Aleister Crowley, 'Suuri Peto'

Harvat okkultistit ovat ratkaisseet itsensä mainostamisen ongelman niin näyttävästi kuin viime vuosisadan ehkä tunnetuin okkultisti ja maagikko Aleister Crowley. Hän päätti järkyttää yleisöään sensaatioilla ja onnistuikin siinä niin hyvin, että hänet karkotettiin kolmesta maasta ja sanomalehdet luonnehtivat häntä "paheellisuuden kuninkaaksi" ja "maailman syntisimmäksi mieheksi".

Keskeytettyään opintonsa Cambridgessä Crowley asettui asumaan Lontooseen. Siellä hän alkoi puuhailla okkultismin parissa ja liittyi erääseen siihen aikaan muodissa olleeseen salaseuraan nimeltä Kultaisen Aamunkoiton Hermeettinen Veljeskunta. Hän yritti päästä järjestön johtoon, mutta epäonnistui ja hänet erotettiin. 1900-luvun alussa hän muodosti oman salaseuransa, kuuluisan Astrum Argentinumin eli Hopeatähden. Sen toiminnalle oli tunnusomaista "seksuaalisen magian" harjoittaminen. Seksin ja huumeiden avulla pyrittiin häivyttämään moraalinen tietoisuus ja saattamaan mieli vastaanottavaiseksi yliluonnollisille ilmestyksille.

Lisänimensä Suuri peto Crowley oli ottanut Raamatun Ilmestyskirjasta: "Ja minä näin pedon nousevan merestä; sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja sarvissansa kymmenen kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu pilkkaavia nimiä." Pedon selässä istui nainen "puettuna purppuraan ja helakanpunaan . . . kädessään kultainen malja". Hopeatähden rituaaleissa ei 'helakanpunaisista' naisista ollut puutetta ja rituaalitekstit sisälsivät 'pilkkaavia nimiä':

Haukan päälläni nokin Jeesuksen silmiä hänen roikkuessaan ristillä.
Räpyttelen siipiäni vasten Muhammedin kasvoja ja sokaisen hänet.
Kynsilläni revin lihan irti Intialaiselta ja Buddhalaiselta, Mongolilta ja Diniltä.
Bahlasti! Ompehda! Syljen kohmeloisille uskonkappaleillenne!
Pyhä Maria raadeltakoon rattailla: hänen vuoksensa halveksittakoon
ylettömästi kaikkia siveitä naisia teidän joukossanne!
Ei ole muuta lakia kuin "Tee mitä tahdot."
(Lain kirja, III luku)

Laajojen matkojensa aikana Egyptiin, Intiaan, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin Crowley kirjoitti teoksen The Book of the Law (Lain kirja), jonka hän väitti vastaanottaneensa Aiwass -nimiseltä suojelusenkeliltään. Tämä oli egyptiläisen Harpokrates-jumalan pappi. Vaikeatajuisen kirjan keskeinen sanoma - "Tehkää mitä haluatte, muuta lakia ette tarvitse" - oli selvä viittaus Crowleyn perimmäiseen uskomukseen, että tie kaiken tajuamiseen kulki orgastisen hillittömyyden kautta.

Tämän ajatuksen Crowley lainasi ranskalaisen kirjailijan, Francois Rabelaisin romaanista Suuren Gargantuan hirmuinen elämä, jossa tuo lause oli annettu myyttisen Thelemen luostarin säännöksi. Vuonna 1920 Crowley perusti oman Thelemen luostarinsa. Se oli kylläkin pelkkä rappiotalo Sisilian pohjoisrannikolla, eikä siitä muodostunut sellaista oppineisuuden keskusta, kuten Rabelaisin Thelema-luostarista. Sen sijaan se kyllä keräsi paikalle sanomalehtimiehiä. Eräs heistä kertoi lontoolaisessa Sunday Express -lehdessä, että opintoohjelma koostui "hirvittävistä orgioista, joita ei voi sanoin kuvata. . . riittää kun toteaa niiden ylittävän tavallisten ihmisten käsityskyvyn". Näiden orgioiden luonteesta kertovat jotain myös rituaalitekstit:

