Bakteerien magneettikiteet kompasseja, sanovat tiedemiehet.

 

  ScienceDaily (Dec. 18, 2008) - Tiedemiehet ovat osoittaneet, että bakteerien sisuksista löytyneet pienet kiteet toimivat magneettisina kompasseina auttaen niiden suunnistamista sedimenttien läpi parasta ravintoa etsiessään.

  Tutkijoiden mukaan uudet löydöt saattavat tarjota selityksen biomagnetismille - ilmiölle, jonka avulla jotkin linnut, hyönteiset ja merieliöt suunnistavat maapallon magneettikentässä.

  Tutkimuksessa on keskitytty 'magnetotaktisiin' bakteereihin, jotka sisältävät joukon magneettisia kiteitä, magnetosomeja. Tällaisia bakteereita esiintyy kaikkialla maapallolla lammikoiden pohjasedimenteissä ja valtamerten rannikkoalueilla.

 1970 -luvulla alkaneet tutkimukset eivät antaneet täyttä selvyyttä siitä, mitä nuo magnetosomit oikeastaan ovat. Kiteiden ei yleensä uskottu olevan hyödyksi suunnistamisessa, koska ne eivät tutkijoiden mukaan omanneet oikeita magneettisia ominaisuuksia.
  Lontoon Imperial Collegen ja Edinburghin yliopiston tutkijat ovat nyt
kuitenkin osoittaneet aiempien mallinnusmenetelmien olleen epätarkkoja. Uudet laskelmat ovat osoittaneet, että kaikki magnetosomit omaavat sellaisia magneettisia ominaisuuksia, joita tarvitaan suunnistusta helpottamaan. Tutkimusten johtaja, tri Adrian Muxworthy Imperial Collegesta selittää:

  "Yhdessä magnetosomit muodostavat bakteerin sisälle ketjun, joka toimii magneettisena kompassina. Emme vielä ole täysin varmoja kuinka se toimii, mutta tämä kompassi on vuorovaikutuksessa maan magneettikentän kanssa, ja auttaa näin bakteeria navigoimaan sedimentin parhaalle ravintopohjalle."

  Tri Muxworthin mukaan tutkimus on hieno esimerkki evoluutiosta ja havainnollistaa, kuinka suhteellisen yksinkertainen eliö voi kehittää korkealle optimoidun suunnistuskyvyn. Hän toteaa tutkimuksen voivan tarjota tuoreita näkemyksiä evoluutioprosesseihin, jotka auttoivat muita lajeja tulemaan taitaviksi suunnistajiksi.

Lähde:
www.sciencedaily.com/

-----------------------------------

Kommentti:

  Kyllä tämäkin esimerkki on paremmin selitettävissä nerokkaan suunnittelun kuin aivottoman evoluution tulokseksi! Miten täysin tietoisuutta ja ymmärrystä vailla oleva evoluutio tietäisi, millaista ravintoa bakteeri etsisi tai tarvitsisi ja että kompassista olisi apua sen löytämisessä? Ja miten se osaisi suunnitella ja kehittää tuollaisen kompassin? Pelkkänä sattumien summana se on mahdoton. Ja jos olisikin, se veisi niin paljon aikaa, että kyseiset bakteerit kuolisivat nälkään sitä ennen! Jos taas kyseiset bakteerit olisivat aluksi tulleet toimeen ilman kompassia, ei olisi ollut mitään tarvetta vähä vähältä kehittää tuota täysin tarpeetonta 'vehjettä'.

 
 
 

20.12.08