Kristus vai Antikristus?

Puertoricolaisen, nykyään 61 -vuotiaan José Luis De Jesús Mirandan perustama Creciendo en Gracia, engl. Growing in Grace -liike leviää nykyään latinalaisessa Amerikassa ja USA:ssa. De Jesus väitti aluksi olevansa apostoli Paavali, sitten Jeesus ja lopulta Antikristus. Hänen kehoonsa, kuten monien hänen seuraajiensakin kehoon on tatuoitu numero 666. Kirkolla kerrotaan olevan 300 koulua 30 maassa ja sen internet -sivujen väitetään tavoittavan miljoonia ihmisiä.

Nuoruudessaan heroiiniriippuvainen de Jesus ajautui katolisesta kirkosta helluntailaisiin ja sitten baptisteihin. Vuonna 1973 hän kertoo heränneensä näkyyn, jossa kaksi isoa miestä ilmestyi huoneeseen ilmoittaen hänelle, että Herra on tulossa ja yhdentyy hänen kanssaan. Perustettuaan kirkkonsa de Jesus ei vielä väittänyt olevansa Kristus. Hän vain työskenteli pastorina levittäen oppiaan, jonka mukaan Jumalan uuden liiton alaisuudessa ei ole syntiä eikä Saatanaa. Murha, varastaminen ja väkivalta eivät ole syntiä, ne ovat rikoksia vain maallisessa mielessä. Oppiin sisältyi myös kalvinistinen näkemys, että ihmisten pelastuminen on ennaltamäärätty. Kaikki kirkon jäsenet ovat siten jo täydellisiä hengellisessä mielessä.

Vuonna 1988 de Jesus alkoi esittää itseään koskevia väitteitä. Aluksi hän sanoi olevansa apostoli Paavalin inkarnaatio, mutta kannattajien määrän lisääntyessä väitteet kävivät suurellisemmiksi. Vuonna 2005, eräässä Venezuelan konventissa hän julisti olevansa Kristus ja vähän aikaa sitten hän alkoi kutsua itseään Antikristukseksi. Hän on paljastanut käteensä tatuoidun numeron 666 ja selittänyt, ettei Kristus toisessa tulemisessaan enää hyväksy Jeesus Nasaretilaisen palvontaa. TV-haastatteluissa hän on julistanut mm.:

  • "Emme usko syntiin, paholaiseen emmekä helvettiin. Niillä ei ole mitään tekemistä uuden Jumalan valtakunnan kanssa."
  • "Olen suurempi kuin Jeesus. Olen paljon suurempi kuin Jeesus, koska opetan paremmin kuin hän. Jeesus puhui vertauksin, minä puhun suoraan."
  • "Minä en kuole koskaan. Minä olen Jumala."
  • "Aion muuttaa koko maailman."

Messias-kompleksi?

Ei ihme, että jotkut psykologit puhuvat messias-kompleksista. Joka tapauksessa de Jesus Miranda, joka teini-iässä oli heroiiniriippuvainen, johtaa nyt maailmanlaajuista kirkkoa, joka kieltää synnin ja paholaisen olemassaolon, mutta katsoo jäsentensä olevan täydellisiä hengessä. Seuraajat käyttävät hänestä nimityksiä Apostoli, Isä, Jumala, Ihminen Kristus Jeesus sekä viime aikoina Antikristus. Vastustajat puolestaan sanovat häntä opportunistiksi, huijariksi, vääräksi profeetaksi ja 'pedoksi'.

Yhteisö on laajentunut suhteellisen nopeasti. Kun de Jesus 21 vuotta sitten perusti kirkkonsa, siihen kuului vain muutama sata jäsentä. Nyt yhteisöllä on on yli 300 opintokeskusta eri puolilla maailmaa, 200 pastoria, lähes 300 radio-ohjelmaa ja ympärivuorokautisia espanjankielisiä satelliitti-TV lähetyksiä, jotka tavoittavat yli 2 miljoonaa kotia. Vain de Jesuksella ja hänen ylimmällä piispallaan, Carlos Cesterolla on niissä saarnaoikeus.

Growing in Grace -yhteisön jäsenten odotetaan maksavan kymmenyksiä. Lahjoitusten kanssa ne tuottivat kirkon päämajalle viime vuonna (2006) 1.4 miljoonaa dollaria. Jotkut liikemiesjäsenet ovat lahjoittaneet yhteisölle hyvinkin suuria summia. Niinpä de Jesuksella on varaa pitää Rolex -kelloja ja timanttisormuksia ja ajella 70 000 taalan hintaisella BMW:llä. Hän kertoi vuosiansioikseen vain n. 100 000 dollaria, ja väitti saaneensa mainitut ylellisyysesineet lahjoina. Suurin osa yhteisön tuloista kaiketi meneekin toiminnan pyörittämiseen.