Paras veri on kuun, kuukausittainen:
sitten tuore lapsen veri, tai taivaan sotajoukon pisarat:
sitten vihollisten; sitten papin tai palvojien:
viimeiseksi jonkun pedon, ei väliä minkä. (AL III,24)

Kun tiedot näistä iljettävyyksistä kantautuivat tuolloin vallassa olleen Benito Mussolinin tietoon, sai Crowley joukkoineen käskyn poistua maasta. Hän muutti sitten Ranskaan, mutta joutui lähtemään sieltäkin huumeiden käyttönsä vuoksi.

Jo aikaisemmin, vuonna 1910 hän oli liittynyt Itämaisten Temppeliherrojen (Ordo Templi Orientis) veljeskuntaan. Sen okkulttiset käsitykset vastasivatkin hyvin pitkälle hänen omiaan. Tämä saksalainen järjestö lupasi mahdollisille käännynnäisille, että

"järjestöllämme on AVAIN, joka avaa kaikki vapaamuurariutta ja hermeettistä tietoa koskevat salaisuudet, ja tuo avain on seksuaalisen magian opettaminen, sillä sen kautta selviävät poikkeuksetta kaikki luonnon salaisuudet samoin kuin vapaamuurariuden koko symboliikka ja kaikki uskonjärjestelmät."

Ordo Templi Orientisin oli perustanut varakas itävaltalainen teollisuusmies Karl Kellner. Laajoilla matkoillaan idässä hän väitti kohdanneensa kolme mestaria, joiden opastuksella hän oli löytänyt "avaimen". Hänen mukaansa tämä avain tarjosi selkeän selityksen kaikelle vapaamuurariuden monimutkaiselle symboliikalle ja avasi kaikki "luonnon salaisuudet".

Vuonna 1895 Kellner alkoi yhdessä kumppaninsa Theodor Reussin kanssa kehitellä vapaamuurarillisesta "Academia Masonicasta" järjestöä, joka tultaisiin tuntemaan Idän Temppeliritarikunnan nimellä. Tämä vain korkeimpien asteiden muurareille tarkoitettu järjestö selittäisi vapaamuurarilliset riitit Kellnerin "avaimen" valossa.

Theodor Reuss johti myöhemmin koko järjestöä, ja levitti sen toimintaa nimittämällä maakohtaisia johtajia eri maihin. Saksan osaston johtoon nimitettiin Rudolf Steiner vuonna 1906, ja hän toimi siinä ilmeisesti vuoteen 1921, jolloin hänen tilalleen tuli Heinrick Tränker. Alisteir Crowley nimitettiin O.T.O:n Brittein saarten pääksi v. 1912.

Tultuaan julistetuksi persona non grataksi sekä Italiassa että Ranskassa Crowley sai nyt turvapaikan Saksassa edellä mainitussa järjestössä. Lopulta 'Suuri Peto' palasi takaisin Englantiin. Siellä hän joutui jonkin aikaa kaupustelemaan keksimäänsä 'kaiken parantavaa' eliksiiriä, kunnes sitten asettui asumaan erääseen täysihoitolaan Hastingsiin, Englannin kanaalin rannalle. Siellä hän kuoli vuonna 1947.

Crowleyn kirjoitukset ovat okkultistien 'peruskamaa'. Niistä ovat saaneet vaikutteita mm. Saatanan kirkon perustaja Anton LaVey sekä myöhemmät satanistit ja saatananpalvojat. Selväkijöiden ja 'lapin noitien' suosiossa ovat hänen laatimansa Tarot-kortit. Omaa asemaansa Crowley pönkitti väittämällä, että oli saanut Lain Kirjan tekstin jonkinlaisen yliluonnollisen prosessin kautta:

Nyt olette tietävä, että äärettömän avaruuden pappi ja apostoli on ruhtinas-pappi Peto;
ja hänen Portoksi kutsutulle naiselleen on kaikki valta annettu.
He tulevat kokoamaan minun lapseni heidän helmaansa:
he tulevat tuomaan tähtien loiston ihmisten sydämiin. (AL I,15)

