Branhamilaisuus

William Branham oli oman aikansa helluntailaisuuden tunnetuimpia saarnamiehiä ja rukouksella parantajia. Vuonna 1950 hän piti Suomessakin laajan evankelioimis- ja parantamiskokousten sarjan. Monet myöhemmät uskonnolliset liikkeet ovat saaneet vaikutteita hänen julistuksestaan.

Branhamilaisuuden synty

William Branham syntyi Berksvillessa Kentuckyn osavaltiossa Amerikassa 1906. Etenkin hänen vuonna 1946 saamansa taivaallisen kutsumuksen jälkeen hänen maineensa parantajana kasvoi nopeasti ja johti hänet ristiretkille eri puolille maailmaa. Tuolloin hänen kerrotaan nähneen enkelin, joka ilmoitti hänelle: "Älä pelkää, sillä minut on lähetetty Kaikkivaltiaan Jumalan luota kertomaan sinulle, että sinun eriskummallinen elämäsi ja väärinymmärretyt tiesi ovat olleet osoituksena siitä, että Jumala on lähettänyt sinut viemään jumalallisen parantamisen lahjan maailman kansalle. Jos haluat olla vilpitön, mikään ei voi vastustaa rukoustasi, ei edes syöpä."

Branhamin yleisötilaisuuksissa kerrotaan tapahtuneen monenlaisia ihmetekoja. Kerrotaan mm., miten eräässä kastetilaisuudessa vuonna 1933 pilvien läpi tunkeutui yliluonnollinen valo joka laskeutui Branhamin yläpuolelle. Samalla kuului ääni, joka sanoi: "Niinkuin Johannes Kastaja lähetettiin Kristuksen ensimmäisen tulemuksen edellä, niin sinut lähetetään sanoman kanssa ennen Kristuksen toista tulemusta." Tätä kuulemassa oli noin neljätuhatta ihmistä, joista monet pitivät tapausta merkkinä siitä, että Branham oli Jumalan valitsema profeetta. Hänen sanotaan Ihmisten puolesta rukoillessaan nähneen näiden sairaudet ja kymmenien tuhansien väitetään parantuneen.

Eräässä näyssä hän sai tiedon Jumalan olemuksesta. Hän kertoi nähneensä kolme sateenkaarta, jotka nousivat ylös vuorten takaa. Hän piti sitä merkkinä Jumalan läsnäolosta, otti lakin päästään ja katseli tuota erikoista ilmiötä. Hän näki, miten nuo kolme sateenkaarta sulautuivat yhdeksi suureksi sateenkaareksi. Sitten hän kuuli äänen sanovan: "Vanhan Testamentin Jehova on Uuden Testamentin Jeesus". Tästä lähtien hän alkoi edustaa unitarismia, oppia, jonka mukaan Pyhä Kolminaisuus oli epäraamatullinen ja oikea kaste oli toimitettava pelkästään Jeesuksen nimeen. Branhamin mukaan Jumala on Henki, joka Vanhassa Testamentissa ilmaisi itsellä nimellä Jahve. Taivaassa hän on Isä ja maan päällä Hän ilmaisi itsensä Pojassa.

Harri Heinon mukaan Branham liittyi tässä mm. amerikkalaisessa helluntaiherätyksessä jo pitempään vaikuttaneeseen Jesus only -liikkeeseen. William Branham kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1965, minkä jälkeen myytti hänestä lopunajan profeettana pääsi täyteen vauhtiin. Hänen elämänsä, lapsuusvuosia myöten, alkoi saada yhä enemmän legendanomaisia piirteitä, joiden tehtävänä oli vahvistaa uskoa Branhamin poikkeukselliseen profeetalliseen kutsumukseen. Branhamin kannattajat odottivat hänen nousevan kuolleistakin.

Ensimmäisen kutsumukseensa liittyvän ilmestyksen Branham kertoi tapahtuneen jo hänen syntymähetkellään. Huoneeseen oli silloin saapunut yliluonnollinen valo. Kolmannelta ikävuodeltaan hän sanoi muistavansa näyn, jossa selvästi kuuluva ääni sanoi hänelle: "Älä koskaan juo, polta tai saastuta ruumistasi millään tavalla, sillä minulla on sinulle tehtävä, kun tulet vanhemmaksi."

