Psykologiaa vai taikatemppuja?

 

"Uskon, että hänen hämmästyttävät esityksensä ovat jotain muuta, kuin psykologiaa ja ajatusten lukua."

Näin toteaa Derren Brownin esityksiä kriittisesti tutkinut Simon Singh Daily Telegraph -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan. Singh jatkaa:

Mikä tässä siis on ongelmana?. Otetaanpa esimerkki. Yhdessä TV-showssa Derren aloitti ohjelmansa paljastamalla erään yksinkertaisen korttitempun ja totesi sen jälkeen, että loput ohjelmanumeroista ovat erilaisia: "Tämä oli ainoa trikki, minkä tulette näkemään seuraavan tunnin aikana. Nämä eivät ole taikatemppuja vaan mielen ohjailua." Lopun ohjelma-ajasta hän käytti esitellen kykyään lukea ihmisten sisimpiä ajatuksia. Se kaikki vaikutti kuin kiehtovalta psykologialta, mutta epäilykseni heräsivät, kun Derren näytti erään koehenkilön mieltä manipuloimalla vaikuttavan tämän korttien valintaan pelissä.

Hän valitsi koehenkilöiden joukosta yhden miehen, "koska luulen, että sinun signaalejasi on helpointa lukea." Sitten hän näytti vastapelaajalle kymmenen korttia, sekoitti ne, jakoi päällimmäisen kortin itselleen ja seuraavan vastapelaajalle. Sen jälkeen hän piti ylhäällä kahta jäljellä olevista korteista, kehoitti vastustajaa valitsemaan niistä toisen ja piti toisen itsellään. Neljän valinnan jälkeen he kumpikin paljastivat korttinsa. Kerta toisensa jälkeen Derrenillä oli parempi käsi kuin vastustajalla.

Näytti siltä, kuin Derren olisi jotenkin ohjaillut vastapuolen korttien valintaa. Kuten usein esityksissään hän tarjosi vihjeitä menetelmästään. Hän sanoi miehelle: "Oletko tietoinen omista signaaleistasi, joita annat pelin kuluessa? Nenäsi kertoo, mitä olet tekemässä. Niinpä järjestän kortit uudelleen, lajitellen ne tavalla, jossa ne tekevät sinuun vaikutuksen."

Katsoin tämän esityksen kerta toisensa jälkeen ja tulin yhä vakuuttuneemmaksi siitä, ettei sillä ollut mitään tekemistä psykologian tai kehonkielen kanssa. Sen sijaan kyseessä oli taikatemppu. Derren valitsi kymmenen korttiaan hyvin huolellisesti - kolme ässää, kolme kuningasta, kolme seiskaa ja kuningattaren. Tämä yhdistelmä takasi sen, että jokainen jolla oli kuningatar, tulisi aina häviämään pelin.

Kuvitellaanpa, että korttiesi joukossa on kuningatar - näin ollen paras käsi, mikä sinulla mahdollisesti voisi olla, on kolmoset (kolme ässää, kuningas ja kuningatar). Ei niinkään huono, mutta Derrenilläpä on tällöin kolmoset ja lisäksi pari (3 seiskaa ja 2 kuningasta). Pelin alussa Derrenin tarvitsee vain jakaa niin, että kuningatar tulee vastapelaajalle. Sen jälkeen ei ole enää väliä, mitkä kortit hän valitsee jatkossa.

Lyhyesti sanoen, temppu ei mitenkään liity psykologiaan, vaan on pelkkä taikatemppu, joita Derren kuitenkin kieltää tekevänsä ensimmäisen temppunsa jälkeen.

Samassa ohjelmassa nyrkkeilijä ja eräs nainen (Derrenin avustaja) seisovat lavalla vastakkain. Nyrkkeilijä laittaa kätensä naisen käsivarsien alle, nostaa hänet helposti ilmaan ja palauttaa lattialle. Seuraavaksi Derren tuijottaa nyrkkeilijää silmiin ja 'kieltää' häntä nostamasta naista näennäisesti kahliten hänen voimansa. Tämän jälkeen nyrkkeilijä ei pysty nostamaan naista irti lattiasta.

Juonnossaan Derren sanoo: "Jotkut atleetit käyttävät mieltään kohottaakseen kestävyyttään ja voimaansa. Miksen minä voisi käyttää mieltäni, ottaakseni sen pois?" Tällä hän selvästikin haluaa antaa vaikutelman, että kyseessä on psykologinen vaikuttaminen, suggestio. Vaikka suggestio voi vaikuttaa ihmisiin, olen vakuuttunut, että se ei selitä tätä dramaattista ilmiötä. Itse asiassa se voidaan paremmin selittää ns. GCSE -fysiikalla.

Jos nainen on 20 cm etäisyydellä nyrkkeilijästä, tämä voi vielä nostaa hänet. Mutta jos etäisyys on 40 cm, tarvittava nostovoima tuplaantuu. Kyseessä on yksinkertainen fysiikan laki. Katsojat eivät huomaa, että nostojen välillä nainen siirtyy muutaman sentin taaksepäin ja tempun vaikutus on dramaattinen!

Mikä näissä esityksissä Singhin mielestä on vahingollista, on se, että ne antavat väärän vaikutelman psykologiasta. Eräässä haastattelussa Derren sanoi: "On hyvin helppoa päästä ihmisten mieliin. Voin tehdä sen kädenliikkeellä tai katseella. Jokainen on avoin suggestiolle ja voidaan manipuloida tekemään mitä haluat. Se on sekoitus logiikkaa, psykologiaa ja mielen leikkiä."

Derrenin selitykset ovat vääriä, ne eivät vastaa tieteen käsityksiä psykologiasta. Ne ovat myös valheellisia, koska ne antavat ihmisille käsityksen, että esitykset perustuvat psykologiaan, ajatusten lukuun, ihmisten tarkkailuun, suggestiolla manipulointiin ym., kun ne itse asiassa ovat enimmäkseen vain taitavia taikatemppuja, trikkejä. Professori Chris French Goldsmith Collegesta sanoo: "Jos Derren Brown todella on onnistunut kehittämään tekniikoita, joiden avulla voidaan hallita ihmisten mieltä sillä tavoin kuin hän väittää, hän on yksinään saanut aikaan enemmän kuin muut psykologit yhteensä vuosikymmenien aikana. Jotain merkitystä on varmaan sillä, että Brownilla oli menestyksekäs ura taikurina jo ennen kuin hän alkoi esittää väitteitään esitystensä erilaisesta alkuperästä."

 
 
27.05.09