Hyväuskoisia käännynnäisiä

Eräs liikkeen jäsenistä oli aiemmin ollut 23 vuotta evankelisena saarnaajana. Hän uskoo: "Mr Miranda vapautti minut. Hän pelasti minut." Hondurasilainen Miguel Molina omistaa kolme taksiautoa, joiden kylkeen on maalattu numero 666. "Se on maksanut muutaman asiakkaan", toteaa Molina. "Mutta se on osa elämää. On kirjoitettu, että meitä vainotaan siksi, että uskomme Isäämme." Meksikolainen Abner Murillo, kertoi jättäneensä 25 vuotta kestäneen pastorintyönsä evankelisessa Assembly of God -kirkossa. Murilloa oli ammuttu hänen ajaessaan autoaan ja luoti oli murskannut hänen reisiluunsa. Lääkärien mielestä hän ei olisi pystynyt kunnolla kävelemään, joten hänen käskettiin käyttää pyörätuolia viisi kuukautta.

"Yhden viikon olin pyörätuolissa, mutta sitten Isä käski minun nousta ylös ja minä tein niin. Nyt en enää tarvitse pyörätuolia. Lääkärit olivat hämmästyneitä. Miksi te kutsuisitte tällaista? Eikö se ole ihme?", kysyi Murillo.

Tyypillinen lahkonjohtaja

Lahkonjohtajille tyypilliseen tapaan De Jesus perustaa oppinsa joihinkin valikoituihin raamatunkohtiin, jotka hänen mielestään on kirkoissa tulkittu 2000 vuotta väärin. Hän opettaa seuraajiensa aikanaan kehittyvän ruumiillisesti täydellisiksi ja kuolemattomiksi. Oman kirkonsa lasten hän sanoo olevan 'superrotua', koska he eivät ole koskaan kokeneet mitään muuta uskontoa.

Hänen saarnansa keskittyvät usein katolisen kirkon ja muiden uskonnollisten instituutioiden tuomitsemiseen; hän on jopa sanonut tulleensa lopettamaan muut uskonnot. De Jesus sanoo, ettei hänen uusin tittelinsä Antikristus viittaa Saatanaan, vaan siihen, että hän tulee uudistamaan historiallisen Jeesuksen sanoman.

Kritiikkiä ja torjuntaa

Arvostelijoiden mielestä Growing in Grace -yhteisö on vain yksi uusi kultti. De Jesuksella on sen papistossa täydellinen määräysvalta, minkä johdosta jotkut pelkäävät, että de Jesus saattaisi muuttua Jim Jonesin kaltaiseksi vaaralliseksi lahkonjohtajaksi. Noin 100 yhteisön jäsentä onkin jo tehnyt itsemurhan. Eräässä YuoTube -videossa yksi lahkon jäsenistä sanoi pitävänsä sitä hyvänä keinona päästä taivaaseen!

Jotkut maat ovat antaneet de Jesus Mirandalle porttikiellon sen jäsenten harjoittaman pyhäinkuviin, patsaisiin ym. kohdistaman ilkivallan johdosta. Joissakin paikoin se on johtanut tappeluihin ja jopa laukaustenvaihtoon. Toimintansa rajoittamisen jäsenet tietysti tulkitsevat profeetalliseksi täyttymykseksi 'pyhiin' kohdistuvasta vainosta. De Jesus kehoittaa seuraajiaan pysymään lujina valitsemallaan tiellä: "Mikään hallitus ei voi seisoa Jumalan tahdon tiellä", hän sanoo. Tällaisten lausuntojen johdosta esim. Guatemalan hallitus pitää häntä suorastaan turvallisuusriskinä.

Oma sukukin kritisoi

De Jesuksen toiminta on johtanut välirikkoon hänen omassa perheessäänkin. Mm. hänen ensimmäinen vaimonsa ja poikansa (jolla on oma kirkkonsa Puerto Ricossa) ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä liikettä kohtaan. Arvostelijoihin kuuluu myös hänen veljensä Carlos, joka toimii pappina eräässä evankelisessa kirkossa. Carlos sanoo veljensä opetusten nousevan narsismista:

"Hänen tekemisilleen ei ole mitään raamatullisia perusteita. Ne ovat vain hänen henkilökohtaisia tulkintojaan. Eivät he edusta oikeudenmukaisuutta, he edustavat vain itseään."

Lähde:
www.cegenglish.com/
(Lähteitä on ollut myös mm.YouTube- sivustolla, mutta ne on poistettu.)  
 
 
 

04.05.07