Tapaus R. P. Lawrie

Monien muiden saarnaajien tavoin Branham ennusti Ihmisen Pojan pikaista tulemusta. Tähän ennustukseen liittyi erikoinen sivunäytös. Eräs intialaissyntyinen, R. Poulaseer Lawrie, joka oli perehtynyt mm. joogaan ja eri uskontojen pyhiin kirjoihin mutta kääntynyt sittemmin kristityksi ja ryhtynyt evankelistaksi ja ihmeparantajaksi, vieraili Amerikassa vuonna 1960. Hän tapasi Branhamin ja tämä halusi kastaa hänet uudelleen Jeesuksen nimeen. Tämän johdosta Lawrie alkoi uskoa itse olevansa tuo Ihmisen Poika, jonka persoonassa Jeesus palaisi tämän sukupolven keskuuteen.

Vuonna 1964 Lawrie perusti Intiaan ashramin kootakseen sinne "lopunajan morsiusseurakunnan". Hän väitti saaneensa tämän tehtävän sekä Branhamilta että Kristukselta itseltään. Puhujamatkoillaan Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Saksan ja Englannin "branhamilaisten" luona hän levitti tätä käsitystä itsestään. Vuonna 1969 hän sitten koki sulautuneensa samaksi olemukseksi Jeesuksen kanssa. Harri Heinon mukaan "Vuoteen 1973 mennessä ashramiin oli kerääntynyt jo yhteensä 700 amerikkalaista, saksalaista, sveitsiläistä ja jopa pohjoismaalaista odottamaan Branhamin vuodeksi 1977 ennustamaa tuomiopäivää ja Amerikan tuhoutumista. Kun vuosi kului eikä mitään tapahtunut, ashram alkoi purkautua, mutta Branhamin seuraajat alkoivat kokoontua eri maissa, myös Suomessa. He ovat muodostaneet omia seurakuntia, jotka järjestävät kokouksia ja lähettävät asiasta kiinnostuneille ilmaisia painotuotteita ja nauhoitteita."

Uskonkäsitys

Branham kertoi nähneensä vuonna 1962 näyssä Ilmestyskirjan 'seitsemän sinetin enkelit' ja saaneensa tehtävän paljastaa 'seitsemän seurakunnan' salaisuudet. Niiden ydinkohta oli, että jokaisella aikakaudella on oma profeettansa, enkelinsä tai sanansaattajansa, jonka Jumala on lähettänyt ylläpitämään oikeaa hengellisyyttä. Heitä olivat omana aikanaan mm. Paavali, Irenaeus, Luther ja John Wesley. Vuonna 1906 alkoi Ilmestyskirjan viimeisen seurakunnan Laodikean aika ja sen sanansaattaja olisi juuri Branham. Hänen saamansa ilmestykset vahvistivat tulkintaa, että hän oli tuo lopunaikojen profeetta jonka tehtävänä on valmistaa tietä pian saapuvalle Kristukselle ja palauttaa alkuperäinen väärentämätön kristinusko, jonka järjestäytyneet kirkot - helluntaiherätys mukaan lukien - olivat turmelleet.

Pelastuksen ehdoksi Branham asetti aikuisten upotuskasteen Jeesuksen nimeen, pitkälle viedyn pyhityskilvoittelun ja Pyhän Hengen kasteen. Hänen opetukseensa sisältyi joitakin hyvin erikoisia tulkintoja. Hän opetti mm., että syntiinlankeemuksessa käärme oli vietellyt Eevan ja tästä suhteesta oli syntynyt saatanan lapsi, Kain. Koska siis Kainin lapset ovat fyysisesti käärmeen siementä, heillä ei ole pelastuksen toivoa. Syntiinlankeemuksesta lähtien on myös ollut kahdenlaista hengellisyyttä. Väärää hengellisyyttä edusti erityisesti roomalaiskatolinen kirkko, mutta ylipäänsä kaikki järjestäytynyt kirkollisuus, jopa myöhempi helluntailaisuus rukoushuoneineen ja kirkkoineen. Antikristuksen toiminta huipentuisi ekumeeniseen liikkeeseen. Eräässä branhamilaisen liikkeen julkaisemassa kirjasessa sanotaan:

