Jumalaa ei ole?

 

"Toivottavasti nyt vihdoin on kaikille selvää, että yliopistoteologia on akateeminen tieteenala, jossa perimmäisistä kysymyksistä saa ajatella mitä tahansa."

Näin kirjoittaa Emil Anton blogissaan, jossa hän kritisoi Ilkka Pyysiäinen kirjoittamaa kirjaa "Jumalaa ei ole." On todella syytä ihmetellä, kuinka teologian dosentti voi kirjoittaa kirjan “Jumalaa ei ole” ja saada silti opettaa teologiaa yliopistossa.

Blogisti lyttää Pyysiäisen kristinuskon vastaiset väittämät kohta kohdalta, todeten mm. miten tämä sivuuttaa täysin sellaiset arvovaltaiset tutkijat kuin William Lane Graigin, joka "on tehnyt perusteellista työtä kosmologisen argumentin puolesta ja väitellyt asiasta maailman johtavien ateistien kanssa. Hänen sivuuttamisensa tässä debatissa on joko tietämättömyyttä, ylimielisyyttä tai molempia. Craigin materiaaleihin tutustumisen jälkeen Pyysiäisen argumentti tuntuu kovin ohuelta."

Tämän yhden ansiokkaan tekstin lisäksi useimmat Antonin blogin teksteistä ovat heppoista katolisen opin ja siihen kuuluvien katteettomien seikkojen puolustamista. Tällaisia seikkoja ovat mm. kirkon traditiot, opetusvirka ja piispojen asema Pietarin seuraajina, paavin asema ja erehtymättömyys. Korostetaan myös Marian asemaa Jumalan äitinä ja ikuisena neitsyenä, taivaan kuningattarena, esirukoilijana ja kanssalunastajana ym. Nämä kaikki ovat oppeja, jotka uskonpuhdistuksessa torjuttiin epäraamatullisina.
  Blogi löytyy osoitteesta: http://hyviauutisia.net

Kaikki yliluonnollinen aivojemme harhaa?

  Näin väittää taikuri-psykologi Richard Wiseman kirjassaan "Yliluonnollinen ilmiö". Wiseman on toki oikeassa siinä, että suurimmalle osalle yliluonnollisiksi uskottuja tapauksia löytyy luonnollinen selitys, mutta tyypillisen skeptikon tapaan hän oikoo mutkia ja sulloo kaikki samaan nippuun. Vaikka esim. spiritistisissä istunnoissa havaitut koputukset ja pöydällä olevan juomalasin siirtyileminen ovat useimmiten osallistujen tahattomien liikkeiden aikaan saamia ja monille kummittelutapauksillekin voidaan löytää jokin luonnollinen syy, on kuitenkin tapauksia, joita ei tältä pohjalta voida selittää. Esimerkkinä tällaisista voidaan mainita intialaisen Shanti Devin tapaus. Tämä tyttö alkoi jo kolmevuotiaana puhua entisestä elämästään, ja tutkijat, jotka aluksi epäilivät hänen keksineen kaiken, alkoivat tutkia asiaa, he totesivat kaiken pitävän paikkansa.

 
 
15.01.2012