Aivopesua

 

Uskonnollisia lahkoja syytetään usein - eikä ihan aiheetta - aivopesusta ja tuputtamisesta. Mutta ihan sama vaikutelma tulee, kun seuraa TV:ssä tämän tästä esitettyjä evoluutiota käsitteleviä dokumenttiohjelmia, joissa yksipuolisesti kerta toisensa jälkeen esitetään evoluutio tieteellisenä tosiasiana. Näiden ohjelmien tekijät lähtevät aina siitä ennakko-oletuksesta ettei evoluutiolle ole vaihtoehtoa. Heidän ajatteluaan kuvaa hyvin genetiikan professori Richard Lewontinin lausunto:

" Me olemme tieteen puolella huolimatta joidenkin sen rakenteiden ilmeisestä absurdiudesta, huolimatta sen epäonnistumisesta monien terveyteen ja elämään liittyvien lupausten lunastamisessa, huolimatta siitä, että tiedeyhteisö vaalii vahvistamattomia 'näin se on -tarinoita', koska me olemme etukäteen sitoutuneet materialismiin. Ei niin, että tieteen metodit ja instituutiot pakottaisivat meidät jollakin tavalla hyväksymään materialistisen selityksen fenomenaalisesta maailmasta, vaan päinvastoin meitä ohjaa etukäteinen sitoutuminen materiaalisin syihin, jotta voimme luoda tutkimuskoneiston ja käsitejärjestelmän, joilla voimme tuottaa materialistisia selityksiä, olivatpa ne sitten kuinka epäintuitiivista tai mystisoivaa tahansa ulkopuoliselle. Materialismi on lisäksi absoluuttista, sillä emme voi päästää jumalallista jalkaa oven väliin. " (Philip E. Johnson: "The Unraveling of Scientific Materialism" , suom. Matti Kankaanniemi)

Heille siis materialismi tulee ensin ja sitten vasta tiede. Siksi näihin dokumenttiohjelmiin kerätään aineistoa, jota useinkin yhdistellään lähes mielivaltaisesti, jotta saataisiin näyttämään siltä, että tosiasiat tukevat teoriaa. Suurimpaan osaan katsojista se ilmeisesti menee täydestä, koska harva on omakohtaisesti tai vähänkään perusteellisimmin perehtynyt asiaan. Entinen evolutionisti Denton kirjoittaa kirjassaan Teoria kriisissä:

"Skeptikolle tai kenelle tahansa, joka ennakkoluulottomasti astuu ulos darwinistisen ajattelun kehästä, selviävät nopeasti moderninkin evoluutioajattelun tervettä järkeä loukkaavat piirteet"


Eräs tosiasia, jota säännöllisesti käytetään tukemaan teoriaa, on samalla 'kehitystasolla' olevissa eliöissä havaittavat samankaltaiset rakenteet. Koska simpanssi muistuttaa niin paljon ihmistä, jopa geenistöä myöten, sen täytyy olla meidän lähisukulaisemme! Tämä ajattelu kuitenkin - Lewontinin tapaan - ennakkoluuloisesti sulkee pois toisen mahdollisuuden, joka on teoriassa aivan yhtä mahdollinen.

Tarkoituksenmukaisesti suunniteltu.

Kun jokin rakenne halutaan saada toimimaan hyvin, se täytyy myös suunnitella hyvin. Mitä monipuolisempi siitä halutaan, sitä enemmän siihen tulee yksityiskohtia, joiden täytyy pystyä toimimaan yhdessä mahdollisimman optimaalisesti. Suunnittelijan on siis käytettävä mahdollisimman hyviä rakenneratkaisuja jokaisen yksittäisen toiminnan kohdalla. Parhaita ratkaisuja ei ole monta, joten samoihin toimintoihin kykenevät rakenteet pakostakin muistuttavat toisiaan. Elävien olentojen kohdalla toimintojen samankaltaisuudesta seuraa myös niitä ohjaavan geenistön samankaltaisuus. Näin siis eliöissä nähtävät samankaltaisuudet voidaan nähdä suunnittelun tuloksena. Tämän suunnitelmallisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden näkyminen luonnossa on niin selvä, että sen voi kiistää vain jääräpäisellä materialistisella asenteella.

"- olisi toivonut, että darwinilainen teoria olisi kyennyt täydelliseen, tyhjentävään ja uskottavaan biologisten ilmiöiden selitykseen elämän synnystä aina -- ihmisen älykkyyteen saakka. -- Voisi olettaa, että teoria, jolla oli niin merkittävä asema, teoria, joka kirjaimellisesti muutti maailman, olisi ollut jotain enemmän kuin metafysiikkaa, jotain muuta kuin vain myytti" - (Denton)

 
 
18.06.2011