Druidit, nykyaikaista noituutta?

 

Suomessa toimii kaksi aktiivista druidijärjestöä, kertoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma 27.02.2012. Kyse ei ole uskonnollisesta toiminnasta, vaan kiinnostuksesta muinaiskelttiläiseen kulttuuriin, järjestön jäsenet painottavat.

Järjestön jäseniksi hyväksytään vain miehiä, jotka ovat yleensä johtavassa asemassa olevaa akateemista väkeä. Joukossa on lääkäreitä, liikemiehiä ja ainakin yksi tunnettu helsinkiläinen lakimies. Järjestöjen jäsenmäärä ei ole toistaiseksi suuri, ja niiden toiminta on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Molemmat järjestöt tavoittelevat kuitenkin valtakunnallista kasvua.

Ohjelman haastattelema nainen kertoo olleensa kuitenkin kutsuttuna seuralaisena veljeskunnan juhlissa.

– Tapailin miestä, joka halusi kertoa minulle kuuluvansa tällaiseen järjestöön nimeltä druidit. Tietysti vähän hämmästyin ja olisin varmastikin halunnut tietää enemmän. Mutta sitten kävi ilmi, että mitään muuta siitä ei voinut kertoa. Toiminta on salaista.

Nainen kertoo myös joutuneensa uhatuksi, kun pari erosi ja ajautui oikeuskiistaan. Mies totesi ottavansa yhteyttä druidiystäväänsä, joka on johtavassa virka-asemassa oleva lääkäri.

– Hänen ei tarvitse kuin soittaa tälle henkilölle. Sen jälkeen minulle käy huonosti, ja valkotakkiset tulevat hakemaan.

Kyse ei ole uskonnollisesta toiminnasta, vaan kiinnostuksesta muinaiseen kelttiläiseen kulttuuriin ja ajatusmaailmaan, veljeskunnista painotetaan 45 minuuttia -ohjelmalle. Toiminta on jäsenten mukaan hyvin samankaltaista kuin jo Suomessa toimivat suuremmat veljeskunnat, Odd Fellow ja Vapaamuurarit, harjoittavat. Myös druideilla on omat salaiset rituaalinsa, joita ei paljasteta ulkopuolisille.

Druidien veljeskuntatoiminta sai alkunsa Lontoossa 1700-luvulla. Sieltä toiminta laajeni Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Ruotsiin. Ruotsalainen järjestö päätti toiminnan laajenemisesta Suomeen jo 2000-luvun alussa.

Toinen Suomen druidijärjestöistä toimii edelleen Ruotsin veljeskunnan alaisuudessa. Ruotsissa veljeskunnalla on sen oman ilmoituksen mukaan jopa 5 000 jäsentä.

www.mtv3.fi/uutiset

-------------------------------

Kommentti:
Merkillistä, miten tällaiset veljeskunnat aina vakuuttavat, ettei kyse ole uskonnosta. Mutta mitä muuta kuin (pakanallista) uskontoa on toiminta, johon sisältyy (salaisia) rituaaleja?

 
 
28.02.2012