Anssi Orrenmaa                           
 

 

hirvijarvenkyla


 

Hirvijärven hukutettu kylä (yhdessä Ira Karhulähteen kanssa)+ noin 400 kuvaa

Teinpä sitten elämässäni kaksi kyläkirjaa: ensin Kitinojan kylästä, joka pelastettiin tulvilta, sitten Hirvijärven kylästä, joka hukutettiin tulvasuojelun nimissä.

Nurmon ja Lapuan rajamailla piileskeli tosiaankin 1960-luvulle asti elinvoimainen erämaakylä. Tuo elinvoima alkoi hiipua, kun 1950-luvun lopulla kyläläisten korviin kantautui tieto tekojärvisuunnitelmista. Varpulan allas valmistui 1962 ja Hirvijärvi 1973. Niiden alta purettiin kyläkoulu ja parikymmentä taloutta, joissa asui toistasataa ihmistä. Tätä suuremman rauhanajan pakkomuuton on Suomessa aiheuttanut vain Lapin Porttipahdan tekoallas.

Keväällä 2014 Hirvijärven tekojärven veden pinta oli alempana kuin koskaan. Soudin silloin Aaro Miilumäen kanssa katsomaan hänen entisen kotinsa paikkaa, jossa Aaro ei ollut käynyt rakennusten purkamisen jälkeen. 191-sivuinen kirja alkaa tästä kotiinpaluusta. Sen jälkeen kuvataan kylän entistä elämänmenoa, altaiden tuloa ja tekojärvien ympärille virinnyttä uutta elämää. Kirja ja sen puuhanaiset Ira Karhulähde ja Elli Hirvijärvi ovat osa tuota uutta vaihetta.

Keskellä kirjaa on 23-sivuinen pienoiselämäkerta Kärmes-Hermannista (1901-86). Hermanni oli Hirvijärven maineikkain asukas, varsinainen elävän ravinnon edelläkävijä. Voi olla, että en ole koskaan kirjoittanut Kärmes-Hermannin legendaa kiinnostavampaa lukua.


Copyright © Anssi Orrenmaa. Illustration © Gua Vainio. All Rights Reserved.