Jeesuksen kadonnut hauta?

 

Oliko Jeesus naimisissa? Oliko hänellä jopa lapsi? Nämä joidenkin piirien silloin tällöin esittämät väitteet tuotiin taas esille TV4:n 25.12.08 uusintana esitetyssä dokumentissa 'Jeesuksen kadonnut hauta'.

Mitä dokumentti sitten kertoi?

Vuonna 1980 löydettiin Jerusalemista Talpiotin alueelta erään rakennustyön yhteydessä hautakammio, joka aluksi jäi vähälle huomiolle. Tutkijat kiinnostuivat, kun kävi ilmi, että haudassa olevista luuarkuista eli ossuaareista löytyi raamatullisia nimiä kuten Jeesus Joosefin poika (Jeshua bar Josef). Sieltä löytyi myös mm. nimet Matteus, Jaakob, Juuda, Josef (muodossa Jose), jotka tutkijoiden mukaan olivat kaikki Jeesuksen veljiä. Tämä viittasi siihen, että kyseessä olisi ollut Jeesuksen perheen sukuhauta. Hauta suljettiin pian ja muurattiin umpeen ja sen sijainti unohtui. Asiasta kiinnostuneet arkeologit onnistuivat kuitenkin parikymmentä vuotta myöhemmin löytämään sen uudestaan erään talon alta.

Eräs seikka, mikä tutkijoita ihmetytti, oli se, että eräästä arkusta löytyi nimi Maria (Mariamne). Pohdittiin, kuka Maria voisi olla kysymyksessä ja merkit viittasivat siihen, että kyseessä olisi ollut Magdalan Maria. Hän ei kuitenkaan ollut sukua Jeesukselle. Miksi hänen nimensä sitten oli tässä sukuhaudassa? Tutkijat tulivat geneettisten ym. tutkimusten perusteella siihen raflaavaan tulokseen, että Magdalan Maria olisi ollut Jeesuksen puoliso! Näkemyksiä perusteltiin mm. sillä, että koska geneettiset tutkimukset osoittivat, etteivät Jeesus ja Maria olleet sukua keskenään (eivät siis äiti ja poika tai sisar ja veli), heidän täytyi olla aviopuolisot, koska muuten he eivät olisi olleet samassa haudassa.

Käsitystä vahvisti vielä eräs lapsen arkku, jossa oli nimi: Jehuda bar Jeshua (Juuda, Jeesuksen poika) Evankeliumien kirjoittajien arveltiin salanneen tämän seikan Marian ja lapsen turvallisuuden vuoksi.

Jos jo Jeesuksen haudan löytyminen on kyllin järkyttävää (koska se kyseenalaistaisi hänen ylösnousemuksensa), väitteet Jeesuksen puolisosta ja lapsesta tuntuvat aivan uskomattomilta! Tutkijat myönsivätkin olevan mahdollista, että kyseessä olisi jonkun toisen Jeesuksen perhehauta; kyseinen nimi kun oli hyvin tavallinen Israelissa tuolloin. Laskelmissaan he päätyivät kuitenkin siihen tulokseen, että mahdollisuus kaikkien perheenjäsenten nimien esiintymiseen samassa haudassa olisi hyvin pieni (vain yksi mahdollisuus 30 000:sta).

Talon asukkaiden vaatimuksesta arkeologit joutuivat keskeyttämään tutkimuksensa ja hauta peitettiin jälleen umpeen. He pahoittelivat tilannetta, todeten: "Mitä salaisuuksia sieltä olisi vielä mahtanutkaan löytyä?"

Useat asiantuntijat ovat todenneet dokumentin esittämät tiedot virheellisiksi. Siitä voi lukea mm. Wikipedian laajasta aihetta käsittelevästä artikkelista. Kyseinen artikkeli sisältää myös suuren määrän linkkejä asiantuntijoiden lausuntoihin.

Lisää kritiikkiä löytyy vaikkapa Petri Paavolan tekstistä "Jeesuksen kadonnut hauta" tai Teemu Rönnbergin sivuilta.

 
 
 
26.12.08