Anssi Orrenmaa                           
 

 

Frami


 

Kymmenen vuotta Framilla
Seinäjoen Teknologiakeskus 2000-2010

Seinäjoen Teknologiakeskus tilasi kymmenvuotistarinansa - ja sitä kelpasi kirjoittaa. Samalle 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle osuu Seinäjoen nousu syrjäytymisvaarassa olevasta pikkukaupungista kehittyväksi keskukseksi.
Tiedän, tuo kuulostaa liturgialta, mutta ei ole. Kehitys on näkynyt oikeasti. Esimerkiksi: vanhan vuosisadan viime vuosina harmiteltiin, että mikään etninen ravintola ei tunnu menestyvän tässä maaseutukaupungissa. Vuonna 2010 Seinäjoen keskustassa saa valita kiinalaisen, thaimaalaisen, intialaisen, meksikolaisen ja vietnamilaisen lounaan väliltä - esimerkiksi. Ja on myös Alma, Uppalan kartano, Hospoda Korbel, Fiini ja Frami.
Mutta liittyykö tämä kaikki Framiin? Liittyy se. Moni kirjan kertoja todistaa, että muutos oli kokonaisvaltainen, ja että sen ytimessä oli Seinäjoen Teknologiakeskus, nykyinen Frami Oy.

Seinäjoen kaupungin kehittämisjohtaja Erkki Välimäki: Parasta on yllätyksellinen, ei-determinististen tulevaisuuden homma, jossa mikään ei ole mahdotonta. Kun pohjalainen oppii avautumaan ja yritteliäisyys pysyy vahvana, siitä tulee aikamoista dynamiittia.


Copyright © Anssi Orrenmaa. Illustration © Gua Vainio. All Rights Reserved.