen kumouksen ohella. Ja silti varsinaisen kiertotalouden aika on vielä edessä.

Niinpä oli antoisaa syventyä siihen, mitä julkisivujen ja pönttöjen takana on tapahtunut. Siistit ekopisteet estävät oikeastaan näkemästä, mitä niiden takana tehdään. Käynti Stormossenin jätevoimalassa kertoo kerralla, miten valtavista määristä on kyse.

Luulin toimittajana tietäväni, mitä vääntöä tällaisen muutoksen toteuttamiseen on Etelä-Pohjanmaallakin liittynyt. En tiennyt. Kamppailu Lakeuden Etapin jätekeskuksen sijoittamisesta Ilmajoen Laskunmäelle tunnetaan aika hyvin, mutta en aavistanut miten monta muuta vääntöä Etapilla on ollut, moni niistä yhtä aikaa. Jätealalla näkyy olevan enemmän sääntö kuin poikkeus viedä asiat oikeuden ratkaistavaksi, jos ne eivät mene niin kuin itse haluaa. Tämä oli ensimmäinen historiikki, jossa piti tutkia hallituksen kaikki pöytäkirjat, että pysyin kärryillä kaikissa käänteissä.

Lakeuden Etappi on selvinnyt kuiville tästä 20 vuoden väännöstä, mutta eivät haasteet ole ollenkaan ohi. Jätehuoltoa vauhdikkaampi ala vaikuttaa olevan vain vanhustenhuolto.


Copyright © Anssi Orrenmaa. Illustration © Gua Vainio. All Rights Reserved.