Anssi Orrenmaa                           
 

 

tervareitin kirja


 

Tervareitin melontaopas

Enpä olisi osannut keksiä itselleni tämän antoisampaa työtä: kerää Ähtävänjoen vesistöön liittyviä tarinoita, kartoita Kyrönjoen Koskihäjyjen kanssa sama vesistö melontareitiksi ja yhdistä tiedot 52-sivuiseksi melontaoppaaksi. Tällaisen työtä ja harrastusta yhdistävän hankkeen tilasi Järviseutu-Seura. Vau ja kiitos.

Meitä oli kesällä 2014 liikkeellä 44 tutkimusmelojaa. Teimme 20 päivän aikana 30 retkeä, joiden aikana meloimme yli 3000 kilometriä Tervareittiä. Hienoa oli. Kuninkaanjoella edettiin vaikeuksista voittoon eli risukoista lehtometsään. Hesari noteerasi Räyrinkijärvien kraatteritutkimukset koko aukeaman tiedejutulla. Alajärven Isosaaresta löytyi unohtunut aarrepaikka ja seurakunnan hieno ikimetsä. Lappajärveltä paikallistettiin kaksi hyvää kärnäiittipaikkaa ja Pitkästön saaren salaperäinen muistolaatta. Evijärvellä nähtiin harmaahaikara, ruskosuohaukka ja mustatiira. Ähtävänjoella selvitettiin seitsemän vesivoimalaa ja kymmenen koskea ennen kuin saavuttiin perille Pietarsaareen. Ja niin edelleen.

Melontaoppaassa Tervareitti on jaettu kymmeneksi kartaksi, joissa on 260 pampulaa. KTMP Ykkös-Offsetin taittaja Marjo Aron osasi sommitella ne juuri oikeisiin kohtiin, ja lisäksi sijoitella karttojen välille 60 tarinan palaa tervankuljetuksesta uittoon ja aarteista kraattereihin. En usko, että tällaista kartta- ja taustatiedon yhdistelmää on Suomessa aikaisemmin tarjottu melojille. Jos saisin tuollaisen oppaan käsiini, haluaisin heti lähteä melomaan Tervareittiä. Niin kuin lähdenkin.

Tervareitin melontaoppaan voi hakea ilmaiseksi Alajärven Alvariinista, Lappajärven Kivitipusta ja Evijärven Mäntyhovista. Jos nuo paikat ovat turhan kaukana, voit minulta pyytää postitusta (anssi.orrenmaa@nic.fi).

 


Copyright © Anssi Orrenmaa. Illustration © Gua Vainio. All Rights Reserved.