Olen se Käärme, joka antaa Tiedon ja Nautinnon ja kirkkaan loiston, ja saa ihmisten sydämet kuohumaan humalasta. Palvoaksesi minua nauti viiniä ja outoja aineita joista kerron profeetalleni, ja juovu näistä! Ne eivät vahingoita sinua ollenkaan. Se on vale, tämä hulluus itseään kohtaan. Viattomuuden altistuminen on vale. Ole vahva, oi ihminen! himoitse, nauti kaikesta aistillisesta ja hurmiollisesta: älä pelkää, että yksikään Jumala sinulta tätä kieltäisi. (AL II, 22)

Ordo Templi Orientisin 'uskontunnustuksiin' kuuluu myös teksti nimeltä Liber OZ. Siinä sanotaan mm.:

Ei ole muuta jumalaa kuin ihminen.
Ihmisellä on oikeus elää oman lakinsa mukaan --
elää sillä tavalla kuin hän tahtoo:
tehdä työtä niin kuin hän tahtoo:
huvitella niin kuin hän tahtoo:
levätä niin kuin hän tahtoo:
kuolla milloin ja missä hän tahtoo.
Ihmisellä on oikeus ajatella mitä hän tahtoo:
puhua mitä hän tahtoo:
kirjoittaa mitä hän tahtoo:
-----
Ihmisellä on oikeus rakastaa niin kuin hän tahtoo:
Ihmisellä on oikeus tappaa ne jotka pyrkivät
tekemään tyhjiksi nämä oikeudet.

Tässä kohden herää kysymys, mikä osuus okkulttisilla järjestöillä mahtaakaan olla nykyisiin yletöntä yksilönvapautta ja tasa-arvoa koskeviin vaatimuksiin. Olisiko syytä ottaa vakavasti Siionin Viisaiden Pöytäkirjoissa esitetty väittämä:

"Jo muinaisaikoina heitimme kansain keskuuteen sanat »vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus», joita mielettömät papukaijat ovat sen jälkeen kaikkialla maailmassa toistaneet ja rientäneet kaikilta ilmansuunnilta näitä syöttejämme kohden. Niiden avulla on hävitetty maailmasta todellinen henkilökohtainen vapaus ja hyvinvointi, mikä ennen oli turvattuna suurten laumojen väkivaltaa vastaan. Viisaatkaan ja ymmärtäväiset ... eivät käsittäneet näiden sanojen todellista merkitystä ja niiden sisäistä ristiriitaisuutta. He eivät huomanneet, ettei luonnossa ole olemassa mitään tasa-arvoisuutta eikä voi olla mitään vapautta, koska jo itse luonto on säätänyt järjen, luonteen ja taipumukset erilaisiksi eri yksilöillä. Lisäksi luonnon koko elämä on riippuvainen sen omista laeista. "

Eräs seikka erityisesti ihmetyttää Crowleyn, LaVeyn ja muiden samankaltaisten okkultistien toimissa. Miksi ilmeisen älykkäät ihmiset, jotka eivät usko Jumalaan, tuntevat silti suurta tarvetta harjoittaa uskonnollisia rituaaleja ja pyrkiä niiden avulla kokemaan jotain 'yliluonnollista'. Crowley oli monen kannattajansa mielestä profeetta ja sellaisen kuvan hän itsekin pyrki itsestään antamaan. Uskonsa mukaisesti hän ei kuitenkaan voinut olla Jumalan profeetta, joten hän oli Saatanan tai jonkun muun 'jumalan' profeetta. Absurdia asiassa on, että ellei olisi Jumalaa, ei olisi Saatanaa, egyptiläisiä jumaluuksia eikä muutakaan henkimaailmaa. Sumentaako okkultismi harjoittajiensa mielen niin, etteivät he oivalla tätä yksinkertaista logiikkaa?

 
 
Lähteet:
Tiedon rajamailla, julk. Valitut Palat
Pohjan Neito - Ordo Templi Orientis  
 
 
25.07.06