Joosua ja Ain kaupungin valloitus

 

Joosuan kirjan luvuissa 7- 8 kerrottu Ain kaupunki on ollut arkeologinen mysteeri aina siitä lähtien kun tutkimuksia Palestiinassa on tehty. Useimmat arkeologit ovat sijoittaneet sen et-Tell -nimiseen paikkaan. Siellä ei kuitenkaan ole mitään merkkejä kaupungista eikä Joosuan kirjassa kerrotusta valloituksesta. Tämä on saanut raamattukriitikot kieltämään tapauksen historiallisuuden. On väitetty mm.:

  • "Todisteet osoittavat, ettei Joosuan kertomusta pidä ottaa kirjaimellisesti."
  • "Arkeologia on pyyhkäissyt pois Ain valloituksen historiallisen todenperäisyyden."
  • "Lyhyesti, todisteet osoittavat, ettei siellä ole ollut mitään Ain kaupunkia israelilaisten valloitettavaksi."

Eräs arkeologiryhmä päätti selvittää, miksi todisteita kaupungin olemassaolosta ei ole löydetty. He lähtivät siitä, että Joosua mainitsee myös Beetelin ja Beet Aavenin ja että mikäli nämä maininnat pitävät paikkansa, kaikkien kolmen kaupungin pitäisi olla suhteellisen lähellä toisiaan. Arkeologisten ja maantieteellisten seikkojen huolellinen tarkastelu osoittikin, ettei et-Tell sovi paikaksi, mistä Ai voisi löytyä. Sen sijaan uudet tutkimukset osoittivat, että Beetel sijaitsee el-Birassa, Beet Aaven at Beitinissä ja Ai Khirbet el-Maqatirissa. Tältä pohjalta aloitettiin kaivaukset Khirbet el-Maqatirissa V. 1995, ja sieltä löytyivät todisteet Ain kaupungista.

Kaivauksissa on jo paljastunut mm. kaupungin portti ja muurirakennelmat, suuri joukko Joosuan aikaisia maljakoita ja todisteita siitä, että kaupunki on hävitetty polttamalla, kuten Joosuan kirja kertoo. Lisäksi löytyi bysanttilaisen luostarin jäännökset. Pinnanmuodostus, muurit ja maljakot tukevat vahvasti sitä, että Khirbet el-Maqatir on Joosuan mainitsema Ai. Näin on jälleen yksi skeptikoiden väitteistä osoittautunut perättömäksi.

www.biblearchaeology.org/

Kaivauksista on laaja kuvamateriaali sivulla:
www.facebook.com/media/set/?

 
 
15.08.2011