Anssi Orrenmaa                           
 

 

konservointi


 

Rakkaat vanhat puutalot
Säilyttäjän opaskirja

Tämä rakennusten konservointiin opastava kirja on tehty juuri niin kuin rakennuksia pitäisi sen kirjan mukaan konservoida – hartaasti harkiten ja perusteellisesti puntaroiden.
Marraskuun ensimmäisenä päivänä 2007 kysyin rakennuskonservaattoreiden yliopettaja Matti Laineelta: Oletko koskaan ajatellut tallentaa tietotaitoasi kirjaksi?  Matti vastasi juuri niin kuin toivoin: Mielessä on käynyt, mutta ei ole ollut aikaa.
Neljä vuotta, kolme kuukautta ja viisitoista päivää myöhemmin tuo kirja oli käsissämme, ja kaiken vaivannäön jälkeen todella hienona. Otava pestasi palkitun graafikon Tuija Kuuselan taittajaksi ja myös sisältö on kovaa luokkaa. Se ei tarjoa joka reiskan remonttiniksejä, vaan on oikeaoppisin esitys rakennuskonservoinnin etiikasta ja menetelmistä, mitä Suomessa on tehty.
Nimenomaan tuo Matin ammattietiikka oli tehnyt vaikutuksen jo ennen kuin ehdotin kirjan tekemistä, ja se kulkee punaisena lankana läpi kirjan. Yhteen lauseeseen sitä ei voi tiivistää, mutta jonkinlaista vanhan rakennuksen olemuksen ja rakenteiden varovaista kunnioitusta se tarkoittaa, muun muassa. Siinä mielessä Otavan ehdottama kirjan nimi on aivan paikallaan.
Kirjan esimerkkikohteet ovat eteläpohjalaisia, tärkeimpinä Isojoen Iivarinkylän Herralan säätyläistalo ja Seinäjoen Joupin Rinta-Joupin pohjalaistalo. Tuo edellinen on kirjan kannessa, itte kuvaamanani. Sitä en tosin muistanut, että tuona päivänä olisi näkynyt yhtään sinitaivasta…
Kirjoittajat Matti Laine ja Anssi Orrenmaa, 128 sivua, 94 kuvaa ja piirrosta, Otava 2012

 


Copyright © Anssi Orrenmaa. Illustration © Gua Vainio. All Rights Reserved.