"Tämä ekumeeninen liike tulee päättymään siihen, että Rooma on sen johdossa, vaikkakaan ihmiset eivät sitä näin kaavailleet... ja tämä kuva (kirkkojärjestelmä) tulee tottelemaan Roomaa, koska Rooma omistaa maailman kullan. Sitten kaikkien ihmisten täytyy kuulua maailman kirkkojärjestelmään tai jäädä ilman elinmahdollisuuksia, sillä he eivät voi myydä eivätkä ostaa ilman pedon merkkiä kädessä tai otsassa. Tämä merkki päässä tarkoittaa sitä, että heidän täytyy omaksua maailman kirkkojärjestelmän oppi, joka on kolminaisuusoppi jne, ja merkki kädessä tarkoittaa, että heidän täytyy tehdä maailman kirkkojen tahto. Tällä suurella vallalla kirkkojärjestelmä tulee vainoamaan todellista morsianta. Tämä kuva tulee yrittämään estää morsianta saarnaamasta ja opettamasta jne. Hänen sananpalvelijoittensa toiminta kielletään niin, etteivät he saa antaa lohdutusta ja totuutta ihmisille, jotka sitä tarvitsevat. Mutta ennen kuin Antikristus (henkilökohtaisesti) ottaa johtoonsa tämän täydellisen maailmankirkkojen järjestelmän, oikea seurakunta temmataan pois tästä maailmasta olemaan Herran kanssa."

Harri Heinon mukaan opetuksen pääpiirteet on saatu suoraan amerikkalaisten äärifundamentalistien ja helluntailaisuuden ääriliikkeitten piiristä. Kasteopetus noudattelee Jesus only -liikkeen näkemyksiä, ja niitä perustellaan Branhamin puheilla:

"Onko sinut jo kastettu Herran Jeesuksen nimeen syntien anteeksi saamiseksi? Kirjoituksista ei löydy jaetta eikä historiallista tietoa siitä, että joku elävän Jumalan seurakunnassa olisi kastettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Se on katolinen opinkappale eikä Raamatun opetusta. Sanon tämän syvästi murheellisena, mutta katsantokantani mukaan et ole kastettu ollenkaan, jos ylläsi on lausuttu nuo kolme arvonimeä. Jeesus ei koskaan sanonut: 'Käyttäkää näitä nimiä.' Niin ei ole tehty ainoassakaan Raamatussa kerrotussa kastetilaisuudessa. Ne hyväksyttiin Nikaian kirkolliskokouksessa. He ottivat nimen sijasta arvonimet. Siis sinä olet joko kastettu roomalaiskatoliseen opinkappaleeseen tai Herran Jeesuksen nimeen."

Liikkeen eettisissä näkemyksissä korostuvat seksuaalisuuden vastaisuus ja miehen ja naisen välinen rooliajattelu. Etenkin nainen saa kuulla kunniansa:

"Sinua, sinä 20. vuosisadan portto, joka nykyaikaisessa ja säälittävässä portonpuvussasi, saatanan pettämänä ja riivaamana, olet keskeisellä paikalla iljettävänä seksihoukutuksena nykyisessä, lyhytaikaisessa synnin- ja saatanan paratiisissa. Sinussa, joka olet Jumalan kuvaksi tarkoitettu, perkeleessä koette sen kuvan aistilliseksi ja pettäväksi. Sinä olet kuolemaakin katkerampi himojen puu, jossa perisynnin kirotut rypäleet ovat kypsyneet synninmitan täyttäviksi. Sinä teet syntiä jokaisella askeleellasi tarjotessasi sukupuolisen saastaisuutesi hedelmää, häpeällistä nautintoa saadaksesi miehet tekemään sydämessään huorin sinun kanssasi, sillä sinä olet Jumalan Valtakunnassa suurin kirous ja häiriöntekijä. Saatanan hallitsemilta muodin valtaistuimilta ohjattuna saatanan välikappaleena, mallinukkena, Hollywoodin riivaamana tulet päätymään luopumukseen, olet tavalla tai toisella useimpien rikosten ja verenvuodatusten takana. Tämä laittomuuden aikana sinua suojaa sodomalainen laki ja tämän maailman ruhtinas saatana, mutta mikään ei suojele sinua Jumalan vihalta, jollet käänny ja puhdistu veriruskeista synneistäsi."

Branhamilaisuudessa näyttää olevan - kuten useimpien muidenkin yhteisöjen opeissa - sekä puhdasta oppia että omaperäisiä tulkintoja. Branham oli ilmeisen vakuuttunut profeetankutsumuksestaan, mutta ennusti silti asioita, jotka eivät toteutuneet. Minkähän vuoksi ennustajien on niin vaikea uskoa, ettei "siitä päivästä tai hetkestä .. tiedä kukaan, eivät enkelit taivaassa, eikä myöskään Poika, vaan ainoastaan Isä." (Mark. 13:32)

 
Pääasiallinen tietolähde:
Harri Heino: Mihin Suomi tänään uskoo, 1997  
 
03.08.06